Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megnyílt a városi táborokat bemutató fotó- és kézműves kiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. október 09.

Image

Hagyományosan A Szabadművelődés Háza aulájában nyitották meg azt a kiállítást, amely a városi szervezésű nyári táborokban készült fotókat és kézműves alkotásokat mutatja be. Az egy hónapig látható tárlatot Vakler Anna, Székesfehérvár művészeti vezetője nyitotta meg, néhány gyermek pedig a táborokban tanult indián és csángó dalokkal szórakoztatta a közönséget Makai Zsolt zenei felelős kíséretével.

 

 

Székesfehérvár Önkormányzata felismerte a városi szervezésű nyári táborokban rejlő kitűnő lehetőségeket, ezért néhány évvel ezelőtt a városvezetők újragondolták, megújították a programokat. A legfontosabb cél az volt, hogy a gyerekek ne kóboroljanak az utcán, helyette biztonságos körülmények között olyan tartalmas, sokrétű kikapcsolódási lehetőségeket biztosítsanak számukra, amelyek pozitívan formálják gondolkodásukat, szemléletmódjukat, egészségre nevelésüket. A város szeretett volna minél több gyermeket megszólítani és bevonni a táboros programokba, hogy mindezzel segítséget nyújtson a nyár folyamán dolgozó szülőknek, a családoknak. A folyamatosan megújuló kezdeményezés 2015-ben is meghozta a várt eredményt, hiszen ismét növekedett a táborozók száma az előző esztendőhöz képest.

 

 


A Bregyó-közi Sportcentrumban június végétől augusztus közepéig megrendezett Napraforgó Városi Napközis Táborban összesen 880, Székesfehérváron tanuló gyermek fordult meg, 2253 beiratkozás történt, amiből kitűnik, hogy egyes gyermekek több turnusban is részt vettek. A szervezők idén is színes programokat kínáltak a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, az Igéző, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a rendvédelmi szervek, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia, a Wichern Alapítvány Tranzit Addiktológia Szolgálat, a Fejérvíz Zrt., a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, városi sportegyesületek, zenekarok, zenészek és határon túli magyar vendégek, továbbá a csoportvezetők  közreműködésével.


Velencén, a Székesfehérvári Ifjúsági Tábor mindhárom turnusában bőven meghaladta a százat a gyermekek száma azzal együtt, hogy az utolsó turnusba a kárpátaljai Beregsom és Csonkapapi településekről, illetve a moldvai Pusztinából is érkeztek vendégek. A programok lebonyolításában közreműködtek a fehérvári kézművesek, a Fonódás Kulturális Egyesület, a Szentgyörgyi Sólymok Hagyományőrző Íjászegyesület, tanítványaival együtt Nyisztor Ilona csángó népdalénekes és Makai Zsolt zenei felelős.

 


 

A Szabadművelődés Háza aulájában hagyományosan minden évben egy kiállítást rendeznek a táborokban készült fotókból és kézműves munkákból, így történt ez idén is. A tablókon elhelyezett képek a táborok mindennapi életét mutatják be, illetve láthatóak különféle technikákkal, fából, bőrből, textilből, gyöngyből, papírból, csuhéból, agyagból és nemezeléssel készült használati és dísztárgyak is.


A tárlat megnyitóján diákok adtak elő a velencei táborban tanult indián dalokat Makai Zsolt közreműködésével, majd a város nevében Vakler Anna művészeti vezető köszöntötte a megjelent tábori résztvevőket, a gyerekeket, a nevelőket, a szervezőket, a művészeket, továbbá a szülőket és a családokat is. Beszélt az értékes nyári élmények, örömök felidézésének fontosságáról, és a nagy család nyújtotta, figyelemmel és szeretettel teli közösséghez hasonlította a tábori életet. Mint mondta: a táborozó gyerekek feszültségektől mentes környezetben, biztonságos keretek között tanulhattak a mindennapi élet kihívásairól és azok kreatív megoldási lehetőségeiről. „Nem hiszek egy olyan életben, ahol nem történnek konfliktusok és nincsenek bajok. De hiszek egy olyan életben, ahol intenzíven, szeretettel és példamutatással megtanítjuk a gyerekeinket arra, hogy a nehézségeiken hogyan juthatnak túl. A mi táborainkban a közösség hozadéka az, ami számomra igazán lélekemelő. A gyerekek a táborban kapott lelki töltést magukkal vihetik egész évben, és ezzel jobb problémamegoldók lesznek a saját környezetükben és a családjukban is.” – hangsúlyozta Vakler Anna, majd azt kívánta a tábori élet valamennyi szereplőjének, hogy életüket ragyogja be a hétköznapok minden öröme, és készüljenek izgalommal teli várakozással a jövő évi folytatásra.

 



A folytatásban megzenésített versek hangzottal el, majd a táborokról összeállított kisfilmeket tekintettek meg az érdeklődők. A kiállítás egy hónapon át várja vendégeit A Szabadművelődés Házában. A táborban készült fotók, filmek és tudósítások elérhetőek ahttp://napraforgot2015.blogspot.hu és http://velenceit2015.blogspot.hu linkeken is.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >