Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Biztonságosan működhet tovább az Aranybulla Könyvtár
Biztonságosan működhet tovább az Aranybulla Könyvtár Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea és Samu Miklós   
2015. október 16.

Image

Biztonságosan, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával működhet tovább az Aranybulla Könyvtár a KÖFÉM lakótelepen. Az intézmény a lényegesen lecsökkent állami támogatás és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt került veszélybe. Már az idei költségvetés tervezésekor látható volt, hogy az eddigi keretek között a könyvtárat nem tudják tovább fenntartani, így az intézmény vezetői a városhoz fordultak segítségért.

 

 

Október 9-én a Közgyűlés 2,5 millió forintos támogatásról döntött, amely erre az évre garantálja a biztonságos működést. A részletekről, a könyvtár létrejöttéről és tevékenységéről Dr. Dienesné Fluck Györgyiterületi önkormányzati képviselő, Fülöp Lászlóné, az Aranybulla Könyvtár Alapítvány kuratóriumának elnöke és Csiszárné Mahler Mónika, az alapítvány igazgatója számoltak be. 

Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány tizenöt éve működik a KÖFÉM lakótelep 1. szám alatt, a szociális bérlakásoknak otthont adó, úgynevezett toronyház alagsorában. Az alapító okirat szerint az intézmény 2003 augusztusa óta létezik, jogelődje, a Szakszervezetek Fejér Megyei Könyvtára már 1959-től működött Székesfehérváron. A rendszerváltoztatáskor az intézmény fenntartó nélkül maradt, ezért a biztonságos működés érdekében alapítványi könyvtár lett. Jelenlegi helyét ingyenes használatra megkapta Székesfehérvár Önkormányzatától. A Közgyűlés október 9-én meghozott döntése nyomán a három főállású munkatársat foglalkoztató könyvtár 2,5 millió forint önkormányzati támogatásban részesül a fenntarthatóság, a biztonságos működés érdekében.

 


A sajtótájékoztatón dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú választókörzet önkormányzati képviselője hangsúlyozta: fontos, hogy megmentsék az Aranybulla Könyvtárat, amely nagyon sok ember művelődését szolgálja a KÖFÉM lakótelepen és Ráchegy városrészben. Az intézmény fenntartásához szükséges költségek folyamatosan növekednek, Székesfehérvár Önkormányzata azonban a mostani támogatáson kívül az elkövetkezendő években is igyekszik segíteni a könyvtárat. A városrészben rengetegen laknak, így az itt élőknek nagy segítséget jelent, hogy nem kell autóval, vagy busszal bemenniük a központban található székesfehérvári könyvtárakba. Az Aranybulla Könyvtárban rendkívül családias és közvetlen légkör várja a látogatókat. Az intézmény a kultúra más területeit is megnyitja az érdeklődőknek, a könyvek kölcsönzésén kívül rendszeresen szerveznek itt irodalmi esteket, kiállításokat, író-olvasó találkozókat.Dr. Dienesné Fluck Györgyi kiemelte: szívén viseli az Aranybulla Könyvtár sorsát, nem hagyhatta, hogy az intézmény megszűnjön, hiszen igazi szellemi táplálékot biztosít a városrészben élőknek. A képviselő arról is beszélt, hogy az adósságkonszolidáció jegyében Magyarország Kormánya átvállalta a város tetemes, több mint 18 milliárd forintos adósságállományát. Ennek a lépésnek köszönhetően Székesfehérvár csak ebben az évben 4 milliárd forintot tud fordítani a fejlesztésekre és a különféle támogatásokra.

Székesfehérvár Önkormányzata szinte a kezdetek óta közművelődési megállapodás keretében támogatja könyvtárat, ezért a Ráchegy városrész könyvtári szolgáltatásait biztosítja az intézmény. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Fülöp Lászlóné, az Aranybulla Könyvtár Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette: a működéshez nagy segítséget nyújt Dr. Dienesné Fluck Györgyiönkormányzati képviselő, aki rendszeresen támogatást biztosít képviselői keretéből. Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány a Területi Művelődési Intézmények Egyesületén keresztül részesül állami támogatásban, melynek összese évek óta csökkenő tendenciát mutat. Az intézmény igyekszik minden pályázati lehetőséget kihasználni, ám a működésre fordítható lehetőségek nagyon beszűkültek az elmúlt években. A veszélybe került könyvtár vezetése kéréssel fordult Székesfehérvár polgármesteréhez, dr. Cser-Palkovics Andráshoz és a körzet önkormányzati képviselőjéhez. A 2,5 millió forintos póttámogatás erre az évre garantálja az Aranybulla Könyvtár biztonságos működését.

Az intézmény működéséről Csiszárné Mahler Mónika igazgató számolt be a sajtótájékoztatón. Elmondta: a hét minden munkanapján – hetente összesen 37,5 órán át – nyitva tartanak, szolgáltatásuk a nyári időszakban is folyamatos. Tevékenységeik középpontjába a könyvtárhasználót állítják, családias, figyelmes olvasószolgálatot működtetnek. Az intézmény teljes gyűjteménye csaknem 70.000, szabadpolcon elérhető és kölcsönözhető dokumentumból áll. A dolgozók kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű könyvtárhasználókra, például a mozgássérültek ingyenesen iratkozhatnak be. Az épület akadálymentesített, így kerekesszékkel és babakocsival is könnyű a bejutás. Az elmúlt évben 14.754 fő látogatót regisztráltak az Aranybullában, 906 fő beiratkozott olvasó 57.827 dokumentumot kölcsönzött ki. A könyvtár rendszeresen szervez gyermekfoglalkozásokat, író-olvasó találkozókat, előadásokat, kiállításokat, irodalmi esteket. A rendezvényeket különféle pályázati támogatásokból szervezik meg, ezért ezeken a részvétel minden esetben ingyenes.
A szolgáltatásokat igénybevevők közül sok a gyesen lévő kismama és a kisgyermekes család, emellett jelentős számú munkanélküli keresik fel az intézményt. A Köfém ltp. 1. szám alatti toronyházban élő családok közül sokan hátrányos helyzetűek, az ő gyermekeik naponta megfordulnak a könyvtárban, sokszor szinte órákon keresztül itt olvasnak, játszanak a számítógépen, vagy interneteznek. A nyugdíjasok és a különböző szintű oktatásban résztvevők is nagy számban igénylik a szolgáltatásokat.  Az Aranybulla Könyvtárra a Köfém lakótelep „dolgozószobájaként” is tekinthetünk, hiszen az itt élők információért, egy-egy újságért, fénymásolásért, könyvekért, faxolásért, szövegszerkesztésért, önéletrajzok elkészítéséért, Internet és számítógép használatért jönnek az intézménybe.

A kétségekkel, feszültségekkel teli időszak után tehát tovább működhet az Aranybulla Könyvtár Alapítvány. Dr. Dienesné Fluck Györgyi képviselő a sajtótájékoztatón végén köszönetet mondott a könyvtár dolgozóinak, akik az elmúlt hónapokban is becsülettel végezték munkájukat.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >