Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
SZÍVÜNK NAPJA - SZŰRŐVIZSGÁLATOKKAL ÉS TANÁCSADÁSSAL VÁRNAK MINDENKIT Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. szeptember 25.

Image

A Szívünk Napján a Fehérvári Civil Központban várják vasárnap, szeptember 27-én azokat, akik képet szeretnének kapni testük aktuális állapotáról. Koleszterinszint-, vérnyomás- és vércukormérés mellett kardiológiai rizikóbecslés és szakorvosi tanácsadás is lesz, annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a súlyosabb betegség. A szívbetegségekre hajlamosító kockázati tényezők kiküszöbölésére, korai kezelésére hívják fel a figyelmet.
 
A Szívünk Napját 2000 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján tartják világszerte a Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére. A szövetség két magyar tagja - a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány - már az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz. Azóta számos nagyvárosban – köztük Székesfehérváron is - szerveznek programokat, hogy felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek kockázataira.
 
A Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház közreműködésével szeptember 27-én, vasárnap a Fehérvári Civil Központban (volt Technika Házában) megvalósuló programokat ma sajtótájékoztatón ismertették. Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka kiemelte a hétfői sajtótájékoztatón, hogy már harmadszor rendezik meg Székesfehérváron a Szívünk Napja – a Szív Világnapja nevű rendezvényt.
 

 
„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy csatlakozzunk ehhez a nagyszabású kezdeményezéshez, így örömtelinek tartom, hogy kiváló együttműködést sikerült kialakítani a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházzal, valamint dr. Tóth László kardiológus főorvossal. Azokat a korosztályokat akarjuk elérni, akik már jogosan tehetik fel maguknak a kérdést: milyen állapotban van a szívük? Természetesen ezúttal is odafigyelünk azokra, akik hét közben dolgoznak, így nekik is lehetőségük lesz megvizsgáltatni magukat vasárnap.” – mondta Östör Annamária, aki azt is kiemelte, hogy a vizsgálatokat a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Humán Szolgáltató Intézet munkatársai végzik el.
 
dr. Tóth László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kardiológus főorvosa szerint hatalmas jelentőséggel bír az egészségmegőrzés szempontjából a vasárnapi rendezvény.
 
„A kardiológiai berkekhez hasonlóan hazánkban is meghatározó szerepet tölt be a „Szívünk Napja – a Szív Világnapja nevű program. Sajnos továbbra is a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt halnak meg a legtöbben hazánkban. Talán az is ismert mindenki számára, hogy egy bizonyos életkor felett az emberek veszélyeztetetteknek tekinthetőek a szív- és érrendszeri megbetegedésekre – sajnálatos, hogy egyre lejjebb tolódik ez az életkor. Nagyon kevés dolgot kell tenni ahhoz, hogy az emberek saját életkilátásaikat akár 15-20 évvel is javíthassák.” – közölte dr. Tóth László, aki arra is figyelmeztetett, hogy a megfelelő orvosi ellátás mellett az embereknek is részt kell vállalniuk a saját egészségük megőrzésében.
 
Mint azt dr. Tóth László elmondta: az elmúlt hetekben nyolc olyan fiatal, az ötvenes évei elején járó beteget veszítettek el, akik megfelelő odafigyeléssel még betegek sem lettek volna.
 

 
A Szívünk Napján vasárnap 09.00 órától egészen délután 13.00 óráig várják az érdeklődőket a Fehérvári Civil Központba. A szűrővizsgálatokra ellátogatók testük aktuális állapotáról kaphatnak felvilágosítást a szakemberektől.
 
Az eseményen a vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukormérésen kívül kardiológia rizikóbecslés és szakorvosi tanácsadás is lesz. A programon ezen kívül azt is megtudhatják a „TEVAgy a Hős!” oktatóitól, hogy mi a teendő akkor, ha valaki a szívinfarktus tüneteit észleli.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >