Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mederkotrás, partmenti nádas sávok és sétány kialakítása
Mederkotrás, partmenti nádas sávok és sétány kialakítása Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna, Fraller Ildikó   
2015. október 29.

Image

A Csónakázó-tónál megvalósuló fejlesztésekről számolt be közös sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester, Zákányi Tamás, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. üzemeltetési igazgatója és Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője. A Sóstó rehabilitáció részeként a tervek szerint 2016 januárjában kezdik meg a tó mederkotrását, valamint a fenntartásához szükséges műtárgyak felújítását.

 

Jelentős kormányzati támogatással valósulhat meg a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja, valamint ehhez kapcsolódóan a Csónakázó-tó környékén is több fejlesztés indulhat el. A Csónakázó-tavon és környékén az elmúlt kettő évben jelentős újítások történtek. Ezt folytatva állami támogatással kezdődik meg a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolával szemközt elterülő Csónakázó-tó mederkotrása és a tó fenntartásához szükséges műtárgyak felújítása.

 

 



„Nagyon fontos fejlesztésről számolhatunk be a székesfehérváriaknak.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester. „Tavasszal a kormány döntött arról, hogy a Sóstói Stadion rekonstrukciója kiegészül a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programjával. Ennek a 3,8 milliárd forintos fejlesztésnek része a Székesfehérvári Csónakázó-tó rehabilitációja. Az projekt első üteme a tó vizének leeresztésével néhány órája megkezdődött, hogy a továbbiakban a mederkotrással és a partfal-megerősítéssel folytatódjanak a munkálatok. Azért a téli időszakban valósítjuk meg ezeket a feladatokat, hogy az itt lakók, dolgozók, valamint az iskolások számára minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak a szaghatásokkal járó munkálatok.”

Az alpolgármester elmondta, hogy az ütemterv szerint a csütörtöki közgyűlés írja ki azt a közbeszerzési eljárást, amelynek keretében kiválasztásra kerül, melyik cég fogja elvégezni a mederkotrási feladatokat és a partfal megerősítését. Az első ütem becsült értéke 113 millió forint, amit a tó környezetének rendbetétele követ majd: a tó körül megújul a sétány, bővítésre kerül a környéken a közvilágítás, valamint a tavat újra csónakozhatóvá teszik, amit egy kisebb csónakház is szolgál a jövőben. A tervek szerint a legkisebbek kajak-kenu oktatásának is helyszínévé válik a Csónakázó-tó, a Velencei-tavi Vízi Sportiskolával együttműködve. A sportolási lehetőségek mellett az Önkormányzat a rehabilitációval a szabadidő hasznos eltöltésére és a kikapcsolódásra is hangsúlyt helyez a sziget méretének növelésével, új padokkal, több zöld területtel.

 

 



A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. üzemeltetési igazgatója,Zákányi Tamás a fejlesztések kapcsán elmondta, hogy a szigetet 10 méterrel tervezik kiszélesíteni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest kétszer akkora lesz a területe. „A kitermelt iszap elhelyezését a víz áramlását figyelembe véve határoztuk meg. A kivitelezés során vezérárkot alakítunk ki, illetve iszapcsapdákat építünk be, hogy az üzemeltetés során a kialakított meder minél hosszabb ideig megőrizhető maradjon. Azokra a helyekre, ahol iszapot tárolunk be, cölöpsor kerül leverésre, ami elé kőszórást készítünk. A partfalak megerősítéséhez fúgázási vagy különböző pótlási feladatokat is elvégzünk.” – mondta Zákányi Tamás. A víz leeresztése folyamán nemsokára látható lesz a felgyülemlett iszap, a lehalászásra pedig a tervek szerint hétvégén kerül majd sor, amit a Tóparti Gimnázium felől oldanak meg. A projekt végén a horgászok visszakapják a területet. 

Csütörtöktől táblák figyelmeztetnek, hogy a területre a munkálatok idején életveszélyes és tilos belépni
. A szaghatások és a kivitelezési munkálatok okozta kellemetlenségek miatt az Önkormányzat a lakosság szíves türelmét és megértését kéri.

 

 


A Csónakázó-tó a Bregyó Sportcentrum melletti Halastóval együtt a Gaja-Malomcsatorna vízbázisára épülve az 1960-a évek elején alakult ki, ami utoljára 1979-ben lett kimélyítve és azóta jelentősen (20-60 cm vastagságban) feliszapolódott.

Az Önkormányzat által megbízott tervező cég elkészítette a terveket, melyek szerint a tómeder kikotrása a tó teljes leürítését és a tómeder kiszáradását követően kezdhető meg. A jelentős mennyiségű (13 ezer m³) kitermelt iszap teljes egészében a tó területén belül marad, semminemű elszállítás nem történik. A kikotort iszap egy részének a felhasználásával a tó észak-nyugati partrésze (a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti járda) kerül kiszélesítésre, mely így a későbbiekben sétány kialakítására alkalmassá válik. Az iszap másik része a nagy sziget további bővítését teszi lehetővé.

A mederkotráson kívül a tó partvédelmi műveinek szükség szerinti helyreállítása, új részeken való kiépítése is megtörténik, továbbá az üzemeltetést szolgáló műtárgyak átépítésére, olaj és iszapfogók felújítására is sor kerül, így a tó nagy biztonsággal üzemeltethető a későbbiekben. A kotrási, fenntartási terv alapján történő beavatkozással, a tóban biztosított vízmélységgel (átlagosan 80-120 cm) a tó és környezetének állapota a jelenlegihez képest jelentősen javulni fog.

 



A mederkotrási és műtárgy építési munkák vízjogi engedély birtokában kezdhetők meg, amellyel az Önkormányzat rendelkezik. A kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatását a csütörtöki közgyűlés fogja tárgyalni.

Az előzetes számítások szerint a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kotrási munka 2016. január vége felé kezdődhet meg, és a nyár kezdetére be is fejeződik. Mivel a tómeder vízkészlete néhány napon belül leürítésre kerül, ezért az idei télen a Csónakázó-tavon nem lehet korcsolyázni. Helyette az újonnan átadott C-pályán a közönségkorcsolyát vehetik igénybe, valamint a Zichy ligetben a Kori Liget is várja majd ismét a korcsolyázás szerelmeseit.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >