Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megszületett a megállapodás - Székesfehérváron a Corvinus Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna, Csordás Csilla, Samu Miklós, Fraller Ildikó   
2015. szeptember 30.

Image

Fontos mérföldkő Székesfehérvár életében a tegnapi nap és a Corvinus Egyetemmel kialakított együttműködés - ezt erősítette meg minden felszólaló a keddi rendkívüli közgyűlésen. A felsőoktatási képzéseket érintő döntések meghozatalára hívták össze az ülést, amelyen egyhangú igen szavazattal hagyta jóvá a képviselőtestület a Székesfehérvár Önkormányzata és a Corvinus Egyetem közötti megállapodást.

 

 

Három hónapos intenzív tárgyalássorozat eredményeként hat alapszakon indítja meg fehérvári képzéseit 2016 szeptemberétől a felsőoktatási intézmény. Az erről szóló együttműködési megállapodást a rendkívüli közgyűlést követően írták alá, majd a fehérvári cégek és középiskolák számára szervezett képzési bemutatóval ért véget a program.

 


Az iparterületek eredményes működéséhez és továbbfejlődéséhez mára új megoldásokra van szükség, többek között arra, hogy az önkormányzat közvetlen és közvetett gazdaságszervező és gazdaságösztönző feladatokat és funkciókat vállaljon, így összehangolja a közép- és felsőfokú szakképzési rendszer fejlesztését a cégek munkaerőigényével. Ezt a célt szolgálja az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának elindítása és a Corvinus Egyetemmel most létrejött együttműködés is. A város célja a helyi gazdasági igényeihez igazítva a felsőoktatás erősítése. A fehérvári képzési lehetőségek megismertetésére intenzív tájékoztató programot indítanak, a továbbtanulás előtt álló diákok mindegyikéhez eljutva.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a mai nap jelentőségét jól mutatja az is, hogy az egyetem hétfői szenátusi ülésén is többségi támogatással fogadták el a fehérvári képzések indítását. „Székesfehérvár gazdasági erőcentrum, amelynek jövője elképzelhetetlen a felsőoktatás nélkül.  Ez a megállapodás egy stratégiai együttműködés, amelyet ma írtunk alá a jövőnk érdekében. Nemcsak városunk gazdasága, hanem az itt élő fiatalok, családok számára is óriási lehetőség, hogy nem kell a Corvinus-diplomáért a fővárosba utazni, hiszen itt ugyanolyan színvonalas képzésben részesülnek a hallgatók. A legfontosabb kérdés azonban, hogy elérjük, hogy a fiatalok jelentkezzenek a szeptemberben induló fehérvári képzésekre. Abban bízom, hogy amit ma aláírtunk, az évtizedek múlva is éreztetni fogja a hatását.”

 


 

Az elmúlt 25 évben folyamatosan változott a magyar felsőoktatás, és a mostani átalakítással az a cél, hogy ez a rendszer a következő 15-20 évben az ország érdekeit szolgálja. Mint azt a felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. Palkovics László kiemelte, a kormány feladata, hogy Magyarországon a felsőoktatás ügyét a gazdaság elvárásainak megfelelően alakítsa. „A felsőoktatási intézményeket közel kell hozni a munkaerő-piachoz, hogy ki tudja elégíteni a gazdasági igényeket, és azokban a régiókban, ahol a gazdaság és a társadalom igényli, meg kell teremteni a lehetőséget a képzésekre. Székesfehérváron a vállalatok számos olyan igényt fogalmaztak meg, amelyre megoldást jelenthetnek a Corvinus kiváló képzései. A város azért is jó hely az egyetem számára, mert ipara összetett.”

Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének és Dr. Palkovics László államtitkárnak a megállapodásért, és hozzátette, hogy az egyetem maximálisan egyetért a felsőoktatási stratégiában foglaltakkal. A rektor kiemelte, hogy a székesfehérvári képzés fontos eleme lesz a Corvinus oktatási palettájának. „Székesfehérvár egyfajta gazdasági erőcentrum, rengeteg céggel, vállalkozással, egy ilyen város nagy lehetőség egy gazdasággal foglalkozó egyetemnek. Az egyetemünkön zajló oktatás minősége garantálja az erős diplomát, a kutatási tevékenységünkkel kapcsolatokat építünk, és a harmadik pillérünk az a kulturális és társadalmi misszió, amellyel az egyetem szeretne részt venni Székesfehérvár kulturális életében.” Dr. Rostoványi Zsolt hozzátette, hogy hat alapszakkal és kettő szakirányú továbbképzéssel indulnak 2016 szeptemberében a Budai úti kampusz területén. Ez tovább bővülhet majd mesterképzésekkel, később pedig doktori iskolák is lehetnek.

 


 

Újságírói kérdésre válaszolva a Budapesti Corvinus Egyetem kancellárja, dr. Pavlik Lívia elmondta, a felvételizők maguk döntik el, a képzési helyszínek közül melyiket választják. Az államilag finanszírozott képzések mellett ösztöndíjakkal segítik azokat a hallgatókat, akik az önköltséges képzési formát választják, vagy pontjaikkal oda nyernek felvételt. A székesfehérvári képzésre jelentkezők 10 százalék kedvezményt kapnak, és a kancellár reményét fejezte ki, hogy a vállalati szektor is kidolgoz majd egy támogatói rendszert.

Dr. Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet arra, hogy ha a városban, vagy a megyében élő fiatalok a székesfehérvári képzést választják, nem jelent terhet az albérlet, és a megélhetés is kevesebb költséget jelent a családnak. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzat is dolgozik egy ösztöndíj program előkészítésén. Példaként említette, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszakai Kara keretében elindult duális képzés során azt a gyors megoldást választották, hogy vannak olyan hallgatók, akiknek a képzését az önkormányzat saját cégein keresztül finanszírozza.

Az aláírást megelőző rendkívüli közgyűlésen az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Dr. Réger Mihály is elismerően szólt a Fehérváron alakuló minőségi felsőoktatásról. „Fontos, hogy időtálló alapismereteket és korszerű szakmai ismereteket szerezhessenek a fiatalok az Óbudai Egyetemet fejlődési pályán tartó képzések keretében. Olyan hallgatókat szeretnénk kibocsátani, akik helytállnak a munkaerőpiacon. A felvételi statisztikák alapján előkelő helyen van az egyetem, ahol 13 ezer hallgató tanul és idén 3590 elsőéves kezdte meg tanulmányait. Az Alba Regia Műszaki Karon 20 hallgatóval és 10 vállalattal együttműködve indult el a duális képzés, amelyet az elkövetkező két évben további szakokra is kiterjesztünk."

 


 

A rendkívüli közgyűlés és a stratégiai megállapodás aláírása után a székesfehérvári vállalatoknak tartottak tájékoztatót a Budapesti Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem képviselői. A Budapesti Corvinus Egyetem részéről Dr. Pavlik Lívia, az intézmény kancellárja kiemelte, a megállapodás Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a székesfehérvári munkaadók jóvoltából jöhetett létre. A várossal kialakított együttműködésnek köszönhetően hamarosan a vállalatok és a Budapesti Corvinus Egyetem közötti megállapodások is létre jöhetnek, a szakmai gyakorlatokról. Mint elhangzott, a gyakorlatigényes alapszakokon a szakmai gyakorlatot a képzés 7. félévében, vagy a 4-5. félév között nyáron is teljesíteni lehet, így lehetőség nyílik a diploma hat félév alatt történő megszerzésére. Dr. Pavlik Lívia azt is hozzátette, hogy gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, emberi erőforrások, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány és gazdaságinformatika szakokon indít képzést Székesfehérváron a Corvinus. A kooperáció jegyében a vállalatok együttműködésének egyéb formáira, például közös pályázati tevékenységre, a TAO kedvezménynek köszönhető támogatási szerződésre, vállalati Chair programra, illetve egyedi együttműködési megállapodásokra is sor kerülhet.

Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese elmondta, hogy a duális képzés a felsőoktatási intézmények és az érintett iparvállalatok együttműködésén alapuló, gyakorlatorientált képzésforma, a minőségi elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokkal és készségekkel rendelkező fiatal mérnökök képzését szolgáló modell. Az intézmény és a vállalat mind a képzési területeken, mind a képzés időtartamán osztoznak: a vállalatnál eltöltött idő el kell, hogy érje az intézményi szakaszok összes idejének legalább 80%-át. (Ezt az arányt a 7 félévre vonatkozóan kell értelmezni.) A duális képzésben résztvevő hallgató a szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi a felsőoktatási intézménynél (intézményi szakasz). Ezt követően részt vesz a vállalati szakaszban történő oktatásban és gyakorlatban. Egész évben, a teljes képzési időre vonatkozóan, az ennek során elvégzett munkáért a hallgatót díjazás illeti, melyet a fogadó vállalat fizet. A vállalatnál eltöltött időszak alatt a hallgatókat bevonják a konkrét „üzemi” gyakorlati feladatokba, a projektjellegű munka során az önálló munkavégzés képességeit, valamint a „soft skill” munkakultúrát sajátíthatják el. E képzési rendszer segítségével olyan munkaerő kerül ki a felsőoktatásból, amely azonnal, több éves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül képes belépni a munka világába. Az ismertetőket követően a vállalatok képviselői kérdéseiket tehették fel, melynek során főképp a szakmai gyakorlatok idejéről és menetéről eset szó.

A Székesfehérvári Felsőoktatás Napja kedden délután a Városháza Dísztermében a középiskolai igazgatók tájékoztatásával folytatódott. A délutáni ismertetőn jelen volt Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár. A székesfehérvári és megyei középiskolákat 13 intézményvezető képviselte. Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében üdvözölte azt a lehetőséget, hogy a jövőben Székesfehérváron újabb magas szintű képzés valósul meg a felsőoktatásban. A polgármester üzenete a diákok számára, hogy 2016-tól Székesfehérvárról nem kell elmenniük azért, hogy továbbtanulási terveiket megvalósíthassák; az induló képzésekről pontosan roadshow-kon tájékoztatják majd a végzősöket, szüleiket és az érdeklődőket.  Dr. Rostoványi Zsolt rektor a Budapesti Corvinus Egyetem 2016-ban Fehérváron induló képzéseit vezette fel, a 6 induló alapszakról és a 2 szakirányú képzésről dr. Szántó Richárd oktatási dékánhelyettes, dr. Drótos György oktatási programigazgató (Gazdálkodástudományi Kar), valamint Dr. Csicsmann László dékán és dr. Aczél Petra intézetigazgató (Társadalomtudományi Kar) beszéltek részletesebben. Előadásaikban a diákok számára az induló angol nyelvű képzéseket, az elhelyezkedési lehetőségeket, a nemzetközileg elfogadott módszereket, a gyakorlatiasságot, a projektszemléletű képzést említették mint vonzerőt a továbbtanulási választásokhoz.

Az Óbudai Egyetem képzési kínálatáról és a duális képzésről dr. Réger Mihály rektorhelyettes és Kisfaludy Márta dékánhelyettes adott tájékoztatást a jelenlévőknek. A duális képzés kínálta gyakorlati lehetőség mellett kiemelték, hogy az ebben a rendszerben tanuló diákok tanulmányi átlaga 0,5%-kal jobb; valamint a hallgatói innováció fontosságát hangsúlyozták.

Sipos Imre
 helyettes államtitkár elmondta egy délelőtti Fiatalok Európája elnevezésű program kapcsán, hogy ez a kifejezés akkor válik valóra, ha megvalósul a Fiatalok Magyarországa és a Fiatalok Székesfehérvárja kifejezés: „A város a felsőoktatási paletta bővítésével jelentős lépést tett. Ez a lépés összekapcsolja a felsőoktatást a munka világával. A jelenlévő intézményvezetők és a tanárok előtt komoly feladat áll: be kell mutatniuk ezeket az új lehetőségeket a diákjaiknak, hogy hallgatókkal teljenek meg a meghirdetett szakok.” – hangsúlyozta a közeljövő teendőit a köznevelésért felelős helyettes államtitkár, majd azzal a kívánsággal zárta gondolatait, hogy a tanárok fogadják a felsőoktatás kínálta új kezdeményezéseket, és adjanak tájékoztatást diákjaiknak a helyi minőségi továbbtanulás lehetőségeiről.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >