Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nagyszabású erdőtelepítés kezdődik jövő tavasszal
Nagyszabású erdőtelepítés kezdődik jövő tavasszal Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. november 03.

Image

Igen fontos előrelépést jelent Székesfehérvár zöldterületeinek növelése érdekében az a nagyszabású erdőtelepítési program, melyről legutóbb döntött a Közgyűlés. Jövő tavasszal 15 ezer fát ültetnek el összesen nyolc, használaton kívüli önkormányzati szántóterületen a város északnyugati és délnyugati peremrészén.

 

 

A részletekről Juhász László környezetvédelmi tanácsnok tartott sajtótájékoztatót. 

Az erdők és a fás szárú növények levegőminőséget kedvezően befolyásoló és üvegházhatást csökkentő hatásai közismertek. Azonban az elmúlt harminc évben Székesfehérváron a zöldfelületek aránya nem változott számottevően a gazdasági fejlődés növekedése ellenére. Éppen ezért Fehérvár a maga 879 hektáros erdőivel jelenleg a legkevesebb erdővel rendelkező nagyvárosnak számít. Néhány hónappal ezelőtt a székesfehérvári Erdőért Egyesület kezdeményezésére, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának koordinálásával széleskörű szakmai egyeztetések kezdődtek annak érdekében, hogy a város környezetvédelmi programjában meghatározott céloknak megfelelően – a Modern Városok Program zöldfelület-fejlesztési elhatározásaival is összefüggésben – jelentősen növeljék a zöldfelületek nagyságát.


A hosszútávú környezetvédelmi célok megvalósítása, a város klímájának és levegőjének javítása érdekében nagyszabású erdőtelepítésről döntött a Közgyűlés október 29-én. Minderre a várost körülvevő szántóföldek erdészeti hasznosítása teremti meg a lehetőséget. A városvezetés döntésének értelmében az északnyugati és a délnyugati peremrészeken, összesen nyolc területen kerül sor mintegy 15.000, négy különböző fajtájú facsemete – kétféle nyárfa, kocsányos tölgy, kőris és akác – elültetésére. A telepítésre kerülő erdők úgynevezett szabad rendelkezésű erdők lesznek, így nem kell a fákat a vágás-érettség elérését követően kivágni. A munkálatokat 2016 tavaszán végeznék el.

 


A hosszútávú fenntarthatóságot szolgáló, ilyen nagyszabású döntés az utóbbi évtizedekben nem született Székesfehérváron. A fásítás 2,8 hektárral növeli meg az erdős területek nagyságát, ami azt is szolgálja, hogy Fehérvár felzárkózzon a többi nagyvároshoz. – hangsúlyoztaJuhász László környezetvédelmi tanácsnok. A fásítás érinti a 8-as elkerülő Balatoni út melletti területét Maroshegyen, valamint az elkerülőtől nyugatra eső területet, a Palotavárosi tavak felett.

 


A város pályázatot írt ki, melynek keretében kiválasztásra kerül az erdők telepítését, a fenntartást és a gondozást végző cég. Emellett a Közgyűlés kötelezettséget vállalt, hogy az erdőtelepítéshez és az előkészítő feladatok elvégzéséhez, valamint a faültetést követő 12 évben felmerülő fenntartási feladatok ellátásához szükséges költséget a mindenkori költségvetésben ütemezetten biztosítja. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >