Kezdőlap
Jakab Endre emléktáblát avatnak Fehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. október 29.

Image

Jakab Endre emléktáblát avatnak csütörtökön az Árpád Fürdő előtt. A székesfehérvári öttusa alapjait a legendás edző a fürdő egykori uszodájában rakta le.

 

Emléktáblával tisztelegnek október 29-én, csütörtökön 13 órakor az egykori legendás edző, a székesfehérvári öttusa alapjait lerakó Jakab Endre (1923-1974) személye előtt. 

A fehérvári öttusázás és Jakab Endre neve elválaszthatatlan egymástól. Mint testnevelő tanár kezdetben a 320-as ipari tanuló intézetben képezte az öttusa sportág első generációját: ebből a bázisból nőtt ki a legendás id. Katona - Pákozdi - Johanek - Dobó csapat, majd a Maracskó - Rózsa - Bodri összetételű trió együttese.

Gyermekkorát katonatiszt édesapja munkája révén az ország több városában töltötte, középiskolai tanulmányait Székesfehérvárott, a Hunyadi Mátyás Felső Kereskedelmi Iskolában végezte. 1943-ig a háború után egy évet a Testnevelési Főiskolán tanult, ahonnan - apja vitézi címe miatt- eltávolították; a főiskolát levelező tagozaton fejezte be, miközben vagonrakodásból élt.

 


1954-ben került vissza Budapestről Székesfehérvárra; 55-ben a székesfehérvári Traktor SE versenyzőit vezette, akik már indulnak háromtusa versenyeken. 1956-ban az első ifjúsági öttusaversenyen Baldauf Tibor harmadik helyezést ér el, ugyanabban az évben az EB-n ötödik lett. 1959-ben az ifi háromtusa EB-n aranyérmet nyert a csapata, felnőttben pedig ezüstérmet szereztek; ettől kezdve már öttusa szakosztályként működtek. 

Az emléktábla-avatáson köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Réczei Géza, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke. Jakab Endréről, a fehérvári öttusasport hagyományainak megteremtőjéről Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány és Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes világbajnok magyar öttusázó emlékeznek. 

Az ünnepségre minden sportrajongót és érdeklődőt szeretettel várnak az Árpád Fürdőnél! 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >