Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szecessziós kert a Városi Képtárban Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2015. szeptember 18.
A magyar szecesszió kiemelkedő alkotójának, Nagy Sándornak az életmű kiállításával indul a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény őszi szezonja. A Képtár mellett a Hetedhét Játékmúzeum és a Pelikán Galéria őszi programját ismertették az intézmény munkatársai sajtótájékoztatójukon.

 

 

A szeptember 18-tól látogatható „A gödöllői szecesszió kertje” című tárlat a 2015-ös év legkiemelkedőbb történeti-képzőművészeti kiállítása Székesfehérváron. Mint Őriné Nagy Cecíliaművészettörténésztől, a Nagy Sándor kiállítás kurátorától megtudtuk, miután egy Nagy Sándor mű, „A három alak a kertben” című megtalálható a Deák Dénes-gyűjteményben, ehhez kívántak kapcsolódni: „Egy olyan kiállítást terveztünk, ami egyrészt az egész életművet felöleli, másrészt pedig a kertre, a virágra, a természetre koncentrál. Nem volt nehéz, mert Nagy Sándor, aki a XX. század elejének egy nagyon jelentős művésze, a Gödöllői művésztelep alapító tagja nagyon sokat foglalkozott ezzel a témával, és az egész Gödöllői művésztelepben rendkívül jelentős helyet foglalt el a természetszeretet, a természetábrázolás, az élet természethez való közelsége, amit itt a kiállításon is szeretnénk megmutatni.”

 


 

Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója elmondta: „Ez a kiállítás folytatása a 2013-ban megrendezett Körösfői Kriesch Aladár életét bemutató tárlatnak, aki a Gödöllői művésztelepnek másik nagyon fontos alapítója, és Nagy Sándor sógora. A két család volt a pillér, amire a művésztelep épült. Ahogy két éve, úgy most is Székesfehérvárra érkezik Kriesch György, a művész unokája, aki október 11-én tart előadást, és szintén városunkba érkezik Kriesch György lánya, Kriesch Barbara hárfaművész, aki az Adventi időszakban ad majd koncertet.”

A különleges kiállítás hírét rendhagyó kampánnyal próbálják eljuttatni a székesfehérváriakhoz. A Vörösmarty Színház bérletvásárlóit és a Vörösmarty Mihály Könyvtár törzsközönségét is ingyenes belépővel jutalmazzák, a fizető vendégeknek pedig nyereményjátékkal kedveskedik a Képtár.

A gyermekeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és pályázattal is megszólítják. A holnap nyitó tárlathoz kapcsolódóan is meghirdetik a "Gyere rajzolni a Képtárba" programot, aminek keretében a kiállításokhoz kapcsolódó, akár a helyszínen, akár otthon készített rajzokat várnak a diákoktól.

 


 

Az ismeretterjesztés, a tudományos megközelítés és a múzeumpedagógia köré csoportosulnak az őszi programok a Hetedhét Játékmúzeumban.  Dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője elmondta: „Újra indul a Játékszalon elnevezésű előadássorozatunk, az őszi-téli időszakban három előadást hallhatnak majd az érdeklődők. Szeptember 29-én lesz az első, amelynek témája a rituális célú babahasználat lesz - az ősi társadalmak és a természeti népek babái, babafigurái kerülnek majd középpontba.” A babák után a Moskovszky-gyűjtemény játékjárművei, majd pedig a régi lemezjátékok kapnak főszerepet a játékszalonban. A tudományos megközelítéshez kapcsolódó hagyományos program a Réber-konferencia, ami idén az animációs filmekkel foglalkozik, hiszen az 1960-as évektől Réber László is késztett animációs filmeket. Ezeket az alkotásokat be is mutatják az előadások mellett. A Moskovszky-konferencián ezúttal a gyűjtemények, a magán- és közgyűjtés együttélését, együttműködését vizsgálják.

A Pelikán Galériában októberben indul az őszi szezon, 16-tól a két idei művésztelep, a székesfehérvári fotó és videó, valamint a móri keramikus művésztelep alkotásaiból nyílik kiállítás.  A kiállítások mellett előadások is színesítik a Városi Képtár programját, ősszel irodalom- és művelődéstörténeti előadásokat is tart a Fekete Sas Akadémia a Képtár Freskós termében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >