Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Gazdag programkínálat a 10. Országos Könyvtári Napokon Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2015. október 02.

Image

Az Országos Könyvtári Napokat 2015-ben október 5-11. között rendezik meg „Nagy Könyvtári Show” címmel. Az eseményeket a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi. Az egymásra épülő, valamennyi korosztály igényeire figyelő rendezvénysorozat a településeken működő könyvtárak szolgáltatásait igyekszik népszerűsíteni országszerte, így Székesfehérváron is.

 

 

Idén ünnepli 10. évfordulóját a program, melynek szlogenje: „Könyvtárba mentem, gyere utánam!” Az Országos Könyvtári Napok célja, hogy megmutassák, milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban. A programsorozat egyik fő célkitűzése minél több olyan személy elérése, akiknek a mindennapjaihoz eddig nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás. Ezt segíti a témakörök változatossága is: Megemlékezések, emlékek napja, Partnerségben a biztonságos életért, Összefogás az egészségünkért, Olvassunk együtt, Könyvtári Show és Könyves vasárnap.

A Fejér megyei programokat az idei évben is a Vörösmarty Mihály Könyvtár fogja össze és koordinálja. A programok szervezéséhez a VMK Fejér megyei szolgáltatóhelyei közül 51 település könyvtára, 2 székesfehérvári könyvtár és 11 Fejér megyében található városi könyvtár csatlakozott.

„Az Országos Könyvtári Napok a tizedik évfordulójához érkezett, amely egy nagyon fontos esemény a hazai könyvtárak életében. Nem véletlen, hogy minden intézmény megpróbál csatlakozni ehhez a nagyszabású programsorozathoz. A Vörösmarty Mihály Könyvtár fontos feladatának tekinti, hogy ezeket a programokat szervezze és koordinálja Székesfehérváron, illetve Fejér megye többi településén is. A Vörösmarty Mihály Könyvtárban harminckét programot szervezünk, és ehhez csatlakozik nyolc, egész héten át tartó esemény, amelyben kiállítás, könyves vásár, valamint a zenével és a török kultúrával kapcsolatos foglalkozások is szerepelnek. A megyéből tizenhárom városi könyvtár – köztük két székesfehérvári – csatlakozott nyolcvan programmal az idei Országos Könyvtári Napokhoz.” – mondta Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, aki szerint minden korosztály megtalálhatja a számára legmegfelelőbb programot. Az érdeklődőket többek között tematikus foglalkozásokkal, kiállításokkal, interaktív műsorokkal is várják. Az intézmény igazgatója szerint különleges élményt kínálnak az „Olvassunk együtt! - Közös olvasás híres emberekkel”, valamint a Könyvtárunk éjszakája programjai.

Fejér megye városi könyvtárainak programját Varga Lilla, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatóhelyettese ismertette. „Az Országos Könyvtári Napok tizedik évfordulója könyvtárunk számára is hatalmas jelentőséggel bír. Tíz éve folyamatosan a Vörösmarty Mihály Könyvtár látja el a Fejér megyei könyvtárak programszervezésével kapcsolatos koordinálási feladatokat. A feladat összetett, hiszen a hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is tizenhárom városi könyvtár (Adony, Bicske, Csákvár, Dunaújváros, Enyinig, Gárdony, Mór, Polgárdi, Sárbogárd, Velence, Ercsi és két székesfehérvári) vállal oroszlánrészt az eseményben. Idén is gazdag programkínálattal várjuk az érdeklődőket, akik minden egyes nap különböző tematikájú programokon vehetnek részt. Úgy gondolom, hogy minden egyes korosztály számára tartalmas rendezvényeket kínálunk. Az egy hét során többek között író-olvasó találkozóval, interaktív előadásokkal, kastélytúrával és olvasási versennyel is készülünk.” – tette hozzá Varga Lilla.

Iszak Ferencné
, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, Könyvtárellátási és módszertani csoportvezetője szerint a megyében lévő kistelepülések könyvtárainak hatalmas szerepe van az értékmegőrzés terén. „Nagyon hálás feladatot látunk el a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Fejér megye kistelepüléseinek 2013 óta van lehetősége a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretén belül könyvtárat működtetni. Örömteli, hogy az elmúlt két évben már 64 intézmény csatlakozott, melyből 51 könyvtár szervez összesen 130 programot a mostani Országos Könyvtári Napokon. Nem titkolt célunk, hogy a rendezvény szervezésével és koordinálásával, ötletekkel és segítségnyújtással vezessük vissza a településeket a kulturális élet vérkeringésébe. Lényeges feladatunknak tartjuk, hogy a hozzánk kapcsolódó intézmények mindenképpen ápolják a helyi értékeket.”

Csiszárné Mahler Mónika
, az Aranybulla Könyvtár Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy a mostani felhíváshoz olyan változatos és színes programokat állítottak össze, amelyben minden korosztály megtalálhatja a saját igényeinek legkedvezőbb foglalkozásokat. Október 5-9. között több témakörhöz kapcsolódó kiállítással, könyvbemutatóval egybekötött interaktív előadásokkal, valamint bábelőadással, ingyenes beiratkozási lehetőséggel, továbbá „A megbocsátás hete” kapcsán a lejárt kölcsönzési határidővel rendelkező dokumentumok térítésmentes visszavételével várják az olvasókat.

Iszkádi Erika
, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: külön öröm, hogy az év ezen szakaszában is felhívhatják a figyelmet a könyvtárak és az olvasás fontosságára. A többi intézményhez hasonlóan a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár is színes programkínálattal várja a kicsiktől kezdve az idősebb korosztály tagjait is.

Az egyhetes rendezvénysorozat ideje alatt előadásokkal, szavalóversennyel, kiállításokkal, játékos és mesés foglalkozásokkal, helyismereti totóval, író-olvasó találkozókkal várnak minden kedves érdeklődőt. Október 7. és 11. között kedvezményes könyvárusítással, a Könyves Vasárnapon a már hagyományossá vált Olvasásmánia eredményhirdetésével várja kedves olvasóit.

A 10. Országos Könyvtári Napok folyamatosan frissülő programja megtekinthető a 
http://www.vmk.hu/ portálon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >