Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A mustgáz veszélyéről a székesfehérvári autóbuszokon Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2015. október 01.
A mustgáz-mérgezés veszélyére hívja fel a figyelmet a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság közös kampánya, amelynek részeként a szüreti időszakban a székesfehérvári helyi járatú autóbuszok utastéri monitorán naponta többször látható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével készített lakosságtájékoztató kisfilm.
 
 
A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel. A volántársaság társadalmi felelősségvállalási programja részeként már korábban is kiemelt szerepet vállalt a Fejér megyei prevenciós kampányokban. Ennek újabb lépéseként szeptember végétől a mustgáz veszélyeire hívják fel a figyelmet Székesfehérváron és Tatabányán egyaránt.
 
A gázmérgezés veszélyére figyelmet felhívó kisfilmet Székesfehérváron összesen hatvankettő autóbuszon, százhuszonnégy monitoron vetítik egészen november elsejéig. Az együttműködésnek köszönhetően a megyeszékhelyen naponta átlagosan kilencvenezer utashoz jut el a veszélyre figyelmeztető felhívás. A mustgáz nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid.
 
Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól fogva tölti fel a helyiséget, vagyis kiszorítja a levegőt. Ezért aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, oxigénhiányos állapotba kerül, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat. A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek.
 
A borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, igyekezzenek nagy térben elszórva elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése. Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Ha a pincében a szén-dioxid-koncentráció eléri a tíz százalékot, már eszméletvesztést, később pedig fulladásos halát okozhat. A gyertyaláng ezzel szemben csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki.
 
Ezért az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni. Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segítsen, mivel anélkül a segítő is áldozattá válhat.
 
A különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!
 
< Előző   Következő >