Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 25 éves Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
25 éves Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. október 21.

Image

Ünnepi Díszközgyűléssel tisztelgett Székesfehérvár a város önkormányzata és az önkormányzatiság megalakulásának 25. évfordulója előtt a Vörösmarty Színházban. Az eseményen megjelentek az elmúlt negyedszázad helyi közéletének résztvevői, a városi intézmények, szervezetek vezetői.

 

 

A jubiláló Önkormányzatot az első polgármester, Balsay István köszöntötte, majd ünnepi műsorral folytatódott a rendezvény. A képes, zenés, táncos programot követően az est házigazdája, dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott beszédet.


Székesfehérvár Önkormányzata 25 éves jubileumát ünnepelte kedden este a Vörösmarty Színházban. A Díszközgyűlés vendégei között ott voltak a helyi közélet egykori és jelenlegi szereplői: polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők, önkormányzati képviselők, valamint a város főbb intézményeinek, szervezeteinek vezetői. Jelen volt dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Spányi Antal megyés püspök, Oláh József ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának megbízott törzsfőnök-helyettese, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Kovács Zoltán, Fejér megye jegyzője, a város egykori polgármesterei, Balsay István és Warvasovszky Tihamér, valamint dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár Megyei Jogú Város jegyzője. Az est házigazdája dr. Cser-Palkovics András polgármester volt.  Az ünnepi közgyűlés első percében a jelenlévők néma főhajtással emlékeztek azokra, akik az elmúlt 25 évben Fehérvárért dolgoztak, de ma már nem lehetnek közöttünk.

Az ünnepi Díszközgyűlésen az évfordulót Balsay István, a város 1990-ben megválasztott polgármestere köszöntötte: „Bármily szerencsétlen helyeztetésű legyen is az ország, bármily láncok által legyen is lebilincselve a nemzet, előbb-utóbb mégis szabadabb létre vív, ha lakosaiban a polgári erény tiszta vére buzog.”  kezdte ünnepi beszédét Széchenyi István szavait idézve.

 


Felidézte a rendszerváltáshoz kapcsolódó eseményeket, a helyi önkormányzatok megalakulását, az önkormányzatiság alapelveit, a vonatkozó törvényeket, majd az 1988-as Szent Jobb körmenettel kezdve összefoglalta a legfontosabb Székesfehérvárhoz kapcsolódó törekvéseket és eredményeket. Balsay István ünnepi szónoklatában felelevenítette, milyen körülmények között alakult meg az Önkormányzat, és milyen problémákkal, feladatokkal álltak szemben az első tisztségviselők. Köszönetet mondott munkatársainak, a város egyházainak, civil szervezeteinek és a város polgárainak az együttműködésért, a szolidaritásért, az útmutatásért, és a kritikákét. Ünnepi beszéde végén az egykori polgármester a cselekvésre és a jövő építésére utalt Albert Schweitzert idézve: „Isten nem a sikert várja tőlem, hanem az erőfeszítést, nem a célba érést írja elő, csupán menet közben akar találni visszatérésekor”.

Az ünnepi műsor felvonultatta az elmúlt 25 év legfontosabb székesfehérvári eseményeit: a megjelent vendégek számára a Fehérvár Médiacentrum által készített vetítéssel idézték fel a történéseket Vakler Lajos összeállításában. A jeles esemény műsorvezetője Závodszky Noémi színművésznő volt. Az Alba Regia Táncegyüttes részletet mutatott be Mozdulatlan legendák című előadásából, majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar köszöntötte a 25 éves Önkormányzatot, Drahos Béla vezényletével Farkas FerencKárpáti rapszódia című művével. A Díszközgyűlés az Alba-jazz-generációk fellépésével folytatódott: az ünnepi estre komponáltAutumn Leaves című számban Vörös Tamás vezetésével Vörös Janka, Mits Gergely, Mits Márton, Hámori János, Cserta Balázs, Mike Krisztián, Horváth János, Vörös Milán és Máté Sándor zenéltek együtt a színpadon. Az este műsorszámait a DNS Company Fehérvár felett szállok című dala zárta, amit a közönség Katona Lóránt, a Fehérvár Hangja korábbi döntőse előadásában hallgathatott meg.

A Díszközgyűlés dr. Cser-Palkovics András ünnepi beszédével zárult. A polgármester Szinável Tibor korelnök szavait idézte fel, aki a következőket mondta a 25 évvel ezelőtti alakuló közgyűlésen: „Akik most itt vagyunk, ne képzeljük egy pillanatra sem, hogy hatalmat kaptunk. Kaptunk egy megbízást, mely szolgálatra kötelez: városunk lakóinak szolgálatára. Mi itt jelenlévő képviselők pedig értsük meg, hogy szolgák vagyunk, a szó szoros értelmében! A választók szolgálata alázatot követel, nem fennhéjázását, uraskodást, fölényeskedést, azokkal a választókkal szemben, akik tőlünk várják gondjaik, bajaik személyes és közös kívánságaik és közös akaratuk meghallgatását, tőlünk várják segítőkészségünket, és mindazon reményeiket megoldani, melyek a többség óhaját tükrözik. A feladat nem könnyű, mert a körülmények a haladó idő, a lehetőségek szorosak és behatároltak. Sok függ a testület hozzáállásától, segítőkészségétől és szakértelmétől. Ehhez járulhat a lakosság türelme, problémáinak feltárása, érdekeik messzemenő elemzése.” – idézte a közösség szolgálatának mindennapjait és felelősségét jellemző negyedszázada megfogalmazott, még ma is időtálló gondolatokat a polgármester.

„Egy több mint ezeréves városban 25 évre emlékezni úgy tűnik, mintha egy pillanatot ragadnánk ki a történelemből. De ez a pillanat a város életében annak fejezetei között mégis kitüntetett helyet kap, mert a demokráciáról szól.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Ahogy elmondta, a visszatekintés és az ünneplés igénye három indokkal írható le: a szabad, demokratikus társadalom megléte, a Székesfehérvárhoz kötődő közös érzések és a köszönet kifejezése az önkormányzati képviselőknek és tisztségviselőknek, akik vállalták a város szolgálatát.

A 25. évfordulót ünneplő rendezvény pohárköszöntőjébenWarvasovszky Tihamér egykori polgármester utalt arra a 16 évre, amely során polgármesterként töltött be közéleti szerepet, majd személyes jókívánsággal zárta beszédét: „Nekem, mint fehérvárinak, aki szereti szülővárosát, akinek gyermekei és unokái is kötődnek ehhez a városhoz, az érdekem az, hogy a városvezetés sikeres legyen, és ez a város tovább fejlődjön.  Ehhez kívánok sok sikert. Isten éltesse a 25 éves önkormányzatiságot, Isten éltesse Fehérvárt!”

A Díszközgyűlést egy közös fotózás zárta, a csoportképen az elmúlt negyedszázad valamennyi – az esten jelenlévő – helyi közéleti személyisége együtt ünnepel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >