Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow A tömeg- és szabadidősport fellegvára Székesfehérvár
A tömeg- és szabadidősport fellegvára Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. október 20.

Image

Az idei esztendőben hatalmas sportdiplomáciai sikerben részesült Magyarország, hiszen Budapest adott otthon a 24. TAFISA (Nemzetközi Szabadidősport Szövetség) Világkongresszusnak, amelyen hetven ország több mint négyszáz résztvevője jelent meg. A programon Székesfehérvár az Aktív Város Stratégiájáért rangos elismerésben részesült.

 

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila alpolgármester, valamint Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.


2015 őszén Magyarország volt a szabadidősport fővárosa, ugyanis Budapesten rendezték meg a TAFISA Világkongresszusát. Az ötnapos világkongresszuson olyan lényeges témákat tárgyaltak meg a résztvevők, amelyek a fejlődés lehetőségét hordozzák magukban. A kétévente megrendezett konferencián ezúttal a sportrendezvények utáni létesítmény-kihasználás volt a fő téma. A rangos eseményen a tömeg- és szabadidősportban végzett munkájukért legtöbbet tevő városokat is díjazták. A TAFISA díját idén egyetlen magyar városként Székesfehérvár érdemelte ki a szövetség Világkongresszusán, a szabadidő- és tömegsport lehetőségének megteremtése érdekében az elmúlt években végzett tevékenységének elismeréseként.

 


 

Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy a város rengeteget tett annak érdekében az elmúlt esztendőkben, hogy minél inkább ráirányítsa a lakosság figyelmét az egészséges életmód, a mozgás és a sport fontosságára. „Azt gondolom, hogy Székesfehérvár mindenképpen megérdemelte ezt a rangos elismerést! Az elmúlt években Östör Annamáriának és Magony Tamásnak köszönhetően nagyon sokat sikerült tennünk annak érdekében a civil- és sportszervezetekkel együttműködve, hogy valóban aktív városnak mondhassuk Székesfehérvárt. A mindennapos testnevelésnek, a diáksport programoknak, továbbá a Nyitott Tornatermek foglalkozásainak jóvoltából az élsport mellett a szabadidősport fellegvára is Székesfehérvár. Természetesen ehhez az impozáns folyamathoz a város igyekszik minden infrastrukturális segítséget megadni. Ennek érdekében a Halesz ligetben és a Regionális Atlétikai Központban is futópályákat építettünk, emellett szabadtéri fitneszparkok is a lakosság rendelkezésére állnak.” – mondta Mészáros Attila, aki hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy nap mint nap minél többen sportoljanak Székesfehérváron.

 


 

„Székesfehérvár maximálisan megfelel a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség által kitűzött céloknak.” – kezdte beszédét a hétfői sajtóeseményen Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka. „Azt kívánjuk elérni, hogy minél több felnőttet sikerüljön bekapcsolnunk a rendszeres testmozgás rendszerébe, hiszen ez ösztönzőleg hat a diákságra is. Örömteli, hogy a fiatalabb generáció tagjainak is minden lehetőségük adott a sportoláshoz, köszönhetően a mindennapos testnevelésnek, a diáksportnak, valamint az elvégzett a létesítményi fejlesztéseknek. Ennek a követendő, továbbá egészségtudatos életformának a jelei mindennap láthatóak a városban, hiszen rengetegen futnak és használják az új létesítményeket a Halesz ligetben, vagy a Regionális Atlétikai központban is. A Nyitott Tornatermek program hatalmas segítségünkre van abban, hogy mára már minden városrészben széles programkínálatot tudunk biztosítani a mozogni vágyóknak. Ez a kezdeményezés egy igazi világunikum lett, köszönhetően Magony Tamás kiemelkedő szervezőmunkájának és a város által biztosított anyagi fedezetnek.” – tette hozzá Östör Annamária, aki azt is elmondta, hogy az Egészséges Városok Programnak is rengeteget köszönhet Székesfehérvár.

Az 1991-ben alapított TAFISA (The Association for International Sport for All) a szabadidősport világszervezete, amely az elmúlt években folyamatosan növekedett, fejlődött. A világszervezet az összes kontinensről, 145 országból, több mint 280 taggal rendelkezik. A non-profit szervezet az egész világon a szabadidősport érdekeit szolgálja, ennek érdekében aktívan együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, az EU Bizottsággal, az UNESCO-val és az Egészségügyi Világszervezettel is. Ezen kívül olyan nemzetközi szervezetekkel is szoros kapcsolatban áll, mint többek között az ICSSPE, az IWG és az ENGSO.

Magyarországot immár húsz éve képviseli teljes jogú, aktív tagként a Magyar Szabadidősport Szövetség a Nemzetközi Szabadidősport Szövetségben. A hazai szervezet számos nagyszabású programot honosított meg az évek során. Kiemelendő eseménynek számít az egyidejűleg legtöbb embert megmozgató Challenge Day (A Kihívás Napja), amelyet 1993 óta folyamatosan megszerveznek hazánkban. Hasonlóan közkedvelt programnak számít a World Walking Day is, amelyet Magyarországon Világ Gyalogló Napként ismerhetünk. Ezzel párhuzamosan a TAFISA is több magyar kezdeményezést népszerűsített a világban, például a Balatonátúszást, vagy a Testébresztő Női Mozgásfesztivált, amely 2011-ben TAFISA Innovációs Díjban részesült. Székesfehérvár folyamatosan nagy kedvvel csatlakozott szinte valamennyi programsorozathoz az elmúlt években is. A nagyszabású rendezvényeknek köszönhetően több tízezren próbálhatták ki a legkülönfélébb mozgásformákat a városban, felhívva az egészségtudatos és sportolásban gazdag életformára a figyelmet.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >