Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Tartalmas programok őszi estékre
Tartalmas programok őszi estékre Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. szeptember 29.
„Odakinn búcsúzik a nyár…” - mondja az ismert sláger. Jönnek a szürke, borongós őszi napok, amikor az ember beszorul a négy fal közé. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház őszi programjait úgy állította össze, hogy feloldja ezt az érzést. Az előadásokon való részvétel nem csupán értékes gondolatokkal gazdagíthatja a résztvevőket, hanem a közösség semmivel sem pótolható élményével is megajándékozza őket, hiszen „nem jó az embernek egyedül”.

 

Dr. Pécsi Rita neveléskutató szülőknek és pedagógusoknak szóló három részes őszi előadássorozatából az első alkalmat már megtartottuk népes hallgatóság előtt szeptember 16-án. A kiváló előadó érdekes kérdéseket tett fel. Akarom a jót és teszem a rosszat - miért van ez így? Mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal? Miért nem működik, pedig százszor is elmondjuk? Mekkora az IQ szerepe az életben való boldogulásban? Egy előadás azonban akkor igazán jó, ha az előadó a megfogalmazott kérdésekre válaszokat is ad. Lehetőségeket is kínál. Pécsi Rita ilyen előadó. Az oktatás szinte minden szintjén dolgozott. Óvodát, iskolát alapított és vezetett. Egyetemen oktatott, leendő tanároknak tankönyvet írt. Művészetpedagógiából doktorált. Tanult és tanított zenét, retorikát,  pedagógiai pszichológiát, üzleti kommunikációt, neveléstant, nevelést és módszertant. Nevelési, önnevelési, életvezetési témájú előadásokkal járja az országot.  „Nevelés az élet szolgálata”- ezt vallja, ennek módjait kutatja.

 

Október 6-án 17.30 órakor a sorozat második előadásra várjuk az érdeklődőket. Téma: A szív intelligenciája - az "életképesség" készségei - Tanulható a humor, a kapcsolatteremtés, az együttműködés vagy az indulatkezelés? - Hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia? - Jobb agyféltekénk speciális funkciói.

 

A sorozat záró előadásán, november 3-án 17.30 órától Dr. Pécsi Rita a harag kezeléséről szól az érdeklődőknek. Az előadás témája: Érted haragszom! - nem mindegy, hogyan! - A harag kezelése: tanulható, tanítható! - Praktikus fogások, edzési terv a harag kezeléséhez - saját magunknak és továbbadásra.

 

Fontos információ pedagógusoknak: amellett, hogy hasznos információkat kaphatnak a kiváló neveléskutatótól, kreditpontjaikat előadásonként 2,5 ponttal gyarapíthatják!

 

Október 7-én 17 órakor folytatódik az Útkereső Filmklub. Az egyre népszerűbb vetítéseken olyan filmeket mutatunk be, amelyek nem elsősorban a szórakoztatást, hanem a lelki töltekezést szolgálják. Ez alkalommal Roberto Rossellini, a neves rendező Róma, nyílt város című filmjét vetítjük az Etalon Kiadó jóvoltából.

 

A film az 1946-os Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a fesztivál nagydíját. A film ismertetőjéből: „Róma német megszállása idején az ellenállás egyik irányítója, a mérnök Manfredi a Gestapo elől menekülve Francesco és terhes menyasszonya lakásában lel ideiglenes menedékre. Egy katolikus papot, Don Pietrót kér meg arra, hogy az ellenállás számára összegyűlt pénzösszeget juttassa el a szintén a megszállók ellen küzdő társaihoz. Ám a németek letartóztatják Francescót, menyasszonyát pedig agyonlövik a nyílt utcán. Manfredi ezt követően a kábítószer rabjává vált szeretőjétől kér segítséget, a lány azonban kapcsolatban áll a Gestapóval...”

 

Október 13-án 17.30 órától a Kaszap István Emlékév négy részes előadássorozatának záró alkalmán Kaszap István és a hivatás címmel Koronkai Zoltán SJ gondolatait hallgathatják meg az érdeklődők. Kedvcsinálóként olvassák el, hogy vall önmagáról Zoltán atya: „Ma jezsuita vagyok, de az Úr hívására való figyelem nem ért véget azzal, hogy a rendbe beléptem. Naponta újra és újra igent kell mondani arra a hívásra, amelyet egykor kaptam. Ha nem mondom ki az igent, akkor lassan elszürkül az életem és más vonzások bűvkörébe kerül (pl. a nők mindig vonzóak maradnak a szerzetes számára is, ahogy egy házas férfi sem csak a saját feleségét találja vonzónak). A hűség kis dolgokhoz való hűségből épül fel, mint a napi ima, feladatok ellátása stb. De nem csak a nagy hivatásra kell igent mondani, hanem naponta kell keresni az Úr új hívásait. Isten szeretete kreatív és az ember mindig csak zarándok marad az isteni szeretet ösvényén. Ha megállunk, akkor már nem vagyunk ezen az ösvényen. A jezsuita különösen is zarándok, mint az az ember, aki először volt Jézus társa közöttünk. Zarándokok vagyunk a mindig nagyobb Szeretet szolgálatának ösvényén.”

 

Október 15-én 17.30 órakor örömmel köszönhetjük újra intézményünkben a méltán népszerű Dr. Csókay András idegsebészt, agykutatót. Isten segítsége örömeinkben és veszteségeinkben című előadására szeretettel várunk mindenkit. Azokat különösen, akik kereszteket hordoznak életükben, akik elveszítették szeretteiket. Csókay professzor személyes példájával segítségükre lehet.

 

Október 20-án 17.30 órakor Dr. Perczel Forintos Dóra, tanszékvezető egyetemi docens, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi docens lesz a vendégünk. A depresszióról és annak kezelésről hallgathatjuk meg a kiváló tudós, a Magyar Viselkedés- és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) főtitkáránakelőadását.

 

„A kognitív terápia olyan időhatáros fókuszterápia, amely a szorongásos zavarok, személyiségzavarok, hangulat- és evészavarok kezelésében javallt. A sokfajta pszichoterápia közül evidence-based terápiás módszernek minősül, hiszen számtalan randomizált és kontrollált vizsgálat támasztja alá hatékonyságát. Sajnos ezt még viszonylag kevés más pszichoterápiás módszerről mondhatjuk el… A pszichés szenvedés érzelmek formájában jelentkezik. A kognitív terápia lényege az a felismerés, hogy pszichés problémáknál nem az érzelmi reakció az elsődleges, hanem az, hogy hogyan értékeli az egyén a helyzetét. A helyzetek többé-kevésbé semlegesek, ám a helyzetek értelmezése, a hozzárendelt jelentés következménye az érzelmi reakció.” - nyilatkozta egyhelyütt a téma kiváló szakértője.(belépős)

 

Október 22-én 17.30 órától az 1956-os forradalom és szabadságharc dicső napjaira emlékezünk Dr. Tőkéczki László történész szakavatott vezetésével.

 

Előadásának címe: Történelmi folyamatok a XX. században.(belépős)

 

Tőkéczki professzor számos egyházi és társadalmi funkciót tölt be, ezek között egyik a TIT alelnöki tiszte. Évek óta évente körülbelül 100 előadást tartMagyarországon és a kisebbségi magyarság körében tudományos, egyházi, politikai és közművelődési felkérésekre.

 

Október 26-30. között intézményünk ad otthont a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett Horvát Kulturális Hétnek. Az ötnapos programsorozat kapcsán bemutatásra kerül a magyarországi horvátok vallási élete, a horvát filmkultúra egy jeles alkotását is a székesfehérvári közönség elé tárják. A magyarországi horvátok néprajzáról neves néprajztudós tart előadást. Táncház formájában mutatják be a horvát népzenét és néptáncot. Székesfehérvár horvátországi testvérvárosából, Zadarból érkező kamarakórus segítségével vezetik be a fehérvári közönséget a horvát énekművészet világába. A programsorozat a horvát gasztronómiát bemutató rendezvénnyel zárul.

 

November 1. A mai nap az öröm, az ünneplés napja. Hiszen azokra az emberekre emlékezünk, akik megmutatták az utat, hogy igenis el lehet jutni az örök boldogságra a Krisztus által meghirdetett tanítással, s egyáltalán azt hirdetik, hogy a halál után van folytatás; sokkal szebb, mint amire legmerészebb álmainkban is gondolni mernénk. 


Így hát Mindenszentekkor ünnepeljük, a szentéletű nagymamákat, a családjukért minden áldozatot vállaló édesapákat és édesanyákat, a hivatásuknak élő időseket, a bátor és tanúságtevő fiatalokat, az ártatlan gyermekeket, akiket az Úr korán magához vett, de nem azért, hogy megfosszon tőlük bennünket, hanem hogy még mélyebbé és termékenyebbé tegye a velük való közösséget.


Tehát Mindenszentek napja: a földi életből elköltözött szüleink, testvéreink, barátaink, ismerőseink ünnepe, azoké, akik üdvözültek (s nemcsak a szentté avatottaké, akiknek nevei ott van a katolikus falinaptárban), akik már a mennyországba jutottak. Sőt a saját – reménybeli – ünnepünk is, mert mindnyájan arra vágyunk, hogy egykor a Mindenszentek seregében éljünk a mennyben, és színről színre láthassuk az Atyát, aki teremtett bennünket, a Fiút, aki annyira szeretett minket, hogy életét áldozta érettünk s a Szentlelket, aki azért áradt ki, hogy Istenhez vezessen minket.

 

November 4-én 16.30 órától az Útkereső Filmklubban a Francesco című filmet vetítjük. Assisi Szent Ferencnek, minden idők egyik legnépszerűbb szentjének misztikus és rendhagyó életét dolgozza fel ez a Hermann Hesse írásai alapján készült katolikus film.

 

A XIII. századi Itália zűrzavara és vadsága közepette Francesco, a vagyonos kereskedő fia otthagyja a gazdagságot és kényelmet, hogy osztozva a szegények nehéz sorsában, életét Istennek és mások megsegítésének szentelje. Példáját követve óriási tömegek hagyják ott régi életüket azért, hogy lelkiismeretükre hallgatva kövessék őt. Egy megalkuvásokat nem tűrő, fordulatos élet eseményeit beszéli el ez a kiválóan megrendezett alkotás.

 

Liliana Cavani rendező Arany Pálma-díjra jelölt filmjében Mickey Rourke és Helena Bonham Carter nyújt feledhetetlen alakítást.


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >