Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
KARATE: ÖT FEHÉRVÁRI ARANYÉREM AZ UTÁNPÓTLÁS MAGYAR BAJNOKSÁGRÓL Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. november 02.
A pestszentimrei Sportkastélyban rendezték meg a Knock-Down Utánpótlás Magyar Bajnokságot. A kétféle (testvédős és testvédő nélküli full kontakt) szabályrendszerben folyó viadalra minden hazai full kontakt karatét gyakorló szervezet elküldte legjobb versenyzőit, hogy megmérkőzzenek a bajnoki címekért.

 

Ezt a példamutató együttműködést emelte ki megnyitó beszédében Shihan Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség Elnöke, a MOB alelnöke is. Kifejtette, hogy hiába a karate ma Magyarországon a második legnagyobb tömegbázissal rendelkező sportág a labdarúgás után, csak a közös munka és az egységes versenyrendszer vezethet el a legfőbb cél, az Olimpia felé.
 
Az IFK Magyar Kyokushin Szervezet ennek az elgondolásnak a szellemében, az eddigi legnépesebb csapattal, 17 utánpótlás korú versenyzővel képviseltette magát a megmérettetésen.
 
Sensei Bőke Béla vezetőedző munkáját magasan képzett, összeszokott edzői team, senpai Lendvai József, senpai Kreitl Péter és senpai Kreitl Viktória edzők segítették, míg sensei Mátó Katalin, az IFK főbírája, vezetőbíróként vett részt a rendezvényen.
 
Az IFK-ban megszokott szisztéma szerint a legifjabbak a testvédős rendszerben küzdenek, míg a tapasztaltabbak kipróbálhatják magukat a full kontakt küzdelmekben is. Így minden versenyző megtalálja a képességeinek, tapasztalatának és bátorságának megfelelő megmérettetés lehetőségét. Ezért volt külön öröm, hogy egy időben és egy helyen rendezték a kétféle szabályrendszer küzdelmeit, mivel így az egész csapat egymást segítve, egymásért szurkolva szállhatott szembe a nehézségekkel.
Nehézségekben pedig nem volt hiány! Kezdve a népes mezőnytől (hiszen majdnem mindenkinek 16-os tábláról kellett indulnia), a „nem túl barátságos” bíráskodáson át a kedvezőtlen sorsolásig.
 
A testvédős szabályrendszerben induló fiatalok dolga különösen nehéz volt, mivel ez a fajta küzdelem nem képezve a Szervezet fő profilját, a felkészülés során csak érintőlegesen kerül oktatásra. A fehérvári versenyzők ennek ellenére nem vallottak szégyent, mindannyiuk sikeresen túljutott első ellenfelén. Forczek Dániel egészen a dobogó harmadik, míg Kovács Máté a második fokáig menetelt.
 
A gyermek 1.-es korcsoport könnyűsúlyú mezőnyében pedig egyenesen IFK-s házidöntőre került sor, mivel az egyik ágon Faragó Barnabás, a másik ágon Németh Máté verekedte magát a döntőbe, ahol végül nagy csatában utóbbi diadalmaskodott.

Rosszul indultak viszont a full kontakt versenyzők küzdelmei. Először Szűcs Ferencnek nem sikerült a döntőbe jutást kiharcolnia és kénytelen volt megelégedni a bronzéremmel. Majd Kreitl Kitti az ifjúsági női mezőny legerősebb versenyzőjével kezdett és egy pillanatnyi figyelmetlenséget követő fejrúgás következtében az első küzdelem után búcsúzni kényszerült. Számára csak a nap végére meghirdetett szuper fight maradt, melyben egy junior Európa Bajnok hölggyel, Németh Veronikával mérkőzhetett, nagy közönségsikert aratva.
 
Az ifi női középsúly másik ágán viszont Dezső Kata önmagát túlszárnyalva, hosszú idő óta a legjobb teljesítményt nyújtva kiharcolta a döntőbe jutást, ahol a végig sokat szabálytalankodó, ám vitathatatlanul nagyon erős ellenfelével szemben csak bírói döntéssel maradt alul.
 
A többiek viszont már nem hibáztak. Fekete Panna és Farkas Ágnes ezen a napon nem találtak legyőzőre. Mindketten keményen megdolgoztak azért, hogy a nap végén a legfényesebb érem kerüljön a nyakukba.
Meglepetést hoztak a serdülő női nehézsúly mérkőzései, mivel a két külön ágon induló Nagy Natália és az újoncnak számító Kovács Kitti szintén a fináléig küzdötték magukat, így ismét házi döntőre került sor, melyet nagyon kiegyenlített küzdelemben végül Kitti nyert.
 
A csapat legjobbja ezen a napon egyértelműen a serdülő -65kg-ban induló Fekete Gergely volt. A súlycsoportja az egyik legnehezebbnek számít a serdülő mezőnyben, teletűzdelve olyan favoritokkal, akikkel eddig még soha nem sikerült megbirkóznia. Most viszont a múltról tudomást sem véve, szívós munkával, nagyon fegyelmezetten küzdve felőrölte minden ellenfele ellenállását és hatalmas bravúrt végrehajtva söpörhette be a gratulációk mellé a Magyar Bajnok címet.
 
Eredmények:
Testvédős Szabályrendszer:
Magyar Bajnok:
- Németh Máté gyermek 1. -40kg
Ezüstérem:
- Faragó Barnabás gyermek 1. -40kg
- Kovács Máté gyermek 1. -52kg
Bronzérem:
- Forczek Dániel serdülő -42kg
 
Full kontakt szabályrendszer:
Magyar Bajnok:
- Fekete Panna gyermek 1. -35kg
- Farkas Ágnes serdülő -45kg
- Kovács Kitti serdülő +55kg
- Fekete Gergely serdülő -65kg
Ezüstérem:
- Nagy Natália serdülő +55kg
- Dezső Kata ifjúsági -60kg
Bronzérem
- Szűcs Ferenc gyermek 1. -40kg
 
Hortobágyi Kristóf, Horváth Martin, Kántor Viktória, Kreitl Kitti, Kulcsár László, Puszta Péter helyezetlenül zárta a versenynapot.
 
A csapat előtt következő erőpróbaként az Antwerpenben megrendezésre kerülő Belga Utánpótlás Bajnokság áll, az utazó keretből kimaradók pedig két kisebb hazai versenyen vesznek részt.
 
 
 
 
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >