Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Konferencia az állandó kiállítások korszerű kérdéseiről Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. október 08.

Image

„Az állandó kiállítások állandósága és mulandósága” címmel kezdődött a Városháza Dísztermében az országos néprajzos muzeológus továbbképzés konferenciája. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere. A szakmai konferencia október 9-ig tart a Néprajzi Múzeum, a Szent István Király Múzeum és a Hetedhét Játékmúzeum szervezésében.

 

 

Országos néprajzos muzeológus továbbképzés kezdődött „Az állandó kiállítások állandósága és mulandósága” címmel szerdán a Városháza Dísztermében. A konferencia ülései október 9-ig tartanak, a Néprajzi Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum és a Hetedhét Játékmúzeum szervezésében. A konferencia résztvevőit elsőként dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntötte: örömét fejezte ki, hogy két év után újra szakmai napokon láthatja a kollégáit, és a helyi múzeumoknak, valamint a városnak köszönetet mondott a szervezésben nyújtott segítségért, a gondos előkészületekért.  Az összegyűlt szakmai közösségnek jó munkát és izgalmas beszélgetéseket kívánt, hogy a felmerült problémákat, lehetőségeket és kihívásokat megvitassák.

 

 


A házigazdákat képviselve Brájer Éva alpolgármester köszöntő beszédében elmondta, Székesfehérvár számára megtiszteltetés, hogy ennek a szakmai konferenciának helyet adhat: a város két olyan helyszínt biztosít, a Dísztermet és a Hiemer-házat, amelyek történelmi-muzeológiai szempontból értékesek a fehérváriak számára. Az alpolgármester a több mint tíz éves múltat magáénak tudó múzeumpedagógiai foglalkozásokról beszélt, a Városháza interaktív történelemóráiról, a Hetedhét Gyermekfesztiválról, amelyeket magas művészeti igényességgel szerveznek a helyi muzeológusok. „Ahogy önök válaszokat, új utakat keresnek a konferencia előadásaival, mi is keressük Fehérváron az újszerű megoldásokat, hogy a ma gyerekeit a jövő múzeumainak látogatóivá tehessük. Egy merőben más gondolkodású generációt látunk felnőni, a sok információ pillanatok alatt éri el a gyerekeket. Meg kell tudnunk szólalni azon a más nyelven, amit képviselnek, ha nem akarjuk elveszíteni őket. Különösen nagy kihívást jelent ez a néprajz területén.” – fogalmazott Brájer Éva, majd hasznos és kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek Székesfehérváron.

A néprajzos muzeológus továbbképzés célja 2015-ben, hogy válaszokat keressen az állandó kiállításokkal kapcsolatban felmerült problémák kapcsán – aktuális példák és esetek bemutatásával és elemzésével, szakági és szakágon túlmutató párbeszédek létrehozásával, gyakorlati és módszertani kérdések egymásra vetítésével.

 


A múzeumok állandó kiállításai többek között a következő kérdéseket vetik fel:
- mit tükröz az állandó kiállítások magyarországi gyakorlata: hozzáférhetőek-e folyamatosan a gyűjtemények kulcsdarabjai a nagyközönség számára;
- kölcsönhatásban van-e a művészeti és társadalmi muzeológia;
- meghatározzák-e a múzeum identitását az állandó kiállítások;
- milyen jellemző eltérések vannak az országos és helyi kiállítások között;
- létezik-e valamiféle elméleti, módszertani és gyakorlati mintázat, amely az állandó kiállításokat meghatározza.

Dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság igazgatóhelyetteseAz állandó kiállítás és a patriotizmus című előadásával kezdődött a szakmai továbbképzés. A néprajzi kiállítások dichotómiáját, a meghökkentő, tagadó, ironizáló muzeológiák, a modern néprajzi muzeológia témakörét érintve az előadó megfogalmazta, hogy a jelenkori társadalmakban a határok elmosódásával szemben az állandó kiállításoknak ellenpontozó szerepet kell betölteniük. Ebben az ellenpontozásban mindenképpen megjelenik az illyési értelemben vett patriotizmus. Az előadás a ’Milyen legyen a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása?’ kérdésre végül több szempont együttes figyelembevételével válaszolt: miszerint a földrajzi és társadalmi tér, a vallási és etnikai multikulturialitás, a hungarikumok-kárpátikumok, az Európában elfoglalt hely és az időbeliség határozzák meg a lehetséges utat.

 


A konferencia tematikus szekciói:

I. Szemlélet és módszertan; avagy van-e az állandó kiállítás rendezésének tudományos elmélete?

II. Új néprajzi állandó kiállítások önkormányzati múzeumokban: az Alfa és a Kubinyi program eredményei és tapasztalatai

III. Egy vagy több? Történeti, helytörténeti, életmód-történeti és néprajzi állandó kiállítások szerepe, funkciója és látványa

IV. Néprajzi látványraktárak mint a gyűjtemény állandó bemutatásának múzeumi formái

A szakmai továbbképzés előadói: Wilhelm Gábor, Cseri Miklós, Sári Zsolt, Lackner Mónika, Frazon Zsófia, Népessy Noémi, Busa Mónika, Kuti Klára, Varró Ágnes, Nagy Molnár Miklós, Ferkov Jakab, Bárkányi Ildikó, Pál Gabriella, Havasi Bálint, Gyanó Szilvia, Szabó Magdolna, Viszóczky Ilona, Tóth Arnold, Szarvas Zsuzsa, Bereczki Ibolya, Pusztai Gabriella, Illés Péter és Schleicher Vera. Az állandó kiállítások látványtervezési és grafikai megoldásairól szervezett kerekasztal beszélgetés résztvevői: Molnár Zsuzsa látvány- és díszlettervező, Rajk László építész, díszlettervező és Vasáros Zsolt építész lesznek. A szakmai programok végén a résztvevők különböző múzeumlátogatásokon, tárlatvezetéseken vesznek részt Székesfehérváron.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >