Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Robotrepülőgéptől a macskazenéig
Robotrepülőgéptől a macskazenéig Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. szeptember 25.

Image

Immár tizedik alkalommal nyerhet bárki bepillantást a tudományok világába, Euróba egyik legnagyobb rendezvénysorozatán, a Kutatók Éjszakáján. Szeptember 25-én, pénteken Székesfehérváron kiderül, lehetséges-e biciklivel búvárszivattyút üzemeltetni, mi is az a Gram-festés, melyik építésznek és hol adtak macskazenét, illetve miért kék az ég? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a tudománykommunikációs rendezvény előadásai, melyek több helyszínen és különböző időpontokban várják az érdeklődőket.

 

A tudományok világának titokzatos, ugyanakkor egyben szórakoztató világába kalauzol bennünket Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata, a Kutatók Éjszakája, mely idén 10. évfordulójához érkezett. Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott programsorozatot hazánkban csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény, és több száz kutató aktív részvételével szervezik meg. Célja, hogy a fiatalok kutatókról kialakult véleményét reálisabbá tegye, érdeklődésüket a tudományok felé orientálja. Ezen alkalmakkor a laikus számára is lehetőség nyílik máskor nem látogatható helyekre bemenni, érdekes embereket, aktualitásokat megismerni.

 


 

Székesfehérváron is több helyszínen lesznek izgalmas előadások, bemutatók pénteken koradélutántól egészen késő estig.


A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. jóvoltából ki lehet próbálni, hogyan lehet üzemeltetni egy búvárszivattyút energia biciklivel. Bárki kerékpárra pattanhat, és általa energiát termelhet. A működési mechanizmus megtekintése után a látogatók még fel is ékszerezhetik magukat a saját maguk által készített nyaklánccal, fülbevalóval. Az érdeklődök megnézhetik a Grundfos 16 ezer m²-es termelőcsarnokában található, Európában egyedülálló, 1500 m³-es tesztmedencéjét, melynek legmélyebb pontja 14 méterrel van a padlószint alatt. A cég laborjában nemzetközi projekteken dolgozó kutató mérnökök mesélnek majd a legújabb fejlesztési irányokról.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal székesfehérvári épületében a különböző vizsgálati módszerekről, a laboratóriumuk által vizsgált baktériumok jellemzőiről, továbbá ezen baktériumok megerősítő vizsgálatainak elméleti hátteréről hallhatnak előadást az érdeklődök. Itt kiderül az is, mi az a Gram-festés, sőt ennek szemtanúi is lehetnek a látogatók. A szemléletes bemutatók az érdeklődők korosztályának megfelelően kerül prezentálásra. A laborban az érzékszervekre is hangsúly kerül: ízek, szagok, színek felismerését lehet majd kipróbálni, íz-, szag-, szín-minták segítségével.

Az Óbudai Egyetem is sok érdekességgel készül a Kutatók Éjszakájára. Egyik előadójuk egy olyan többéves kutatás eredményéről számol be, melynek fókuszában a 201 éve Székesfehérváron született Ybl Miklós építész áll és a neki adott macskazene, mely szorosan kötődik az építész által tervezett egyik épülethez. Az egyetem egy másik bemutatóján kiderül, milyen ipari alkalmazásai lehetnek egy robotrepülőnek, aminek az irányítási mechanizmusára is fény derül. Akit viszont inkább a természet csodái érdekelnek, betekintést nyerhet azon nemkarsztos barlangok világába - a hazai kristálykamrákba, falenyomat üregekbe és orgonaközök mélyére -, melyek formavilága egyedülálló csodákat rejt.

A csillagászat iránt érdeklődök sem maradnak program nélkül. ATerkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló szintén számos előadással készül. A látogatók megismerkedhetnek a Rayleigh szórással, az extinkcióval és a refrakcióval is. Kiderül majd, miért kék az ég és miért vörös a kelő és a nyugvó Nap? Lézermutató segítségével bemutatják az éppen látható csillagképeket és objektumokat, de a jelenlévők hallhatnak a hozzájuk fűződő mitológiai történetekről is. 

A részletezett előadásokon túl további érdekes bemutatók közül lehet válogatni. A székesfehérvári programok az alábbi linken megtalálhatóak:

http://www.kutatokejszakaja.hu/2015/esemenynaptar/kereses.php?menu_id=4

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >