Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fehérvár fényei az állatokért Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. október 02.

Image

Állatvédő szervezetek összefogásával, több helyszínen szerveznek rendkívül színes, interaktív programsorozatot „Fehérvár fényei az állatokért” címmel október 4-én, az Állatok Világnapján. Napközben a Museum Cafe-ba és a Fehér Palota Üzletközpont parkolójába várják az érdeklődőket, lesz többek között az állatmentésről szóló kiállítás, filmvetítés, számos hasznos előadás, kirakodóvásár, kalandjáték és kutyaszépségverseny. A programot vasárnap este fáklyás felvonulás zárja a Belvárosban.

 

 

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Így tisztelegnek az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc emléke előtt. Székesfehérváron idén széleskörű összefogással, állatvédő és állatokat gondozó szervezetek közreműködésével szerveznek egész napos programsorozatot több helyszínen vasárnap.

A „Fehérvár fényei az állatokért – összefogás felelősséggel” című programban közreműködik a Dog Garden Kutyapanzió és Kutyanapközi, a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület, a HEROSZ Fehérvári Állatotthona, a Gyermekekkel a Kutyákért - Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány, a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány, a 4TAPPANCS Kutyaiskola, illetve Nyakas Gábor kutyatréner. Vasárnap 14.00 órától a Megyeház utca 17. szám alatti Museum Cafe-ba és a Fehér Palota Üzletközpont parkolójába várják az érdeklődőket, majd 18.00 órától fáklyás felvonulás zárja a rendezvényt a Hotel Magyar Királytól a Várkörúton az Országalmáig, és vissza a Fő utcán. A rendezvény főtámogatója a Fressnapf Áruház.


„Tapasztalataink szerint nem elég csupán beszélnünk a felelős állattartásról, szükséges tevőlegesen is példát mutatnunk az embereknek. Pontosan erre törekszenek a programsorozat szervezői és kiállítói. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a gazdák maguk is tehetnek a cél érdekében. Minél többen gondolkodnának felelősen, annál kevesebb lenne a kóbor, elhanyagolt, vagy gazdátlan állat.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Krepsz Gyöngyi, a HEROSZ Fehérvári Állatotthonának vezetője. Elmondta: a Múzeum Cafe udvarán 14.00 órától várják a vendégeket, főként a kutyabarátokat.

 

Az udvarra kitelepülnek a szervezetek, hozzájuk kapcsolódóan lesz egy kalandkártyás játék is. Az érkezők kapnak egy kártyát, melyre pontokat lehet gyűjteni a szervezeteknél. A résztvevők között sorsolást rendeznek értékes nyereményekkel. Szerveznek kutyaszépségversenyt, melyre bárki nevezhet, itt is az első három helyezettet díjazzák.

A zsűritagok között ott lesz Stefan Simankutyatréner, állat-terapeuta, Lantai Nóra kutyatréner és Magos Juditíró, aki magával hozza nagysikerű könyve főszereplőjét, Deménynevű, menhelyről örökbefogadott magyar vizsláját is. Remek hír, hogy ismert jótékonysági szervezetük, a Deményista MentorKlub október hónapban a HEROSZ Fehérvári Állatotthonát választotta támogatott szervezetéül. A kávézó udvarára érkező kutyák póráz nélkül, szabadon mozoghatnak, hogy ők is maradéktalanul élvezhessék a napot.


A másik helyszínen, a Fehér Palota üzletközpont parkolójában az állatmentés lesz a középpontban. 14.00 órától a Fehérvári Állatotthon, a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület, valamint a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány munkájuk szívszorító pillanatait mutatják be egy fotókiállítás keretében, illetve folyamatosan lesz filmvetítés is.

 


 


Weninger Sándor, a Fehér Palota Üzletközpont üzemeltetője elmondta: az állatvédelem kiemelt fontosságú számukra. Reményét fejezte ki, hogy a magukra hagyott, elárvult kisállatok méltó otthonra találnak majd, és a gazdáik szeretettel, odafigyeléssel gondoskodnak róluk. Weninger Sándor kérte, hogy a látogatóik minél nagyobb számban vegyenek részt állatvédelmi rendezvényeiken, mert jelenlétükkel is támogatják az állatvédelem sikerességét, a felelős állattartást.

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal fáklyás felvonulászárja a napközbeni rendezvényeket. A menet 18.00 órakor indul a Hotel Magyar Királytól a Várkörúton át az Országalmáig, majd a Fő utcán tart vissza az indulás helyszínére. – ismertette a sajtótájékoztatón Bíró Zsolt, a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület operatív vezetője. Hozzátette: Céljuk, hogy egy látványosan, demonstrációs jelleggel felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, illetve az állatvédelemmel foglalkozó civilek és civil szervezetek együttműködésére. Tapasztalataik szerint sajnos a felelős állattartás hazánkban még mindig gyerekcipőben jár, éppen ezért tartják fontosnak eszméik hirdetését és a kevésbé érintett lakosság figyelmének felhívását is. Nem titkolt szándékuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kutyás és nem kutyás társadalmat. A felvonulásra természetesen nagyon sok gazdit várnak kutyáikkal együtt. Szeretettel invitálnak mindenkit, akinek kedve van hozzá. Természetesen jöhetnek olyanok is, akiknek nincs kutyájuk, de szimpatizálnak az állatvédőkkel. 

A szervezők alapgondolata az volt, hogy Székesfehérváron is méltón megünnepeljék az Állatok Világnapját. – emelte ki a sajtótájékoztatónGyőrfi Henriett, a Dog Garden Kutyapanzió és Kutyanapközi kutyatrénere. Hozzátette: önmagukhoz híven hangsúlyozzák a kutyatartás két fő alappillérét, azt, hogy leljük örömünket a kutyázásban, és hogy ez felelősséggel jár. Szeretnék felhívni a figyelmet arra, nem csak saját állatunkért, de az összes élőlényért felelősséggel tartozunk, akikkel ezen a bolygón osztozunk. Méltón kell velük bánnunk, velük szimbiózisban élnünk, hisz akkor lehet csak teljes az életünk.



Nyakas Gábor ismert székesfehérvári kutyaviselkedés-szakértő a legmodernebb kiképzési technikákat mutatja be a programon. Az érdeklődők megtudhatják, miként lehet elérni, hogy a kutyák könnyen megértsék és megtanulják a kívánt feladatokat. Erre azért van szükség, mert minél több a jól képzett kutya és a gazda, annál kevesebb konfliktus lesz a kutyások és a nem kutyások között.  A szakember gyerekeknek és szüleiknek tart előadást arról, hogy miért történnek a kutyaharapások és ezt mivel lehet megelőzni. Különböző technikákat mutat be, hogy miként lehet védekezni a kóbor kutyák támadásai ellen. Nyakas Gábor beszámolt továbbá a „Fehérvári kutyabarát helyek” című új kezdeményezésről. Azok az üzletek, vendéglátóhelyek és szolgáltatók, amelyek a gazdikat és kutyáikat is beengedik, helyezzenek egy matricát a bejárathoz. A kezdeményezéshez kapcsolódó weboldalon és közösségi oldalon minden egyéb információt megtudhatnak az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >