Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Háromhetes szakmai gyakorlatra utaznak a fiatalok
Háromhetes szakmai gyakorlatra utaznak a fiatalok Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. október 01.

Image

Az Erasmus mobilitási projekt keretében az I. István Középiskola és a Hunyadi Mátyás Középiskola harminckét diákja szerezhet gazdag idegen nyelvi és szakmai ismereteket a délkelet-angliai Portsmouth városában. A tapasztalatszerzés hozzájárul a teljesítményképes tudás fejlesztéséhez, melynek segítségével a diákok képesek lesznek megfelelni a munkaerőpiaci kihívásoknak. Az októberben induló tanulókat Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere fogadta a Városháza Dísztermében.

 

 

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum I. István Középiskolája és Hunyadi Mátyás Középiskolája ez év elején sikeresen pályázott „Teljesítményképes tudás fejlesztése az EU tagállamokban” témával az Erasmus mobilitási projektre. A pályázat célja, hogy a szakmai képzésben résztvevő diákok háromhetes külföldi gyakorlat keretében ismerkedhessenek meg más Európai Uniós ország szakképzési rendszerével.

 


 

Az Erasmus mobilitási projektben résztvevő tanulókat és kísérőtanáraikat az utazás előtt Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere fogadta a Városháza Dísztermében. „Azt gondolom, hogy a diákok már az elmúlt három évben is rengeteg pozitív élménnyel tértek vissza Lipcséből és Portsmouthból egyaránt. Ezeken a szakmai utakon az új impulzusoknak köszönhetően a megszerzett tudásukat bővíthetik és kamatoztathatják, emellett pedig a nyelvtudásukat is tovább fejleszthetik. A tanulmányút az oktatók visszajelzései szerint is roppant hasznos, mivel a három hét során elsősorban a munkára koncentrálnak a diákok. Természetesen ezek az alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek arra is, hogy a fiatalok jól érezhessék magukat egy másik kultúrában.” – mondta Mészáros Attila, aki köszönetét fejezte ki az intézményeknek, hogy sokadszorra vállalták fel a pályáztatást és az azzal járó adminisztrációt annak érdekében, hogy a diákok valóban a saját feladatukra koncentrálhassanak.

A fogadáson Székesfehérvár alpolgármestere azt is kiemelte, hogy a város jövője szempontjából létfontosságú döntés született a keddi rendkívüli közgyűlésen, melynek keretében a Budai úton az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara mellett a Corvinus Egyetem képzései is elérhetővé válnak.

2016 szeptemberétől így hat alapszakkal indít képzést Székesfehérváron a Corvinus, állami és költségtérítéses szakokon egyaránt, emellett minden remény megvan arra vonatkozóan, hogy ezeken a szakokon a duális képzést is sikerül elindítani.

Mészáros Attila hangsúlyozta, hogy Székesfehérvárnak minél több pénzügyi, gazdasági szakemberre, valamint mérnökre van szüksége. Mint mondta, a város teljes mértékben elkötelezett, hogy a felsőoktatás és a munkalehetőségek terén is segítse a fiatalokat.

Az idei évben az angliai Portsmouth városába szerveznek szakmai utat a brit Training Vision Ltd. közvetítő intézmény partneri együttműködésében. Idén összesen harminckét diák és négy kísérőtanár vesz részt a mobilitáson. A projektbe azok a tanulók kerülhettek be, akik szorgalmasan és jól tanulnak, emellett rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében.

Tóth Katalin, a I. István Középiskola igazgatója beszédében a diákok és kollégái nevében mondott köszönetet Mészáros Attila alpolgármesternek, hogy a hagyományoknak megfelelően újra ilyen méltó helyen fogadják a tanulókat. „Nagyon fontos a fiataloknak minden bátorító szó! Sokan közülük még sosem utaztak ennyire messzire és ilyen hosszú időre, így ez egy hatalmas vállalkozás a tanulók részéről. A Hunyadi Mátyás Középiskolával közösen azért szorgalmazzuk ezt a projektet, mert a három hét során rengeteget fejlődik a diákok szakmai kompetenciája és a nyelvtudásuk.” – zárta gondolatait Tóth Katalin, aki szerint a diákok egy csodálatos államot és kultúrát ismerhetnek meg. 

 


 

Czibikné Kónicz Márta, a Hunyadi Mátyás Középiskola igazgatója elmondta, hogy az angliai három hét során a tanulók nagy része karitatív szervezetek irodájában dolgozik majd, de lesznek olyanok is, akik például az élelmiszerboltban lévő ügyviteli munkákat végzik el. A fiatalok körülbelül hat órát töltenek a munkahelyen, az első napokban az angol nyelvet tanulják intenzíven, és ezt követően mélyülnek el jobban a szakmai munkában. Délutánonként a kötelezően kitöltendő munkanaplót vezetik közösen, illetve átbeszélik az aktuálisan megszerzett tapasztalatokat.  A tanulók csodálatos élményekkel lehetnek gazdagabbak, hiszen Portsmouth környékére és Londonba is ellátogatnak majd. 

A tanulók kiválasztása után a nyári időszakban belföldi felkészítő foglalkozásokat tartottak a diákoknak országismeret, német-angol nyelv, lélektan, munkavédelem és szakmai ismeretek témakörökben. Jelenleg a kiutazás előtti szervezési feladatokat végzik és izgatottan várják a külföldi szakmai gyakorlat eljövetelét. Pluhár Liza Blanka, a Hunyadi Mátyás Középiskola és Demeter Anett, az I. István Középiskola tanulói szerint kiváló alkalmuk nyílik arra a három hét során, hogy még inkább megismerhessék az angol nyelvet és kultúrát, emellett pedig szakmailag is fejlődhetnek.

A diákok és kísérőtanáraik összesen két turnusban utaznak el Hampshire megye második legnagyobb városába, Portsmouthba. 2015. október 4-24. között tizenöt ügyviteli titkár, míg 2015. október 25. és november 14. között nyolc logisztikai ügyintéző, valamint kilenc pénzügyi és számviteli ügyintéző veszt részt szakmai gyakorlatokon a délkelet-angliai kikötővárosban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >