Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow SZOMBATTÓL ELEKTROMOS KISBUSZ KÖZLEKEDIK A BÉLA ÚTI TEMETŐBEN
SZOMBATTÓL ELEKTROMOS KISBUSZ KÖZLEKEDIK A BÉLA ÚTI TEMETŐBEN Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. október 23.
A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány szeptember elején indított adományozási akciót annak érdekében, hogy a Béla úti temetőben egy elektromos kisbusz közlekedhessen, megkönnyítve a sírkertet látogató idősek közlekedését. A 14 személyes busz napi négy alkalommal közlekedik és igazodik a 26-os és a 31-es helyi buszok menetrendjéhez. A jármű október 24-től áll forgalomba, mindenszentekkor pedig folyamatosan közlekedik majd.

 

A Béla úti temetőt 1982-ben adták át és mára közel 10 kilométeres úthálózattal rendelkezik. A sírkertet fenntartó Városgondnokság nagyon sok levelet kap abban az ügyben, hogy nagyok a távolságok a temetőben és az időseknek nehézkes a közlekedés. Ezért tavaly mindenszentekkor már forgalomba állítottak néhány napra egy elektromos kisbuszt, amivel a temető távolabbi pontjaira is könnyen eljuthattak az idősebb emberek. A járat teljes kihasználtsággal működött.
 
A város polgármestere Cser-Palkovics András elmondta, hogy a Béla úti köztemető olyan nagy kiterjedésű, hogy szükségessé vált a belső közlekedés megkönnyítése. „Többféle megoldáson gondolkoztunk, de tavaly mindenszentekkor már bevált egy olyan elektromos kisbusz, ami mostantól menettrend szerűen is közlekedik. Azért is fontos, hogy megtörtént a beszerzés, mert nagyon sok kérés érkezett már idősebb emberektől, hogy nehezen jutnak el a sírkert távolabbi részeibe. A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány támogatásával és közadakozásból sikerült megvásárolni az elektromos, környezetbarát és csendes járművet. A beszerzéshez pedig az adományozókon kívül a Városgondnokság, a Temetkezési Kft és az Önkormányzat is csatlakozott."

 
A Béla úti temető útjai jók és jól járhatóak, melyen biztonságosan kialakítható egy olyan körjárat is, ami a helyi járatos buszokhoz igazodik és a temető előtti buszmagállótól segíti a eljutást a távolabbi sírokhoz. A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány által indított adománygyűjtésnek köszönhetően mostanra sikerült beszerezni egy 14 személyes, alacsony építésű elektromos kisbuszt, ami a Városgondnokság ötödik elektromos autója. Az üzemeltetés is nagyon kedvező, hiszen kevesebb, mint 300 forintból közlekedik a kisbusz 100 kilométert.
 
Bozai István városgondnok kiemelte, hogy a kisbusz menetrendje ki van függesztve a Béla úti temető melletti helyi járatos buszmegállóba, ahova az utasokért kimegy a jármű. „A temetőn belül is kijelölt megállóhelyek vannak és ugyancsak a helyi buszok menetrendjéhez igazodva viszi vissza a temetőből az utasokat a buszmegállóba. Délelőtt és délután is a 31-es és a 26-os buszhoz igazítottuk a menetrendet.

 
Mindig remek dolog olyan ügyben részt venni, amikor nem csak az ötlet van meg hanem sikerül is megvalósítani valamit – mondta Laufer Tamás a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke. „Mindössze néhány hónap alatt városi összefogást sikerült megvalósítani és látható is ennek az eredménye, ami remélhetőleg további hasonló célok megvalósítására is ösztönöz. Az egész ötletet nem tudtuk finanszírozni, így a kuratórium egymillió forintos felajánlást tett, jelentős összeg érkezett az adományozóktól, a Városgondnokság is beszállt a beszerzésbe, amit a végén az önkormányzat kiegészített.
 
A Béla úti köztemető területén az elektromos hajtású kisbusz október 31. és november 1. között az Alba Volán 26-os és 31-es helyi járataihoz igazodva, mindhárom napon 9 és 16 óra között folyamatosan közlekedik. Az utazás igénybevétele térítésmentes. A temetői elektromos kisbusz október 23-tól minden hétköznap, a Béla úti „köztemetői” autóbusz megállóból menetrend szerint közlekedik.

 
Buszmegállóból indul a Béla úti köztemetőbe: 9:15, 10:50, 13:15, 15:00
Béla úti köztemetőből indul a buszmegállóba: 10:05, 11:35, 14:05, 15:40
 
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >