Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Olvass és írj Anne Frankkal! Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. október 09.

Image

Székesfehérváron elsőként a Gárdonyi Géza Művelődési Házban várja az érdeklődőket a Hollandiából érkezett „Olvass és írj Anne Frankkal!” című interaktív kiállítás, amelyet Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője nyitott meg. Az október végéig látogatható ismeretterjesztő tárlat anyagát Kulcsár Dorottya, az Amszterdami Anne Frank Ház Magyarországi Nagykövete ismertette.

 

 

Az Országos Könyvtári Napok keretében nyílt meg az „Olvass és írj Anne Frankkal!” című kiállítás a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Az Anne Frankról, az íróról szóló ismeretterjesztő kiállítást az amszterdami Anne Frank Ház és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület közösen szervezte. Céljuk: megismertetni a diákokat Anne Frankkal, az íróval, továbbá népszerűsíteni az olvasást, a történelmet, a művészetet, és írásra ösztönözni a fiatalokat.  Az olvasást és naplóírást népszerűsítő interaktív tárlat leginkább a 10-15 év közötti diákokat szólítja meg.

 


 

A megnyitón Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, azért is örültek ennek a kiállításnak, mert ők is ilyen célokért dolgoznak nap, mint nap. Éppen ezért hirdette meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület első alkalommal „Én és a naplóm” címmel azt a naplóíró pályázatot, amelyre 9–15 éves, Fejér megyében élő tanulók jelentkezését várják. Jelentkezni október 30-ig lehet, a naplóírás időszaka 2015 novemberétől 2016 áprilisáig tart. Iszkádi Erika a kiállítás kapcsán kiemelte, Anne Frank, az író kamaszlány lelkesítő példája közelebb viszi a gyermekeket az olvasás és az írás szeretetéhez, és példaértékű lehet a ma fiataljai számára is a céltudatossága és a világra való nyitottsága.

 


 

„A történelem évszázadai során sok rémtettről olvastunk, tanultunk, amelyek távol vannak a mai kortól. A múlt század drámái azonban még itt vannak, nagyon közel. Mindannyiunknak vannak olyan ismerősei, akik átélték a borzalmakat, s gyermekeikben, unokáikban tovább örökült e fájdalom. A XX. század hatalmas súllyal nehezedik a többi között, háború háborút követett.” – hangsúlyozta köszöntőjében Székesfehérvár alpolgármestere. Brájer Éva hozzátette: „Szülőként is gondolkodik az ember, vajon gyermekeinkkel mennyit kell ebből megosztani, hogy lelküket ne terhelje nagyon, de eleget tegyünk annak a kötelességünknek is, ami az örök reményt élteti, hogy gyermekeink egy békésebb, nyugalmasabb világban élhessenek. Fel kell készítenünk őket arra, hogy helyesen döntsenek majd, és jól jót cselekedjenek.”

 


 

Mint arról Kulcsár Dorottya, az Amszterdami Anne Frank Ház Magyarországi Nagykövete beszámolt, a kiállítás fő részét a szobaszerűen megalkotott információs panelek adják. A szoba külső falain Anne családjának történetét követhetjük a II. világháború eseményeivel párhuzamosan. A szoba belsejében Annéval, a kamasszal ismerkedhetünk meg, kedvenc könyveivel, saját történeteinek részleteivel, majd egy, egyelőre üres mágnestáblával találják szemben magunkat, ahová majd a kiállítást megtekintő gyerekek Annéról vagy kedvenc olvasmányélményeikről szóló írásaikat tehetik fel.

A kiállítás során az iskolai csoportok számára foglalkozások vehetők igénybe, melyek regisztrációhoz kötöttek. Bejelentkezés és bővebb információ kérhető Fenyvesi Lászlónénál a 0622/501-160-as telefonszámon vagy a  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail címen. A kiállítás október 7 és 30-a között látogatható ingyenesen a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >