Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megéri gyűjtögető életmódot folytatni! Nyomtatás E-mail
Írta: Zsellér Mónika   
2015. szeptember 23.

Image

Tavaly hirdetette meg először partnerintézményei között a Depónia Nonprofit Kft. a folyamatos szelektív hulladékgyűjtési akciót. Kedden délelőtt került sor a II. verseny eredményhirdetésére. Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Juhász László környezetvédelmi tanácsnok sajtótájékoztatón ismertették a nyertesek nevét. A három dobogós helyezett mellett különdíjast is köszönthettek. Az egy főre jutó legtöbb hulladékot a tavalyi tanév második felében a Felsővárosi Óvoda gyűjtötte.

 

A tavalyi tanév már a folyamatos szelektív hulladékgyűjtés jegyében telt a Depónia Nonprofit Kft. partnerintézményei számára. A székesfehérvári bölcsődéknek, óvodáknak, általános- és középiskoláknak külön nevezésre nem volt szükségük, az élő partneri szerződés automatikus részvételt jelentett a versenyben. A 2014/2015-ös tanév második versenyének díjátadójára sajtótájékoztatón került sor kedden délelőtt a Hiemer-házban.Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ésJuhász László környezetvédelmi tanácsnok ismertették a nyertesek nevét és díjjal jutalmazták a kimagasló eredményeket.

Steigerwald Tibor
 a sajtótájékoztatón elmondta: az akciókkal igyekeznek arra ösztönözni a gyerekeket, a szülőket, hogy vigyék el az intézményekbe az otthon keletkezett hulladékot, melynek elszállításáról a Depónia Kft. gondoskodik. A verseny folyamatos, évente kétszer, a tanév kezdetén és félévkor díjazzák a legjobbakat. A mostani már a második a díjátadók sorában. A 2014/2015-ös tanév első félévében, azaz az első akcióban 55 intézmény 19.645 diája vett részt, az összegyűjtött hulladék mennyisége 27.881 kilogramm lett.

 

 


Ezúttal a tavalyi tanév második felének győzteseit hirdették ki, az akcióhoz 58 iskola kapcsolódott. 33.745 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze, ami 20 százalékos növekedést jelent az első félévhez képest.  Az egy főre jutó begyűjtött hulladék mennyisége alapján került megállapításra a nyertesek sorrendje.

Az első helyezettet 150 000 Ft értékű nyereménnyel, a másodikat 100 000 Ft, a harmadik helyezettet pedig 50 000 Ft értékű nyereménnyel jutalmazták. A különdíjas 100 000 Ft-ot kapott.

A II. versenyen arányaiban a legtöbb hulladékot a Felsővárosi Óvoda közössége gyűjtötte. Egy fő átlagosan 16,18 kg hulladékot hozott be az intézménybe. A második helyezett a 3. számú Bölcsőde lett 11,31 kg-mal, a harmadik helyen a Napraforgó Bölcsőde végzett 10,42 kg egy főre jutó gyűjtött hulladékkal.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola ismét a különdíjas dobogón foglalhatott helyet. Az összesítés szerint ők gyűjtötték össze a legtöbb, 3570 kg hulladékot.

A lezajlott két verseny eredményeinek összehasonlítása alapján egyértelműen megállapítható a siker. Az intézményeknél a II. verseny végén 20,03 %-kal több szétválogatott hulladék gyűlt össze, mint első alkalommal.



 

 

Juhász László környezetvédelmi tanácsnok a díjátadó sajtótájékoztatón Székesfehérvár Önkormányzata nevében köszönetét fejezte ki az intézményeknek, a családoknak és a szervezésért a Depónia Kft-nek. Mint mondta: a Közgyűlés az elmúlt években számos olyan döntést hozott, amely megerősítette a céget. Ezenkívül a város sokat tesz a környezettudatos nevelésért, a szemléletformálásért. Ebbe illeszkedik többek között a szeptember 22-én, kedden megrendezésre kerülő Autómentes Nap, és a fás szárú növények védelmét szolgáló, a kivágást és a gallyazást szabályozó, idén júniusban elfogadott rendelet is. Az elmúlt években jelentősen növekedett Székesfehérváron a zöldfelületek aránya, a Városgondnokság pedig minden tavasszal meghirdeti kedvezményes virágvásárát a lakosság, a lakóközösségek számára. - tette hozzá Juhász László.

Az eseményen elhangzott továbbá: a feleslegessé vált papír és műanyag folyamatosan gyűjthető az intézményekben kihelyezett edényekbe, melyet a Depónia munkatársai rendszeresen elszállítanak a járatszerű szelektív hulladékbegyűjtés keretében. A folyamatos verseny következő, III. időszaka már elkezdődött  2015. szeptember elsején. Az eredményhirdetésre várhatóan az idei tanév első félévének lezárása után, 2016 márciusában kerül sor.

Amennyiben olyan intézmény is részt kíván venni a versenyben, amely még nem a Depónia Nonprofit Kft. partnere, úgy szerződéskötést követően automatikusan csatlakozik a versenyhez.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >