Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Irányok, lehetőségek a Belváros fejlesztésére
Irányok, lehetőségek a Belváros fejlesztésére Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. október 22.

Image

Székesfehérvár főépítészének előadásával utolsó állomásához érkezett az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” című pályázathoz kapcsolódó programsorozat. Lantay Attila a Várkörút felújításának eredményeiről és a város fejlődési irányairól tartott prezentációt a Városi Levéltár és Kutatóintézetben. Beszélt többek között a Belváros kiterjesztésének lehetőségeiről, a Várkörút felújításának jelentőségéről, valamint az Árpád-ház program keretében tervezett beruházásokról.

 

 

Tavaly augusztusban kezdődött és idén júliusban fejeződött be a felújítás Székesfehérvár egyik legforgalmasabb útszakaszán, a Várkörúton, a munkálatok kiterjedtek a Rákóczi útra is. A beruházást a „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” című pályázat keretében valósította meg Székesfehérvár Önkormányzata. A projekthez kapcsolódóan a Városi Levéltér és Kutatóintézet hatrészes ismeretterjesztő előadás-sorozatot szervezett, melynek záró eseményére került sor az intézményben. 

 


Az eseményen dr. Csurgai Horváth József igazgató köszöntötte a résztvevőket. Felidézte az előadás-sorozat egyes állomásait, és reményét fejezte ki, hogy a programokkal sikerült kapukat nyitniuk a Belváros további fejlesztésére. Hozzátette: a Belváros szerkezete nehezíti a nagyobb, jelentősebb változtatásokat, főként ha azt szeretnénk, hogy azok harmonizáljanak a történelmi jelleggel is. Az 1960-as és 1970-es években végbement nagyléptékű fejlesztések leszűkítették a Belvárost, éppen ezért jelentős kihívás elé állnak a mai kor tervezői, építészei. Egy-egy fejlődési irány megszabása nemcsak minket, hanem az utódainkat is meghatározóan érinthet. – fogalmazott az igazgató.

A programon „A Belváros fejlődési irányai – tekintettel a Várkörút rehabilitációjának  eredményeire” címmel tartotta meg záró előadását Székesfehérvár főépítésze. Lantay Attila beszélt többek között a Belváros megnövelésének jelentőségéről és a műemléki jellegű, védett épületek megőrzéséről. A Várkörút felújítása, a középen húzódó zöldsáv és a kandelábersor beépítése, továbbá a forgalom csökkentése mind hozzájárultak a Belváros területének kiszélesítéséhez.

 

 


A főépítész bemutatta a tervezés alatt álló, továbbra is formálódó és bővülő Árpád-ház Programot, melynek egyik fontos feladata, hogy egy nagy projekten belül több épített értéket is megmentsenek. A Koronázó téren valósulna meg a székesfehérvári királyi koronázó- és temetkezési templom romterületéhez kapcsolódó látogatóközpont, ahol helyet kapnának többek között a Nemzeti Emlékhelyet bemutató kiállító és információs terek. A látogatókat itt tájékoztatnák arról, hogy tulajdonképpen mivel találkoznak majd a romterületen. A látogatóközpontot és a Nemzeti Emlékhelyet egy pinceszintű, már meglévő folyosó kötné össze. Az elképzelések szerint a romterülettől egy információs táblákkal ellátott, úgynevezett Nemzeti Emlékhely Sétaút vezetne a Köztársaság Mozi helyére tervezett bazilikatörténeti kiállítótér és Árpád-ház kutatóintézet épületéig. Itt a Szent István Király Múzeum felügyelete alatt megvalósítható a Bazilika eredeti, fennmaradt kőanyagának raktározása, illetve eredeti anyagok felhasználásával a szerkezeti rekonstrukcióinak bemutatása. A háromszintes, installációszerű galériarendszerrel ellátott épület modern, friss felfogású és nyitott lenne, ugyanakkor megadná a múlt tiszteletét is. Érdekes elképzelés, hogy az épület „lelkeként” megőriznék és használatba is vennék az egykori mozivásznat. A város célja, hogy olyan, a Belváros további kiszélesítését hozó kiállítótér épüljön, amely nagy számban vonzza a művelődni vágyó közönséget.


Lantay Attila főépítész előadásában beszélt a Fehérvár Travel utazási iroda Várkörút-i épületéről, melynek tervezője, Szakál Csaba vehette át idén a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat. Szó volt továbbá a Zichy-liget és a Belváros integrációjának lehetőségeiről. A főépítész elmondta: a közlekedési lehetőségek szűkítésével párhuzamosan szükséges lenne megoldani a parkolási problémákat is. Az elképzelések szerint parkolóházat létesítenének a színház mögött, a Koch László utcában, a Jávor Ottó téren, továbbá magánberuházásban a Panorama Offices épülete mellett. Lantay Attila prezentációja végén említést tett arról is, hogy már vannak tervek a Fekete Sas Szálló kulturális célú megmentésére, továbbá a Petőfi Mozi átalakítására a diákok, főként a felsőoktatásban résztvevő hallgatók igényei szerint.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >