Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Európa-liga győztes röplabda-válogatottak jártak a Városházán
Európa-liga győztes röplabda-válogatottak jártak a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. szeptember 24.

Image

Röplabdaláz tört ki az elmúlt hetekben Magyarországon! Hazánk női válogatottja előbb június elején 28 év után kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, majd a közelmúltban fantasztikus bravúrt elérve az Európa-liga győzelmet is bezsebelte.

 

 

A rangos torna fináléja két mérkőzésen dőlt el, Jan De Brandt tanítványai végül aranyszettben múlták felül Törökország legjobbjait, s így feljutottak a világelitbe. A válogatott négy székesfehérvári játékosát, valamint Fésüs Irén nevelő edzőt Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere fogadta a Városházán.


A törökországi Izmirben ért el csodálatos sikert a közelmúltban a magyar női röplabda-válogatott. Jan De Brandt lányai az Érden lejátszott odavágót nagy magabiztossággal 3-0-ra megnyerték, azt azonban előre sejteni lehetett, hogy Törökországban nagy erőpróba előtt állnak majd a magyar lányok. A visszavágón két nyert szett is elég lett volna a sikerhez, ennek szellemében a mienk szerezték meg a vezetést. A házigazda törökök azonban 3-1-ra fordítottak, majd következhetett a „hirtelen halálnak” is nevezett aranyjátszma, amelyet gigászi csatában végül 15-13-ra Magyarország női röplabda-válogatottja nyert meg.

 

Szerda délután Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere a város nevében gratulált a röplabda-válogatott négy székesfehérvári játékosának az Európa-liga győzelemhez, és köszönte meg Fésüs Irén nevelő edzőnek az elmúlt években végzett eredményes munkát. „Azt gondolom, hogy egy régi vágya és igénye volt ez a röplabdasportágat kedvelőknek, hogy ilyen magas szintű eredményeket érjenek el a hölgyek a nemzetközi mezőnyben. Nagyon büszkék vagyunk a magyar női röplabda-válogatottra, és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy négy székesfehérvári kötődésű játékos is a tagja lehet ennek a sikercsapatnak. Ez a fényes eredmény is jól bizonyítja azt a hosszúéves, minőségi munkát, amelyet az itt dolgozó szakemberek elvégeztek a lányokkal.” – mondta Mészáros Attila, aki beszéde végén sok sikert kívánt a magyar női röplabda-válogatottnak a közelgő Európa-bajnoksághoz.  

 


 

„Mivel hazai környezetben 3-0-s győzelmet arattunk, így megéreztük annak a lehetőségét, hogy Törökországban akár a bravúrra is képesek vagyunk. A mérkőzés közben folyamatosan látszódott mindenkin, hogy még a vesztes pillanatokban sem adtuk fel, végig küzdöttünk a sikerért. Mentálisan roppant erősek voltunk a kulcspillanatokban, és be is bizonyítottuk, mire vagyunk képesek. Bár a mérkőzést elveszítettük, de szerencsére az aranyszettben mindenki összeszedte magát.” – mondta Kötél Zsanett.  

Az Európa-bajnoki kvalifikációnál még nem lehetett ott, az Európa-liga diadalból azonban alaposan kivette részét Kötél Dóra. „Hiába csináltunk nagyon szép dolgokat a törökök ellen, a nagy tét miatt bizony előfordultak hullámvölgyek a játékunkban. Szigorúan a magam nevében mondom, hogy szerintem kissé megijedtünk a nagy sansztól, ezért görcsössé vált a játékunk. Az ötödik szettben azonban már minden összejött! Mindenki arcán láttam, hogy képesek vagyunk elnyerni az aranyérmet. Nem túlzás azt állítani, hogy egymásért küzdve értünk fel a dobogó tetejére.” – tette hozzá Kötél Dóra.

Vacsi Evelin kiemelte, hogy pazar hangulatban játszhatták le a törökök elleni visszavágót. „Kiváló szurkolói körítéssel játszhattuk le a törökök elleni Európa-liga finálét. Hozzáteszem: az elején eléggé fura érzések kerítettek hatalmukba, ugyanis minden egyes mozdulatunkat kifütyülték a fanatikusok. Nem véletlen, hogy rögtön az első nyitást el is rontottam. Egy idő után azonban elkezdtük élvezni ezt a miliőt, és fényes sikert arattunk a több ezer fanatikus előtt.” – közölte Vacsi Evelin.

„Az alapozás rettentő nehéz volt, előfordult, hogy napi két-három edzéssel készültünk a megmérettetésre. Eleinte főképp az erőnlét megszerzése került előtérbe, ezt követően pedig egyre többet foglalkoztunk például a labdakezeléssel és a technikával is. Úgy gondolom, hogy az Európa-liga kiváló felkészülést jelentett az Európa-bajnokságra, hiszen még inkább összecsiszolódott a csapat. Most már minden egyes rezdülésből, egymás pillantásából is megértjük a másikat a pályán.” – mondta Tálas Zsuzsanna.

Az Európa-bajnoki selejtezőket, valamint az Európa-liga sorozatot sikeresen megvívó magyar női röplabda-válogatottban négy olyan játékos is szerepel, akiket Fésüs Irén nevelt: Kötél Zsanett, Kötél Dóra, Vacsi Evelin, valamint a szakember lánya, Tálas Zsuzsanna. „A lányok fantasztikus sikere elsősorban az alázatosságuknak volt köszönhető. A röplabdán kívül több sportágban, például az atlétikában is nagyon ügyesek voltak, ez pedig egy masszív alapot jelentett a mostani eredményben is. Már egészen kiskoruktól kezdve érezhető volt, hogy az átlagnál többre vihetik, hiszen a fizikai adottságaik adottak voltak az eredményes szerepléshez. Sajnos olyan időszak is előfordult a magyar női röplabda-válogatottnál, amikor csak a 180 centiméter feletti játékosokat vették számításba. Nekem ezzel szemben mindig is az volt az elvem, hogy olyan játékosokból kell ütőképes csapatot kialakítani, akik képesek meghalni a címeres mezért és a röplabdáért. Szerencsére Jan De Brandt szövetségi kapitánynál ezek a kritériumok számítanak, a lányok pedig bebizonyították, hogy kellő alázattal micsoda sikert tudnak elérni.” – mesélt a felkészítés legfontosabb elemeiről Fésüs Irén, aki az 1979. évi franciaországi Európa-bajnokságon negyedik helyezett röplabda-válogatott oszlopos tagja volt.

A magyar női röplabda-válogatott csodálatos fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Az Európa-liga győzelmen kívül kiemelendő az a bravúr is, hogy 28 év után sikerült ismét kijutnia hazánk válogatottjának az Európa-bajnokságra. Kötél Zsanették az Izraelben lejátszott selejtezőben 12 pontot gyűjtöttek, és végül jobb szettkülönbségüknek köszönhetően utasították maguk mögé a franciákat, az izraelieket és a svédeket is. A női röplabda Eb-t szeptember 26. és október 4. között rendezik meg Belgiumban és Hollandiában. A mieink Belgiummal, Törökországgal és Azerbajdzsánnal kerültek egy csoportba.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >