Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az öttusa helyi hagyományainak megteremtője előtt hajt fejet Székesfehérvár
Az öttusa helyi hagyományainak megteremtője előtt hajt fejet Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. október 30.

Image

Jakab Endre tiszteletére avattak emléktáblát az Árpád Fürdőben: a legendás edző a fürdő egykori uszodájában kezdett el öttusával foglalkozni, megteremtve ezzel a sportág hagyományait Fehérváron.

 

 

Az ünnepélyes avatón dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester mondott köszöntőt, Jakab Endre személyérőlPálvölgyi Miklós szövetségi kapitány és Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes világbajnok magyar öttusázó, az edző egykori tanítványa emlékeztek meg. 


Emléktáblával tiszteleg Fehérvár az egykori legendás edző, a székesfehérvári öttusa alapjait lerakó Jakab Endre (1923-1974) személye előtt. Az ünnepélyes avatót az Árpád Fürdőben rendezték: az emléktábla azért került ide, mert Jakab Endre edzői tevékenysége a fürdő hajdani uszodájához is kötődött. Az eseményen jelen voltak az edző egykori tanítványai, az öttusa sport valamikori és jelenlegi képviselői; ott volt Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó és Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok, a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatója. 

Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében méltatta Jakab Endre személyét, edzői munkáját, mint mondta, Székesfehérvár újraébredésének egyik zászlóvivője volt a maga területén, nélküle elképzelhetetlenek lettek volna az elmúlt évtizedek öttusa eredményei. „Joggal és okkal lehetünk büszkék Székesfehérvár sportéletére, történelmére és jelenére egyaránt – ebbe a sportkönyvbe nagyon nehéz fejezetet írnia egy sportágnak: az öttusa ezt mindig megtette és megteszi ma is. Ehhez nélkülözhetetlenek azok a személyiségek, edzők, akik szakmai munkájukkal az adott kor versenyzőit eredmények eléréséhez segítik hozzá. Még ha régen is helyezték el városunkban ennek a sportágnak az alapjait, ezek mind a mai napig hatnak; így lehet Székesfehérvár az öttusa sport egyik legfontosabb központja.” – fogalmazott a polgármester.

 


Jakab Endréről Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány is megemlékezett: gyermekkorát felidézve kezdte ünnepi beszédét, az első találkozást felelevenítve, amikor is ’Bandi bácsinak’ egy „aranybullás” futás után kellett megreguláznia a búzamezőben kergetőző gyerekeket. Pálvölgyi Miklós első edzői szerződését Jakab Endrével kötötte: „Szigorú ember volt, nagy tekintélyű, vasfegyelmet követelő tanárként ismerték sokan. Most, mint a fehérvári öttusa megteremtőjét és gondozóját ünnepeljük: nagyon szerény anyagi feltételek mellett értek el a kezdetekben tanítványai komoly eredményeket.” – méltatta a szövetségi kapitány a kiváló edzőt, akinek a növendékeiből szintén nagyszerű edzők lettek. Mint mondta, az ő munkája nélkül a mai szakosztály sem lehetne ilyen eredményes.

Személyes történetet mesélt el Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes világbajnok magyar öttusázó, Jakab Endre edzői kvalitásai mellett az emberi értékeit kiemelve: „Egy balatoni öbölátúszáson vettünk részt ’63-ban, serdülőként mentem én is, Fehérvár határait talán először akkor hagytam el. Egy nagy vihar után a 16 fokosra lehűlt vízben én, a 40 kilós, cingár gyerek a kiszálláskor a mólónál szinte a vaslétrához fagytam, mozdulni sem tudtam. A mindig jól öltözött, kalapos Bandi bácsi bejött értem, térdig gázolva a vízbe, kiemelt a Balatonból, és a saját zakójában bevitt a Restibe, aztán megvendégelt.” Azt a versenyt korosztályában Maracskó Tibor nyerte, a háromtusa és az öttusa pályafutása attól fogva kezdett el fölfelé ívelni. A világbajnok öttusázó úgy fogalmazott Petőfit idézve, hogy az emléktáblával az „idő igazsága” nyert érvényt.   

A fehérvári öttusázás és Jakab Endre neve elválaszthatatlan egymástól. Mint testnevelő tanár kezdetben a 320-as ipari tanuló intézetben képezte az öttusa sportág első generációját: ebből a bázisból nőtt ki a legendás id. Katona - Pákozdi - Johanek - Dobó csapat, majd a Maracskó - Rózsa - Bodri összetételű trió együttese.

Gyermekkorát katonatiszt édesapja munkája révén az ország több városában töltötte, középiskolai tanulmányait Székesfehérvárott, a Hunyadi Mátyás Felső Kereskedelmi Iskolában végezte. 1943-ig a háború után egy évet a Testnevelési Főiskolán tanult, ahonnan - apja vitézi címe miatt- eltávolították; a főiskolát levelező tagozaton fejezte be, miközben vagonrakodásból élt.

1954-ben került vissza Budapestről Székesfehérvárra; 55-ben a székesfehérvári Traktor SE versenyzőit vezette, akik már indulnak háromtusa versenyeken. 1956-ban az első ifjúsági öttusaversenyen Baldauf Tibor harmadik helyezést ér el, ugyanabban az évben az EB-n ötödik lett. 1959-ben az ifi háromtusa EB-n aranyérmet nyert a csapata, felnőttben pedig ezüstérmet szereztek; ettől kezdve már öttusa szakosztályként működtek.

Az Ápád Fürdőben elhelyezett emléktábla avatóján a Vox Mirabilis Kamarakórus működött közre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >