Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Végzős osztályfőnököket tájékoztattak a felsőoktatásról
Végzős osztályfőnököket tájékoztattak a felsőoktatásról Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. október 13.

Image

Számos székesfehérvári középfokú iskolából érkeztek végzős osztályfőnökök arra a fórumra, melyet a megújuló felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeiről tartottak hétfőn délután a Városházán. A tájékoztatót annak a roadshownak a keretében rendezték meg, melyen a Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara székesfehérvári képzéseit népszerűsítik.

 

 

A Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester informálta a pedagógusokat az induló szakokról és a helyi továbbtanulás számos előnyéről. 



Székesfehérvár fejlesztésének, gazdasági ereje növelésének egyik kulcsfontosságú feltétele, hogy magasan szakképzett munkaerő-utánpótlást biztosítsanak hosszú távon a helyi ipar számára. A városban szinte minden iparág és minden vállalkozási forma megtalálható, ami nagy lehetőséget jelent a képzett fiatalok elhelyezkedése szempontjából akár egész életük során. Mindezt felismerve a város korszakos jelentőségű lépéseket tett a helyi felsőoktatás fellendítésére, megerősítésére. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara mérnökinformatikus alapszakán szeptembertől húsz hallgatóval indították el a duális képzést, melyet a tervek szerint 2016-ban kiterjesztenek  a gépészmérnök, a villamosmérnök, illetve a földmérő és földrendező mérnök alapszakokra is. Egy,  a közelmúltban kötött megállapodás értelmében a Corvinus Egyetem hat alapszakot és két szakirányú továbbképzést indít Székesfehérváron jövő szeptembertől. A fiatalok jelentkezhetnek gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, emberi erőforrások, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, valamint gazdaságinformatika szakra.  

 


Székesfehérvár Önkormányzata a megyén kívüli városokra is kitekintő roadshowt indított, hogy a képzési lehetőségekről, a fehérvári továbbtanulás előnyeiről és költségeiről tájékoztassa az iskolákat, a pedagógusokat, a diákokat és családjaikat. A minél szélesebb körű tájékoztatás céljából hívták meg hétfőn délelőtt a középfokú oktatási intézmények végzős osztályainak osztályfőnökeit a Városháza Dísztermébe, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester ésMészáros Attila alpolgármester számolt be a részletekről.

A székesfehérvári cégek szakemberhiánnyal küzdenek a műszaki, gazdasági és pénzügyi területen, ennek csökkentése, megoldása a város további fejlődésének a záloga. – hangsúlyozta felszólalásábandr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: ma az önkormányzat bevételeinek a fele a gazdasági szereplők által befizetett adóból származik, hiszen Székesfehérváron a magánszemélyeket nem adóztatják meg. Könnyen belátható, hogy minden egyes újabb beruházás a befolyó pénz nagyságát növeli, ami azért is fontos, mert a Közgyűlés ebből a bevételből gazdálkodhat. Székesfehérvár jelene és jövője függ attól, hogy a cégek itt, vagy más városban, országrészben, vagy éppen más országban valósítják-e meg az újabb beruházásaikat. A polgármester szavai szerint a döntéshozók felelőssége jóval túlmutat Fehérvár közigazgatási határain. A város másik legfontosabb feladata, hogy megszólítsa a fiatalokat, helyi felsőoktatási továbbtanulási lehetőséget kínáljon számukra. Régóta elvárható, hogy ebben a vonatkozásban előrelépés történjen.

 


Dr. Cser-Palkovics András prezentáció keretében mutatta be a Corvinus Egyetem és az ÓE AMK fehérvári kínálatát. Elmondta: a Corvinus az egyik legmagasabban kvalifikált felsőoktatási intézmény, amely a Budai út 43. szám alatti campus területén indítja el nappali tagozatos, magyar nyelvű képzéseit. Az egyes szakok elindításához minimum 40 fő részvétele szükséges. Állami finanszírozású és költségtérítéses képzési forma is lesz a budapestihez képest 10 százalékos székesfehérvári kedvezménnyel. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy fehérvári diák családja akár több százezer forintot is megtakaríthat, ha az utazásért, a lakhatásért és az étkezésért nem kell külön fizetnie. Alapvetően fontos leszögezni, hogy Corvinus budapesti és székesfehérvári képzési helyének követelményrendszere, tananyaga és tanári gárdája megegyezik, így a diplomák minőségében nem lesz különbség. Mivel a Corvinus Egyetem jövőre több diákot vehet fel az ideinél, a felvételi pontszámok kedvezőbben alakulnak, főként a fehérvári bejutás esetében.

 
Az Óbudai Egyetem vonatkozásában a polgármester hozzátette: felmenő rendszerben alapképzés és mesterképzés is indul 2016 szeptemberétől. A duális képzés fontos előrelépést hozhat a villamosmérnök és a gépészmérnök képzésben, ez utóbbi esetében – ahogy a városvezető fogalmazott – brutálisan nagy igény mutatkozik az ipar részéről. A duális képzés folyamatosan alakuló, bővülő tanulási forma, amely eltér a hagyományos órarendtől. A tanulmányok végzése mellett a diákoknak egyfajta munkahelyük is van a gyakorlatot biztosító cégnél, és akár havi 100.000 forint bevétellel is rendelkezhetnek.


Dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: az állam és az egyetemek finanszírozása mellett a város évente körülbelül 150 millió forintot költ a helyi egyetemi rendszer kialakítására. Az alapvető cél a képzések megerősítése és annak elérése, hogy nagyjából öt év múlva mintegy 2.500 – 3.000 nappali tagozatos hallgató tanuljon Fehérváron. A város dolgozik a humán területek megerősítéséért, ennek jegyében tárgyalások kezdődtek egy másik, ugyancsak magas szintű képzést folytató budapesti egyetemmel. A polgármester hozzátette: igyekeznek továbbá mindent megtenni a Kodolányi János Főiskola helyzetének rendezéséért és a székesfehérvári képzés fenntarthatóságáért.

Nagyon fontos, hogy a város biztosítson megfelelő utánpótlást a helyi ipar számára. Éppen ezért a Corvinus Egyetemmel történő tárgyalások kezdetekor az önkormányzat megkereste a száz legnagyobb céget, és felmérte a következő öt évre tervezett igényeiket. Kiderült, hogy műszaki, valamint pénzügyi-gazdálkodási területen is komoly az érdeklődés a magasan kvalifikált szakemberek iránt. – emelte ki a fórumon Mészáros Attila alpolgármester. Hozzátette: a felsőoktatási jelentkezések alapján nagy potenciált látnak a duális képzésben. Más városok tapasztalatai alapján az ebben a képzési formában tanuló diákoknak fél - egy jeggyel jobb a tanulmányi átlaguk és lemorzsolódás egyáltalán nincs, vagy minimális. A Corvinus Egyetemen a gazdálkodás és menedzsment, valamint a pénzügy és számvitel szakon tervezik indítani a duális képzést 2016. szeptembertől. Az alpolgármester hangsúlyozta: az egyetem tekintetében nem önálló kar, hanem székesfehérvári képzési hely jön létre, ennek megfelelően kell a novemberben megjelenő Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban információt keresni és jelentkezni is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >