Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
TÉRFIGYELŐ KAMERÁKRÓL, MIKROVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSÁRÓL IS DÖNTÖTTEK Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. október 30.

Image

Rendkívüli ülést tartott Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. A képviselők többek között mikro-vállalkozások támogatásáról, 11 térfigyelő kamera elhelyezéséről és önkormányzati tulajdonú területek erdősítéséről – 15 ezer facsemete ültetéséről is - döntöttek. Támogatja a közgyűlés azt is, hogy kispályás labdarúgó Eb megrendezésére nyújtson be pályázatot Székesfehérvár.

 

Az első napirendi pontok között döntöttek a képviselők arról, hogy az időjárás függvényében - várhatóan november közepén - új időpontot határoznak meg az avar és zöldhulladék égetésére, mivel a korábban megadott októberi időszakban a folyamatos esőzések miatt ezt nem lehetett megtenni.

 


 

A képviselők arról is határoztak, hogy megkezdődik az önkormányzati tulajdonú ingatlanok erdősítése. A napirend kapcsán Juhász László környezetvédelmi tanácsnok elmondta, a városnak jelentős lemaradása van a zöldterületek tekintetében, a jelenlegi 800 hektár a nagyvárosok között alacsony értéknek számít. A most következő erdősítés óriási előrelépésnek számít és hosszú távú gondolkodást fejez ki, összesen 15 ezer facsemetét ültetnek el nyolc különböző területen.

Elhangzott az is, hogy a Modern Városok Programjának keretében további nagyszabású telepítések lesznek. A Nemzeti Emlékhely fejlesztéséről is tárgyaltak a városatyák annak kapcsán, hogy a magyar nemzeti emlékhelyek 5-5 millió forintos támogatást kaptak az Örökségvédelmi Központtól.

 


 

A fehérvári Nemzeti Emlékhely esetében ebből az összegből többek között a Szűz Mária Prépostsági templomról jelenik meg kiadvány, valamint a mauzóleum és téglakerítés javítási munkái történnek meg.

Tizenegy új térfigyelő kamerát helyeznek el Székesfehérvár közigazgatási területén, ahol jelenleg 76 kamera működik. Többek között az Országzászló tér - Várkörút, a Mátyás király körút – Várkörút és a Marosi Arnold utca – Várkörút sarkán helyeznek el térfigyelőt, valamint a Gáz utca – Budai út, a Horváth István - Széchenyi út kereszteződésében, a Bartók Béla téren és a Halesz parknál is kamerák lesznek. A közbiztonság növelését szolgálja az is, hogy a város pályázatot nyújt be „Közbiztonság fejlesztése Székesfehérváron a településbiztonság és az ifjúságvédelem előtérbe helyezésével ” címmel.

 


 

Támogatja a város a Székesfehérvári Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programját, ami a maximum 10 főt foglalkoztató vállalkozásoknak nyújt 2.5 százalékos kamattal 1-10 millió forintos hitelt. A Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, melynek évtizedes tapasztalata van a mikrovállalkozások finanszírozásában, a tervek szerint november elejétől hozza nyilvánosságra a program különféle konstrukcióit.

Szintén támogatja a közgyűlés a kispályás labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését Székesfehérváron, a jelenlegi stádiumban a pályázat benyújtásához adott szándéknyilatkozatot az önkormányzat. A napirendnél elhangzott, hogy az esemény jelentős turisztikai vonzerővel bír, a 32 ország részvételével zajló esemény Fehérvár és a Velencei-tó teljes szálloda kapacitását is lekötné az adott időszakban.

 


 

A Sóstói Stadionnal kapcsolatos intézkedések megtételéről is döntöttek. A bontási munkákkal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevői a szerződés megkötésétől visszaléptek, így . új közbeszerzési eljárásra van szükség.

A meghívásos közbeszerzés egyben azt is jelenti, hogy a beérkező ajánlatok nem haladhatják meg a 150 millió forintos összeget.

A napirend utáni kérdések között szerepelt a Várkörút közlekedése és a parkolási problémák megoldása is.A Várkörúttal kapcsolatban elhangzott, hogy a forgalomcsökkentés, forgalomlassítás volt a legfontosabb cél, a beruházás emellett az élhetőbb, szebb környezet kialakítását is szolgálta.

Az úgynevezett gabion fal kialakításáról szólva Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az első hónapok tapasztalata dönti majd el, szükség van-e a gyalogátkelő helyek átalakítására.

A parkolási problémák kapcsán elhangzott, hogy az önkormányzat szakmai javaslatot kért parkolóház elhelyezésére. Több helyszín felmerült, de nem született még döntés szakmai javaslat szintjén sem. A javaslatok összegzését követően lakossági fórumokon vitatják majd meg az elképzeléseket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >