Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mától EGY HÉTEN KERESZTÜL LEHET ÉGETNI A VÁROSBAN Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. október 12.

Image

Fehérvár belterületén október 12-től október 17-ig, egy héten keresztül égetni. Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

 

A város belterületén az avar és növényi hulladék nyílttéri égetése 8:00 és 20:00 között megengedett. Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

Szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályai

Az őszi kirándulások és a kerti munkák alkalmával sem szabad megfeledkezni a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól. Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik (Fehérvár belterületén október 12-től október 17-ig). Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi. Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet.

Erdőkben csak a kijelölt tűzrakó helyeken, szélcsendes időszakban szabad tüzet gyújtani szalonnasütés, bográcsozás céljából. Távozáskor az izzó parazsat minden esetben el kell oltani, ezért célszerű két-három liter vizet előkészíteni. Víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be.

 A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, amely balesetveszélyt, légzési nehézségeket okozhat. Úgy gyújtson tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen. A kerti égetést minden esetben felügyelje, mert az esetlegesen feltámadó szélben a lángok pillanatokon belül tovább terjedhetnek. Az égetés megkezdése előtt készítsen a közelbe a tűz oltására elegendő vizet.

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. Az erre vonatkozó kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző tízedik napig kell benyújtani a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez. A kérelem elbírálása öt munkanapon belül megtörténik. A tűzvédelmi hatóság engedélyezése illetékköteles, azaz a kérelmet a jogszabályban meghatározott tartalom mellett illetékbélyeggel kell ellátni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >