Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Riasztás, tűzriadó, sziréna
Riasztás, tűzriadó, sziréna Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Kész Mónika   
2015. október 15.

Image

A lakosság védelme érdekében a külső védelmi terv teljes gyakorlására került sor tegnap Székesfehérváron. Az elméleti rész a Hiemer-ház Báltermében volt, ahol a Helyi Védelmi Bizottság tagjai tartottak tanácskozást, míg a gyakorlat a FLAGA Gáz Kft. telephelyén történt, illetve valamennyi fehérvári tanintézményben, ahol a gyerekek tűzriadó, majd elzárkóztatási gyakorlaton vettek részt.

 

 

A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöb értékű – veszélyes anyagokkal foglalkozó – üzem működik. Székesfehérvár tekintetében ilyen a FLAGA Gáz Kft. töltőüzeme, ezért a megyeszékhely is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében évente részlegesen, háromévente pedig teljes körűen gyakorolnak a szakemberek. Ez utóbbira került sor ma délelőtt Székesfehérváron.

 


 

Miután a Helyi Védelmi Bizottság tagjainak riasztása megtörtént, tegnap reggel a Hiemer-ház Báltermében megkezdődött a gyakorlat elméleti része. A résztvevőket elsőként dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. Mint beszéde során elmondta, ugyan egy gyakorlatot nem lehet összetéveszteni egy éles helyzettel, de ilyenkor lehet egy éles helyzetre felkészülni. Hangsúlyozta az érintett szervezetek együttműködését, együtt gondolkodását, ami az éles helyzetekben is már megmutatkozott, akár a néhány évvel ezelőtti hóhelyzetben, a nyári viharkárok kapcsán, illetve a Vízivárosban megtalált bombánál. Ezekben az esetekben azokat lehetett kipróbálni – fogalmazott - amiket a gyakorlaton átgondolunk. Majd köszönetet mondott minden érintettnek azért, hogy őrzi, védi, s a maga módján szolgálja és segíti a várost, s azt a közösséget, amit a város jelent. Külön köszönetét fejezte ki azoknak a tűzoltóknak, katasztrófavédőknek, akik más településekről érkeztek a gyakorlatra.     

Magosi Lajos tű. ezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgató az értekezlet elején arra ösztönözte a jelenlévő szervezetek képviselőit, hogy ami gondolat a szituáció kapcsán megfogalmazódik bennük, azt terjesszék elő, s a döntések előkészítésénél az játsszon szerepet.

 


 

A Helyi Védelmi Bizottság elnökeként, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője szólalt fel. Beszéde során mind a városnak, mind a FLAGA Gáz Kft-nek köszönetet mondott a helyszínek biztosításáért, majd azt kívánta, hogy a gyakorlat során olyan tapasztalatokat tudjanak szerezni az érintettek, amiket majd a különböző élethelyzetek kapcsán hasznosítani tudnak a járásban élő lakosság érdekében.        

Az elméleti előkészítés Udvardi János tű. alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári-védelmi felügyelője vezetésével zajlott le. Elsőként tájékoztatást kaptak a résztvevők a PB-töltőüzemben történt imitált veszélyhelyzetről. Eszerint egy tartályautó töltése közben gáz kezdett kiömleni egy töltőcsonkból, melynek során a lefejtő észlelte a gázszivárgást, de azt nem tudta elhárítani, és közben meg is sérült. Ezt követően indult be a veszélyhelyzeti procedúra, ami alapján elsőként a Belső Védelmi Terv, majd a Külső Védelmi Terv lépett életbe.  

 


 

Szintén azt imitálva, hogy mi a protokoll egy ilyen jellegű veszélyhelyzet esetén, az értekezleten jelen lévő szervezetek mindegyike tájékoztatást adott arról, hogy a saját szakterületét érintően milyen intézkedéseket kellene meghozniuk a lakosság védelme és a károk elhárítása érdekében. Így a tűzoltók, a rendőrség, a mentők, az autópálya kezelő, a MÁV, a kórház, az okmányiroda, a busztársaság, a közüzemi szolgáltatók, a népegészségügyi szolgálat, a Vöröskereszt képviselői, valamint a lakosság tájékoztatásában érintettek is felszólaltak.

Az elméleti gyakorlatot követően a város oktatási intézményeiben szólaltak meg a tűzriadót jelző csengők, majd a veszélyhelyzetre történő figyelmeztetés okán, a Székesfehérváron telepített, harminchat szirénából álló lakossági riasztó-tájékoztató eszközökön keresztül hangzott fel „a katasztrófa riadó” szirénajele.

 


 

Az általános és középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények tűzriadó gyakorlatot, majd a szirénák első megszólalásakor elzárkózást hajtottak végre.

A gyakorlatban a Székesfehérvári  Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma is részt vett, tényleges veszélyhelyzet nélkül modellezték egy esetleges katasztrófahelyzet tennivalóit.

Bokrosné Tóth Ágnes általános igazgatóhelyettes elmondta, hogy a felkészülés a tanárok augusztus végi munka-, tűz- és balesetvédelmi tájékoztatójával kezdődik, amit az oktatók az első osztályfőnöki órákon osztanak meg a diákokkal, így a szükséges szabályokat évről évre átismétlik. „A menekülési útvonal az iskola épületében több helyen is ki van függesztve, mindenkinek tudnia kell, melyik épületrészből melyik kijáraton kell elhagynia az épületet adott esetben. Jelenleg 650 tanulója van az iskolának, mindig a 6 perces szintidőn belül, általában 4-5 perc alatt ürül ki az épület.” - ahogy az igazgatóhelyettes elmondta, éles helyzetben még sosem kellett tűzriadót végrehajtaniuk, de a gyakorlatra mindig hangsúlyt helyeznek.

 


 

A 12. F osztály tanulói a legfontosabb tudnivalókkal felvértezve várták az intézmény előtti parkolóban a katasztrófariadó szirénájának felhangzását. Ahogy Krisztián Gabriella és Rózsahegyi Kingaelmondta, a menekülési útvonalat mindig tartani kell, tilos pánikszerűen menekülni, futni, valamint fontos odafigyelni a hangosbemondóban elhangzó információkra. A szirénák felhangzása után pedig vissza kell menniük az épületbe, és gondosan zárva minden nyílászárót, a feloldásig türelemmel várni.

A szirénák megszólalásakor a legfőbb szabály egy intézményben, munkahelyen, hogy a vezetők utasításait követve fedett helyre kell menni, és be kell csukni az ajtókat, ablakokat, ki kell kapcsolni a szellőztető berendezéseket. Ezt követően be kell kapcsolni a rádiót, televíziót, ahol további tájékoztatást adnak a teendőkről, közben figyelni kell a katasztrófavédelem és a rendőrség hangszórós közleményeit. A katasztrófavédelmi riadó esetén az elzárkózás idején nem szabad hosszan telefonálni.

 


 

A tanintézményekben végrehajtott gyakorlatokkal párhuzamosan a FLAGA Gáz Kft. Sóstói Ipari Parkban lévő telephelyén a veszélyhelyzet imitálása, és a mentési gyakorlat is megtörtént, ami a töltőüzem dolgozói, illetve a tűzoltók szakszerű együttműködésének köszönhetően sikeresen lezajlott. A sajtó munkatársainak jelenlétében működésbe léptek a tartályokat hűtő automatikus vízsugárgépek, majd miután a tűzoltók oxigénpalackkal és oxigénmaszkkal felszerelkeztek, és összeszerelték a tömlőket, kimenekítették a sérültet, akit a mentők láttak el.  

A gyakorlat végrehajtása után szólalt meg „a riadó feloldásának” szirénajele a városban.

 

 
< Előző   Következő >