Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ismét sikeres volt a nőgyógyászati szűrőnap
Ismét sikeres volt a nőgyógyászati szűrőnap Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. október 12.

Image

Újra Nyílt nőgyógyászati szűrőnapra várták a hölgyeket Székesfehérvár Önkormányzatának szervezésében a Család- és Nővédelmi Központban. A program során szakorvosok végezték el a szűréseket, de a helyszínen ingyenes vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésre is volt lehetőség.

 

 

A hölgyek ezen kívül korlátozott számban hasi ultrahang-diagnosztikai szűrésen és csontsűrűség mérésen is részt vehettek. A programon Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka is részt vett.

Székesfehérvár Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy mindent megtegyen a lakosság egészségének megőrzéséért. Ennek jegyében szervezték meg a közelmúltban a „Szívünk Napja 2015”, valamint a „Séta a mellrák” ellen" elnevezésű programokat is, amelyeken több százan vettek részt, kifejezve ezzel a megelőzés jelentőségét.

 

A hagyományoknak megfelelően ezúttal a Család- és Nővédelmi Központban tartottak  Nyílt  nőgyógyászati szűrőnapot. A 08.00 és 13.00 óra közötti szűréseken azok a hölgyeket vehettek részt, akik előzetesen jelentkeztek az ingyenes vizsgálatokra. A szakemberek elsődlegesen azon hölgyek jelentkezését várták a szombati eseményre, akik eddig egyáltalán nem, vagy legalább két-három éve nem vettek részt szűrővizsgálaton. A szűrések mellett a helyszínen ingyenes koleszterin-, vércukor- és vérnyomásmérés, továbbá – szintén korlátozott számban – hasi ultrahang-diagnosztikai szűrés és csontsűrűség mérés is igénybe vehető volt.

 


 

Az eseményre Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka is ellátogatott. „Az ilyen egészségügyi szűrővizsgálatok elsődleges célja a figyelemfelhívás. Egy több mint százezres városban természetesen nem tudunk minden hölgyet egy nap alatt átszűrni. Pontosan ezért akarjuk mindenkiben tudatosítani, hogy a vizsgálatok hatalmas jelentőséggel bírnak, amelyekre el kell menni. A Család- és Nővédelmi Központba bármikor be lehet jelentkezni akár interneten, telefonon keresztül, illetve személyesen is. A szervezés kapcsán nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a korhatárt és az időpontot is úgy határoztuk meg, hogy minél több hölgy részt tudjon venni ezen az alkalmon. Hat évvel ezelőtt elvégeztünk egy egészségügyi felmérést, amely azt mutatta, hogy a székesfehérváriak egyetlen egészségügyi rendezvényt sem tudnak említeni. Szerencsére az elmúlt években nagyon sokat léptünk előre annak érdekében, hogy az egészségtudatos életmód még inkább elterjedjen a családok mindennapjaiban.” – tette hozzá Östör Annamária.

Ifj. Dr. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ intézetvezető főorvosa szerint a Nyílt nőgyógyászati szűrőnapoknak köszönhetően a normál rendelői forgalomban is egyre inkább megjelenik az az igényesség és tudatosság, hogy részt kell venni a vizsgálatokon. „Nincs apelláta, mindenképpen meg kell szólítani a hölgyeket, hogy jöjjenek el a szűrővizsgálatokra! Sajnos Magyarországon több ezer nőt veszítünk el egy olyan betegség miatt, amely egy három percig tartó, fájdalommentes vizsgálattal megelőzhető lenne. Akik rendszeresen vesznek részt a nőgyógyászati vizsgálatokon, azoknál a korai stádiumban felfedezett diagnózis egy életre szóló gyógyulást eredményez. Ezzel szemben hatalmas áldozatot és kockázatot is jelent az, ha a hölgyek nem vesznek részt ezeken az alkalmakon. Szintén fontos kiemelni, hogy Székesfehérvár Önkormányzata - még az országos program bevezetése előtt - felkarolta azt a kezdeményezést, hogy a fiatal korosztály tagjai be legyenek oltva a HPV-vírus ellen. Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrákos megbetegedések túlnyomó többségét ez a fertőzés okozza. Reményeink szerint ezeknek az oltásoknak a segítségével sokkal kevesebb ilyen betegséggel találkozunk majd.” – mondta Dr. Nagy László, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a beoltottaknak is javasolják a szűrővizsgálatokon való megjelenést.

A szombati nőgyógyászati szűrőnapon reggel 08.00 és 13.00 óra között a vizsgálatokat a Család- és Nővédelmi Központ nőgyógyász szakorvosai, ifj. Dr. Nagy László, Dr. Gyuranecz Miklós és Dr. Vas Aleftyina végezték el. Eközben a Humán Szolgáltató Intézet további szűréseket biztosított ezen a napon, amelyen több mint százötvenen vettek részt. Érdekesség, hogy a nagyszabású szűrővizsgálatok a következő hónapban is folytatódnak: novemberben Székesfehérvár férfi lakosságának készülnek egészségnappal.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >