Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kegyeleti futás és gyaloglás próba 1956 emlékére
Kegyeleti futás és gyaloglás próba 1956 emlékére Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. október 22.

Image

A hagyományokhoz hűen idén is megtartották a nemzeti ünnephez kapcsolódóan a kegyeleti futás és gyaloglás próbát. Az eseményen résztvevők a Halesz ligetben teljesíthették a kiírt 1956 méteres távot. Az évek óta megtartott sporteseményen a fiatal és az idősebb generáció egyaránt képviseltette magát, amelyet az ’56-os események tiszteletére és Kürti Csaba testnevelő tanár emlékére szerveznek meg.

 

Székesfehérvár és Fejér megye Önkormányzata ebben az esztendőben is közösen emlékezik meg az 1956-os forradalom hősi napjairól. Felvezető programként szerda délután 15.00 órától a Halesz ligetben immár 21. alkalommal szervezték meg a kegyeleti futást és gyaloglás próbát. A futók a szabadságharc mártírjainak emlékére 1956 métert futottak, a nyugdíjasok ugyanezt a távot gyalogolva tehették meg. A gyönyörű őszi időjárásban több mint kétszázötvenen álltak rajthoz, hogy teljesítsék az 1956 métert. 

 


 

A szép hagyomány évek óta összekapcsolódik Kürti Csaba, a város legendás testnevelő tanárának emlékezetével is, ugyanis az ő halálának évfordulója is az októberi ünnepségsorozat idejére esik. A Székesfehérvár Önkormányzata, illetve a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség által szervezett sporteseményen a résztvevőket Magony Tamás, a Polgármesteri Hivatal Civil, Ifjúsági és Sportirodájának munkatársa, a rendezvény főszervezője üdvözölte, aki örömét fejezte ki, hogy a mostani rendezvényen ilyen sokan vettek részt a fiatalabb és az idősebb generációból is. A programon a rajt előtt ajándékserleggel jutalmazták a csoportokat és az egyéni indulókat. Ezt követően a résztvevők futva, vagy gyalogolva teljesítették sikeresen a kiírt távot.

 


 

A mostani eseményen tizenkilenc nyugdíjas klub tagjai, az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI tanulói, a Hétvezér Általános Iskola, a Belvárosi I. István Középiskola, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola növendékei képviseltették magukat. A sportos eseményen külön figyelmet fordítottak a legidősebb hölgy résztvevőnek, a 74 esztendős Halász Istvánnénak, valamint a legidősebb férfi indulónak, a 66 éves Matos Gábornak, továbbá a nagycsaládos csoportban induló négygyermekes Héninger családnak.

A nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezések október 22-én folytatódnak. Csütörtökön 09.00 órakor kezdődik a Püspökség imádságos megemlékezése, ahol együtt imádkoznak a forradalom és szabadságharc áldozataiért. Az esemény helyszíne ezúttal a Szent Imre templom Fadrusz-kertje lesz. Ugyanebben az időpontban kezdődik az az ünnepi megemlékezés és koszorúzás az ’56-osok terén (Budai út), amelynek házigazdája a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Középiskolája lesz. Ezt követően 11.30 órakor a Magyar Király Szálló falánál elhelyezett emléktáblánál a Ciszterci Szent István Gimnázium növendékei adnak elő ünnepi műsort.

 


 

Október 23-án, pénteken 10.00 órakor emlékezik a város és a megye közösen a dicsőséges napokra. A Megyeháza dísztermében tartott Ünnepi Közgyűlésen a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Molnár Krisztián és Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András mond ünnepi beszédet. Ezután a Vörösmarty Színház rendezésében székesfehérvári fiatalok közreműködésével tartanak emlékező műsort, majd átadják az elnöki elismeréseket. Pénteken 12.00 órakor Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a Fejér Megyei Önkormányzat közös koszorúzással tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjai előtt az ’56-osok terén (Budai út). Az eseményen megemlékező beszédet mond Sinka Jenő, a POFOSZ Fejér megyei Szervezetének elnöke.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >