Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Zene, tánc, költészet együtt a Zene Világnapján
Zene, tánc, költészet együtt a Zene Világnapján Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. szeptember 25.
Október 1-jén, a Zene Világnapján ismét nagyszabású hangversenyt rendeznek Székesfehérváron. A szervezők tájékoztatása szerint több mint ötszáz fellépő előadásában Liszt és Bartók művei csendülnek fel. A Vodafone Sportcentrumban csütörtökön 18.00 órakor kezdődő koncerten a város felnőtt és gyermekkórusai, szimfonikus zenekara és népzenei együttese, valamint az iskolák énekes, muzsikus és táncos diákjai lépnek fel. Ezen az eseményen adják át Székesfehérvár zenei elismerését, a Fricsay-díjat, valamint az Éneklő Ifjúság okleveleit is.

 

A hagyományokhoz hűen idén is nagyszabású hangversenyt rendeznek, több mint félezer fellépő részvételével a Zene Világnapja alkalmából a Vodafone Sportcentrumban. Székesfehérváron lassan közel két évtizede, hogy október 1-jén a város zenei életének legkiválóbb képviselői: kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek együtt énekelnek, muzsikálnak, nem ritkán a közönséggel közösen. A Zene Világnapját 1975 óta a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin és az UNESCO Zenei Tanácsának a felhívására ünneplik október első napján.

 


 

A koncertet beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Évaalpolgármester elmondta: „Ez a világnap a mi helyi közösségünk, Székesfehérvár zenei napja is. Ekkor kerül sor a Székesfehérvár zenei elismerésének átadására. Az idei évben is egy olyan személynek adományozza a város a Fricsay-díjat, aki nagyon sokat tett a helyi zenei élet fejlődéséért.” Székesfehérvár alpolgármestere hozzátette, az október 1-jei koncert azért is különleges, mert itt a város zenei közösségei, kórusok, zenekarok együtt vannak. Hallhatják egymás műsorát, betekintést kaphatnak egymás szakmai munkájába. A zenekedvelő közönség soraiban pedig ott ülnek a családtagok, a hozzátartozók is, akik büszkén és örömmel hallgatják gyermekeiket, unokáikat. „Kívánom, hogy legyen úgy, ahogy eddig minden évben, teltházas a koncert, amely mindenkinek szép, tartalmas élményt nyújt.”

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója kiemelte, hogy hazánkban Kodály Zoltán volt az a személy, aki a zenét olyan szinten népszerűsítette, ahogy azt addig és azután sem tudta senki. Az igazgató a közelgő zenei világnap kapcsán felhívta a figyelmet a kórusélet erősítésére, népszerűsítésére. Minderre ez a hangverseny is remek alkalmat ad.

 


 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Dr. Drahos Béla a gyermekek zenei nevelését, hangszeres és énekes oktatásának erősítését hangsúlyozta. A zenével való találkozás nagyon fontos, hiszen sok mindenre megtanít. Az alapok elsajátítását követően az egyéni előadókból zenekarok, együttesek, kórusok alakulhatnak, ahol megtanulható az egymásra figyelés, a tolerancia, a megértés. A zene a szépre, a jóra nevel, fontos belső értékeket teremt és erősít, tette hozzá a Liszt-díjas fuvolaművész.

Kneifel Imre, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója fontosnak nevezte, hogy a zenei nevelés rengeteg értéket ad, és erősíti a nemzetet. Mint mondta, a Zene Világnapján, október 1-jén, csütörtökön 18.00 órakor kezdődő koncert programjának összeállítása során arra törekedtek, hogy a székesfehérvári zenei élet minden résztvevője megmutathassa magát. Az est fő pillérét Liszt és Bartók művei adják. A magyar népzene mellett ír és szlovák népzene, valamint komolyzene is megszólal. Az esten a fehérvári fiatal, tehetséges hegedűs, Fóris Zsófia, a város kórusai és néptáncosai is fellépnek, és természetesen nem marad el az idei évben sem a közös éneklés a közönséggel.

 


 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >