Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Köztes Átmenetek - a drog
Köztes Átmenetek - a drog Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea és Kész Mónika   
2015. október 09.

Image

Százharminc magyarországi és határon túli városban mutatkozott már be a „Köztes Átmenetek – a drog” című prevenciós kiállítás, melyet most megnyitottak a Fehérvári Civil Központban is. A 14 éven felülieknek, szülőknek, családoknak és pedagógusoknak ajánlott, a látványra és hanghatásokra egyaránt épülő, az érzékszervekre ható tárlat igyekszik minél jobban átélhetővé tenni a drogfogyasztás bonyolult problémáját.

 

 

A Székesfehérváron november 2-ig látható kiállítás megnyitóján Nyitrai Imre helyettes államtitkár, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok,Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok, valamint Hay Éva, a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket. 

A „Köztes Átmenetek – a drog” című kiállítás 2001-ben indult országjáró és határon túli útjára, azóta 130 városban mutatták már be. A tárlat az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány és a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. közös szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Fehérvári Civil Központ támogatásával, Székesfehérvár Önkormányzatának közreműködésével  valósul meg.  130 négyzetméteren, öt termen keresztül, megújult látvánnyal mutatja be a rapid gyorsasággal változó magyarországi drogfogyasztási szokásokat, általánosságban a legális és illegális szerek hatásait. A 8. osztályosoknak, középiskolásoknak, a felsőoktatásban tanulóknak, szülőknek, családoknak és pedagógusoknak egyaránt ajánlott tárlat fényképekre, virtuális felületekre, filmekre, bizarr fényekre, titkos ajtókra, interjúkra és más hanganyagokra épít. Választ keres a drogfogyasztás okaira, a felelősségre, a védő és kockázati tényezőkre és a magyarországi fogyasztás általános jellemzőire.

A Fehérvári Civil Központban rendezett megnyitón elsőként Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Beszédét azzal kezdte, hogy a program több mint egy kiállítás, ez egy inspiráló dolog. Idézett egy graffiti feliratot is, amelyet a kiállítás is tükröz: „A drog nem a világot változtatja meg, hanem ahogy látod és hallod azt.” Nyitrai Imre öt olyan, a nemzeti drogstratégia cselekvési tervébe is belefoglalt pontot sorolt fel, ahol a kormányzat igyekszik beavatkozni a kábítószer-fogyasztással kapcsolatban. Elsőként fontos, hogy aki még nem próbálta ki a drogot, ne is tegye. Másodjára aki már kipróbálta, az ne szokjon rá. Harmadikként említette, hogy aki rászokott, azt meg kell menteni a megbetegedéstől. Következő lépcsőként aki már megbetegedett, annak az életét kell megmenteni. Végül pedig a drogterjesztők területén – bűnüldözési oldalról – a kínálat csökkentése a cél.
A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma közel 25 millió forinttal támogatta eddig a kiállítást, ami magáért beszél. Végezetül a maga által feltett kérdésre válaszolva, miszerint „Kinek jó ez a kiállítás?”, Kosztolányi Dezső soraival adott választ: „Csodálkozol a kokainistán, s nem érted? Gondolkozzál az okain is tán - s megérted!” Nyitrai Imre köszönetet mondott a városnak, hogy befogadta a kiállítást,  és sok sikert kívánt hozzá!

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok a megnyitón örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvárra is elérkezett a kiállítás, melyet a város nagy örömmel fogadott. Elmondta: három évvel ezelőtt alakult újjá a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek keretében a segíteni szándékozó és tenni akaró szakemberek – többek között iskolai védőnők és közösségi vezetők, pedagógusok, továbbá civil szervezetek képviselői – dolgoznak együtt.„Igyekszünk minél többet tenni a drogfogyasztás megelőzésére. Aktualizáltuk a város kábítószer-ellenes stratégiáját, cselekvési tervet rendeltünk mellé, kiadványokat jelentettünk meg, workshopokat, egyéb rendezvényeket szerveztünk. Minden erőnkkel azon voltunk és vagyunk, hogy senki ne dugja a fejét a homokba, és ne tegyen úgy, mintha ez a probléma őt nem érintené…Remélem, hogy a kiállítás is sokat segít ebben.” A tanácsnok egy 2014-ben megjelent prevenciós kiadvány címével zárta gondolatait, amely az összefogás legfőbb célja, azaz „Vigyázzunk a kincseinkre!”.

Ugyancsak üdvözölte a résztvevőket Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok. Fontosnak nevezte, hogy Székesfehérváron és az egész országban a civil szervezetek olyan feladatokat látnak el, melyeket az egészségügyi ellátórendszer és az önkormányzatok önmagukban nem tudnak megoldani. Ezek közé tartozik a drogprevenció is, ahol a lehető legnagyobb erőbedobással kell dolgoznia minden szereplőnek. „Úgy vélem, Székesfehérváron a szakemberek nagyon jól tudnak együtt dolgozni, velük együtt igyekszünk felvenni a kesztyűt és mindent megtenni a kábítószer-ellenes harcban.”  - hangsúlyozta a tanácsnok.

A tárlatot Hay Éva, a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be. Elmondta: a kiállítótér egy keretet biztosít a drogprobléma bemutatására, a vezetők aktualizálják, illetve különböző mélységekben tárják fel a drogfogyasztás folyamatát, alkalmazkodva a látogató korához, érdeklődéséhez, érettségéhez, intellektualitásához. Az anyag választ keres a drogfogyasztás okaira, rövid- és hosszútávú hatásaira, a legális szerek kapcsán a mértékletesség lehetőségeire, továbbá a szenvedélybetegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőkre.

A kiállítás november 2-ig tekinthető meg a Fehérvári Civil Központban, az érdeklődőket szakemberek – pszichológusok, szociális munkások és addiktológusok – kísérik a mintegy másfél-kétórás program ideje alatt. A szervezők folyamatosan várják legfeljebb 15 fős csoportok jelentkezését a  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail címen, vagy a +36 70 98 48 618-as telefonszámon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >