Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Klebelsberg-dombormű a Rákóczi Iskolában
Klebelsberg-dombormű a Rákóczi Iskolában Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. szeptember 21.
Ünnepélyes keretek között leplezték le a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál Klebelsberg Kuno domborművét, Szakál Antal szobrászművész reprodukcióját. Az avatóünnepség keretében Székesfehérvár polgármestere Klebelsberg emlékérmeket is adott át.

 

Nagyszabású ünnepségre gyűltek össze a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarán felnőttek és gyerekek egyaránt, az intézmény fennállásának 95. évfordulója alkalmából, Klebelsberg Kuno tiszteletére. Ahogy arrólTímár Nicolette, az iskola igazgatója az ünnepség elején beszámolt, az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter az iskola jogelődjének felépítésére 400 ezer pengőt folyósított. Az 1932-es beköltözéskor az intézmény felvette a miniszter nevét. Gróf Klebelsberg Kuno tiszteletére 1938-ban domborművet avattak fel, melyet Lux Elek szobrászművész alkotott. A II. világháborúban azonban ez megsemmisült. Szakál Antal művésztanár, szobrász készítette el a dombormű reprodukcióját. Mint azt beszéde végén az intézményvezető hangsúlyozta: „Az iskola nemcsak a tudás vára, hanem olyan küzdőtér, ahol az egy nemzedékhez tartozók lehetőséget kapnak arra, hogy megízleljék az együttélés örömeit, és buktatóit. Lehetőség arra, hogy életre szóló barátokat, és mindig segítőkész iskolatársakat találjanak. Lehetőség arra, hogy megtalálják önmagukat. Nevelőtestületünk legfontosabb feladata ennek a lehetőségnek a maradéktalan biztosítása tanulóifjúságunk számára.”      

 


 

A dombormű leleplezése előtt dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester mondott beszédet. „Ma itt vannak azok az épületek, amelyekre joggal lehetünk büszkék, és itt vannak azok az intézmények, melyek hosszú-hosszú évtizedeken keresztül kötődnek ehhez a városhoz, tanárgenerációkon és diákgenerációkon keresztül, meghatározva ennek a városnak akkori jelenét, aztán jövőjét, a mi múltunkat, jelenünket és hosszú-hosszú évtizedeken keresztül meg fogják határozni a jövőnket is. Ez nem lett volna elképzelhető akkor, ha nincsenek olyan alakjai a magyar történelemnek, a magyar közösségi életnek, közéletnek, mint Klebelsberg Kuno.” Majd beszélt az egykori kultuszminiszter törekvéseiről, és hangsúlyozta, hogy mennyit tett Klebelsberg ezért a városért. Beszédében kitért azokra a személyekre, akiknek köszönhetően fény derült arra, hogy ennek az iskolának a falán egykor állt egy Klebelsberg-dombormű, amiről sokáig a város vezetősége nem is tudott, hiszen még azok a dokumentumok sem voltak meg, melyek ezt alátámasztották volna. A lelkes Klebelsberg-tisztelők azonban igazolni tudták ezt, és Szakál Antal művésznek köszönhetően ma ismét az épület oldalfalán állhat az egykori dombormű reprodukciója.

 


 

A város köszönetének jeleként a dombormű kicsinyített mását - mely plakettet szintén a szobrász készítette el – átadta az iskola igazgatójának, a Klebelsberg Emléktársaság képviselőjének, valamint a KLIK Székesfehérvári Tankerület igazgatójának. Tekintettel arra, hogy az egykori dombormű helyének felkutatásában és igazolásában sokat tett Kövi Gyula nem volt jelen az ünnepségen, neki később adják át az emlékplakettet.        

Az alkotás leleplezését követően koszorúk elhelyezésére került sor, majd Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerület igazgatója beszélt. Elmondta, hogy tudomása szerint Székesfehérvár az egyetlen olyan magyar város, ahol most már három köztéri alkotás őrzi az egykori kultuszminiszter emlékét. A Zichy ligetben 2000-ben, a Ciszterci Szent István Gimnázium lépcsőjén 2013-ban adták át a szobrokat, míg a mai napon ez a régi megújult emlékmű is átadásra került. Beszédében megemlítette, hogy Klebelsberg 1926-ban Székesfehérvár díszpolgára is lett. Majd hangsúlyozta, hogy az általa 1930-ban az iskola felépítésére felajánlott 400 ezer pengő, mai árfolyamon egymilliárd forint lenne, ami igencsak jól jönne akár a városnak, akár az intézményfenntartó központnak felújításra és karbantartásra. Mint fogalmazott ez a köztéri alkotás számunkra azt üzeni, hogy csak akkor lehet jövőnk, hogyha tiszteljük a múltunkat, és erre tanít bennünket Klebelsberg életműve is. Beszédét az egykori kultuszminiszter – akit a gyermekek miniszterének is neveztek - egyik idézetével zárta „Én a magyar oktatóktól – kezdve a kis óvónőn, fel az egyetemi tanárig – megkövetelek egyet, ne csak tanítsa, hanem szeresse a magyar gyermeket!”

 


 

A méltó megemlékezésen az iskola diákjai néptánc műsorral, valamint zenei előadásokkal készültek a vendégeknek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >