Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Zenei utazás a fehérvári virtuózokkal Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. október 13.

Image

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szervezésében útjára indított „Új a PartiTúra” elnevezésű városi ifjúsági hangversenysorozat első koncertje nagy sikert aratott a Vörösmarty Színházban. A diákokat ez alkalommal fiatal fehérvári muzsikusok kápráztatták el, akiket a nézők közül néhányan zsűriztek is. A tinédzserek komolyzenei barangolása decemberben folytatódik, megzenésített évszakokkal.

 

 

Innovatív zenei utazásra invitálta a fehérvári diákokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Vörösmarty Színházba. „Új a PartiTúra” címmel négy alkalmas hangversenysorozatot indítottak el. Az „Utazz zenében Komolyan! Különcjárat múltból a jövőbe!” – szlogenű programsorozat házigazdája Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki több mint harminc éve foglalkozik ifjúsági hangversenyek moderálásával.     

 


 

A mai első koncert a „Fehérvár Virtuózai” nevet kapta, utalva az ország egyik közelmúltban lezajlott tehetségkutató műsorára, ahol fiatal tehetségek mutatták be zenei virtuozitásukat. Ennek mintájára rendezték meg a mai előadást, ahol három ifjú tehetség mutatkozott be a nagyközönségnek. A gyerekek a szimfonikusok kíséretében adtak elő egy-egy zeneművet Bolyky Zoltán vezényletével. Előtte azonban a konferanszié – interaktívvá téve a programot – a diákokból álló nézők közül kiválasztott hármat zsűrinek, akik a koncert végén értékelték a látottakat és hallottakat. Szakítva a koncertek hagyományos elemeivel, és a tehetségkutató műsort megidézve, a fellépő szólisták mindegyikéről előzetesen egy-egy kisfilmet is levetítettek.

Elsőként a 16 éves, agárdi Xu Qian ejtette rabul a gyerekeket zongorajátékával. A kínai lányról az előadás során az is kiderült, hogy a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulója, aki országos versenyeken is megmérettette már magát, nem kis sikerrel. Több alkalommal első helyen végzett. Ugyan kedvence Chopin, de ma Mozart egyik zongoraversenyéből játszott el egy tételt.       

 


 

Őt Venczel Ákos követte. A 12 éves fehérvári fiú a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanulója, aki a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tanul zongorázni. Zenekedvelő családjában három lánytestvére szintén zongorázik. Tőle Haydn egyik zongoraversenyéből hallhattak egy tételt a diákok. 

A szólisták sorát a szintén 12 éves Fóris Zsófia hegedűjátéka zárta. Egy könnyed darabot követően Kabalevszkij egyik hegedűversenyéből játszott el egy tételt.  A vidám, mindig mosolygós fehérvári lány szintén a székesfehérvári zeneiskola növendéke, aki zeneszeretetét a szimfonikus zenekarban oboázó édesapjától örökölhette. A róla készült bejátszásból a diákok azt is megtudhatták, hobbyja a vers- és a regényírás.

 


 

Az izgalmas, zenei csemegékben gazdag előadások vélhetően célba juttatták azt az üzenetet, amit a házigazda a műsor elején hangsúlyozott, miszerint: „Milyen örömet is tud szerezni a komolyzene.” S hogy ez folytatódhasson, az interaktivitásra ösztökélve a fiatalokat, arra kérték őket, hogy a bérletsorozat utolsó alkalmára, ahol a főszerep a mobil csengőhangoké lesz, küldjenek be ilyeneket december 11-ig a zenekar e-mailcímére ( Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ). Ezen kívül - a következő alkalommal - feldolgozásra kerülnek zene formájában az évszakok, míg tavasszal egy olyan csodazongorával ismerkedhetnek meg a gyerekek, mely hangáramvonalas.   

A zenei utazás elkezdődött, nemsokára jön a folytatás.

 


 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >