Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A közösség erejével épült kemence Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. október 09.

Image

Ünnepélyes keretek között adták át a Felsővárosi Közösségi Ház udvarán azt a búbos kemencét, amely a városrészben élő közösség összefogásával épült meg. A gyönyörű környezetben kialakított kemence igazi ékessége Felsővárosnak, ahol kitűnő lehetőség kínálkozik arra, hogy az emberek együtt tölthessék szabadidejüket.

 

 

Az eseményen jelen volt Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Földi Zoltán önkormányzati képviselő is. A kemencét Nyárai-Horváth István atya áldotta meg.

 

 



Széleskörű társadalmi összefogás eredményeképpen készült el a Felsővárosi Közösségi Ház udvarán az a kemence, amelyet május óta építettek. A városrészben lakók közül többen is a nemes kezdeményezés mellé álltak, ezzel tovább gazdagodott a helyi közösség.

 

„Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy Felsőváros jóval több, mint egy városrésze Székesfehérvárnak. Az itt élő emberek sohasem azt kérdezték, hogy mit tehet értük a város, hanem, hogy Felsőváros mit tehet a családokért, a közösségért és Székesfehérvárért. Így volt ez több száz évvel ezelőtt is, amikor pestisjárvány csapott le a városra, a felsővárosiak pedig rengeteget tettek azért, hogy megmenekülhessen Székesfehérvár. Ezt követően fogadalmukhoz hűen felépítették a Szent Sebestyén templomot, valamint a Felsővárosi Legényegylet tagjai a Felsővárosi Közösségi Házat is létrehozták. A mai kemenceavatási ünnepség is azt a szép példát bizonyítja, hogy a felsővárosiak közössége nem vár, hanem cselekszik.” – közölte Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki azt kívánta, hogy ennek a kemencének a melege tartsa továbbra is egyben a közösséget.

 


 

Földi Zoltán önkormányzati képviselő kiemelte, hogy egy széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően épülhetett meg a kemence. „Felsőváros újra bebizonyította, hogy a hagyományőrzés a szíve csücske. A nagyszabású kezdeményezést a felsővárosi emberek indították el és valósították meg Horváth László vezetésével. Úgy gondolom, hogy ez a kemence akkor nyeri el létjogosultságát, ha a mindennapok részévé tud válni. A Felsővárosi Közösségi Ház gyönyörűen rendbetett udvarán kiváló alkalmuk nyílik a városrésben élő embereknek, hogy szabadidejüket kellemesen együtt tölthessék el.” – mondta Földi Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy tavasszal tovább folytatják a közösségi tér építését. 

Az elkészült kemence Tárnok Ákos, Zsoldos Péter és Horváth László keze munkáját dicséri, akik május óta dolgoztak a remekművön. A kemencét a Felsővárosi Közösségi Ház udvarán alakították ki, amelyet tiszta agyagból és szalmából készítettek el. Horváth László, a Felsővárosi Közösségi Ház vezetője elmondta: nagyon büszke azokra, akik támogatták a nemes kezdeményezést. „Nagyon régóta dédelgetett vágyam volt, hogy ezen a csodálatos helyen egy olyan búbos kemencét építhessünk, amely Felsőváros hagyományaira és tradícióira emlékezteti az embereket. A munka sok esetben embert próbáló erőfeszítésnek bizonyult, hiszen többször nagy melegben dolgoztunk úgy, hogy nem volt tető a fejünk felett. Szerencsére minden egyes nehézségen túllendültünk, ez pedig azoknak az embereknek köszönhető, akik hatalmas segítséget nyújtottak az építkezés során. Volt, aki festéket adott, volt aki cseréppel segített ki minket, A Szabadművelődés Háza pedig anyagilag támogatott minket. Nagyon boldog vagyok, hogy Felsőváros egész közösségének átadhatjuk ezt a kemencét.” – zárta gondolatait Horváth László.

 


 

Az alkotást Nyárai-Horváth István atya áldotta meg, aki beszédében reményét fejezte ki, hogy a kemence még inkább képes lesz összekovácsolni az embereket. Az avatási ünnepséget követően a Felsővárosi Közösségi Házba várták az érdeklődőket, ahol megköszönték mindazoknak a munkáját, akik tevékeny részt vállaltak a kemence létrejöttében. A családias ünnepségen a Kákics Együttes szórakoztatta a résztvevőket, akik a frissen sült és ízletes tepertős pogácsát, valamint kenyérlángost is megkóstolhatták.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >