Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Székesfehérvár művészete Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. november 02.
Egy komplex, kutatási programon alapuló kiállítás-, kiadvány- és rendezvénysorozat indul ezekben a hetekben városunkban. Az országban egyedülálló kezdeményezést, a Székesfehérvár Művészete projektet sajtótájékoztatón mutatta be Marosi Ernő Széchenyi-díjas művészettörténész, akadémikus, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Smohay András művészettörténész, projektvezető.

 

Egy közösség csak akkor képes büszkén bemutatni múltjának tárgyiasult örökségét, ha ismeri azt. A célok elérésére a legjobb eszköz egy kutatási programon alapuló kiállítás-, kiadvány- és rendezvénysorozat lehet. A Székesfehérvár művészete projekt Magyarországon egyedülálló tudományos és társadalmi kezdeményezés. A Székesfehérvár művészete nemzetközi mintaprojektté válhat, hiszen a királyi város azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a programban résztvevő szakemberek az ezeréves történelmet módszeresen tekintsék át. A tudományos szakmai közösséget történészek, művészettörténészek, régészek, zenetudósok, néprajzosok alkotják. Ennek köszönhetően a kutatási programon alapuló sorozat kiállításai izgalmas, közérthető formában, a legkorszerűbb installációs technikák felhasználásával tárul elénk városunk múltja. Székesfehérvár művészeti emlékeinek hazai és nemzetközi történeti folyamatokba ágyazott bemutatásán keresztül a város kultúrtörténetének és művelődéstörténetének mélyebb feltárása is megvalósulhat.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András a programot ismertető sajtótájékoztatón kiemelte: „Büszkék vagyunk a városra, annak értékeire. Ezeket az értékeket szeretnénk feldolgozni és különböző módokon bemutatni tudományos igényességgel. Vállaltuk, hogy a hétéves ciklus alapkereteit az önkormányzat biztosítja, de természetesen a pályázati lehetőségeket is figyelni fogjuk. Az a célunk, hogy Székesfehérvár több mint ezeréves történetét tekintsük át, a programban résztvevő szakemberekkel kutassuk, feltárjuk, értelmezzük és bemutassuk. Ez utóbbihoz egy nagyon fontos előkészítő szakmai munkára van szükség, amely a november 7-i tanácskozással megkezdődik.” Székesfehérvár polgármestere hozzátette, a jövő évben a kutatásé lesz a főszerep, majd e munka folytatásával párhuzamosan 2017-től 2022-ig - minden évben egy-egy korszakot feldolgozva - kiállításokon is megjelenik majd a város történelme. A program 2022-ben, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójának évében ér véget. „Nagyon sok partnerünk lesz, amelynek az a fontos üzenete, hogy ezek a szervezetek, városi és egyházi intézmények, képesek egy cél érdekében együttműködni, összefogni és ennek megfelelően a továbblépést biztosítani.”

 


 

A projekt vezetője, Smohay András művészettörténész elmondta, hogy a város felkérésére Szűcs Erzsébet, Izinger Katalin és Kovács Péter művészettörténészekkel közösen dolgozták ki a program menetét, amely egy országosan egyedülálló mintaprojekt. „A város kultúrtörténetének legfrissebb kutatásokon alapuló minőségi bemutatásával olyan információkat szeretnénk átadni a történelmünkből, amelyek élményszerűen és értelmezhetően jelenítik meg a tartalmakat. Ilyen célt a legkiválóbb szakemberekkel érhetünk el, ezért is öröm, hogy Marosi Ernő professzor elfogadta a felkérésünket.  A november 7-i tanácskozásra mintegy 30 régészt, művészettörténészt hívtunk meg, négy vitaindító előadás lesz, melyre a kollégák hozzászólásokban reagálhatnak.” Smohay András hozzátette: „Szeretnénk, ha nem csak a szakma nagyjai, hanem fiatal kutatók is bekapcsolódhatnának a projektbe, munkájukat ösztöndíjprogrammal szeretnénk segíteni.” A projektvezető arra is kitért, hogy a város külföldi tudományos kapcsolatait is szeretnénk megerősíteni, mert számos, Székesfehérvárhoz köthető alkotás található a világ számos pontján.

„Fehérvárnak és Fehérvárért. Ez a gondolat motivál e program kapcsán.” - hangsúlyozta Marosi Ernő Széchenyi-díjas művészettörténész, akadémikus. A professzor a pénteki sajtótájékoztatón felidézte azokat az alkalmakat, amikor fehérvári kollégáival dolgozott együtt, többek között 1978-ban az Árpád-kori kőfaragványok kiállítása kapcsán. „Itt mindig türelmes, lelkes fogadtatásra leltem, és örülök annak, hogy a kutató ember megbecsülése ismét lelkesít a városban.” - fogalmazott a professzor, aki fontos kezdeményezésnek nevezte, hogy a város egészében kívánja feltárni történelmét a középkortól napjainkig. Marosi Ernő kiemelte: „A Székesfehérvár művészete projekt vitaindító tanácskozásán arra hívjuk a jelen tudósait, reflektáljanak az elődök felvetésére. Szellemi torna nélkül ugyanis a múlt megközelítése lehetetlen.”

 


 

A projekt első állomása az a konferencia, amelyet 2015. november 7-én, szombaton rendeznek meg a Városháza Dísztermében 09.30 órától. A projektnyitón Székesfehérvár Önkormányzata együttműködési megállapodást ír alá a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István király Múzeum, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, a Székesfehérvárt Turizmusáért Egyesület, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. és a Fehérvári Programszervező Kft. képviselőivel.

A kutatási programmal támogatott kiállításokhoz számos kísérő rendezvényt terveznek. A kiállítások tematikájához illeszkedő koncertek, vetítések, gyerekfoglalkozások, előadások színesítik a Székesfehérvár művészete című programot. Ezek a rendezvények segítik a tudományos kutatások eredményeinek népszerűsítését, az ismeretek eljuttatását a város lakosságához, és az ideérkező hazai és külföldi látogatókhoz.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >