Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Aktuális ülését tartotta a Városi Idősügyi Tanács
Aktuális ülését tartotta a Városi Idősügyi Tanács Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. november 05.

Image

A „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű programról, a Modern Városok Programról, az időseket érintő kedvezményes és ingyenes színházlátogatási lehetőségekről, az Év Nagymamája és az Év Nagypapája felhívásról, valamint a COPD – a krónikus légzést akadályozó betegségről értekeztek a Városi Idősügyi Tanács szerdai ülésén.

 

A székesfehérvári nyugdíjasok érdekeit képviselő szakmai testület tagjai a Polgármesteri Hivatal Bizottsági Tárgyalótermében tanácskoztak. 


Székesfehérvár Közgyűlése 2012-ben alakította újjá a Városi Idősügyi Tanácsot. A 12 taggal működő szervezet elnöke dr. Cser-Palkovics András, alelnöki feladatait pedig Dr. Dienesné Fluck Györgyitanácsnok látja el. A szervezet tagjai segítik az idős emberekkel való kapcsolattartást, valamint összehangolják a városban a nyugdíjasokért dolgozó szervezetek tevékenységét. 

 


 

A szerdai tanácskozáson első ízben Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője adott tájékoztatást a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű programról. Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház együttműködésével november 10-én, kedden 15.00 órától a Vodafone Sportcentrumba várják az érdeklődőket, akik a legkülönfélébb szűréseken, méréseken, tanácsadásokon vehetnek részt, figyelemmel kísérhetnek érdekes, preventív jellegű egészségügyi eladásokat, illetve lesznek színpadi produkciók is. A szűrőnap alkalmat teremt arra, hogy ismét felhívják a figyelmet a betegségek megelőzésének, időbeni kezelésének fontosságára, emellett több kulturális programmal is készülnek az érdeklődőknek a szervezők.

A Városi Idősügyi Tanács a múlt értékeinek ápolása mellett kiemelt figyelemmel kíséri a jövő generációk sorsát. A testület tagjai nagy érdeklődéssel hallgatták Lantay Attila előadását a Modern Városok Programról. Székesfehérvár főépítésze beszámolt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház innovációjáról, a középiskolai kampusz létesítéséről, a Belváros kapcsán a Fő utca Zichy ligeti átkötéséről, továbbá a Fekete Sas Szálló felújításáról, a Palotavárosi tavak mögötti terület és az alsóvárosi rét mintegy 187 hektáros területének fejlesztéséről pihenőparkok és erdősáv kialakításával, a Velencei-tó fejlesztéséről, a multifunkcionális rendezvény és sportcsarnok megépítéséről, illetve a Börgöndi reptér ipari fejlesztési lehetőségéről is.

 


 

A szerdai ülésen Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere a szépkorúakat érintő kedvezményes és ingyenes színházlátogatási lehetőségeket ismertette. Mint mondta, az Önkormányzat és a Vörösmarty Színház közös kezdeményezésének keretében egyrészt 30%-os kedvezményt biztosítanak a szépkorúaknak bérletvásárlás esetén, másrészt a 60. életévüket betöltöttek ingyenesen vehetnek részt a teátrum egyik főpróbáján. Ehhez nem kellett mást tenniük a székesfehérvári lakosoknak, mint regisztrálni nyugdíjas törzsszámukkal személyesen a Vörösmarty Színházban, vagy online.

Ezt követően Paál István, a Fejér Megye és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Nyugdíjas Baráti Szövetség elnöke beszélt arról, hogy a Nyugdíjasok Országos Szövetsége és a Fejér Nyugdíjas Egyesület – a Nemzeti Család és Szociális Intézet támogatásával – új kezdeményezésként hirdeti meg a 2016. évre az „Év Nagymamája, az „Év Nagypapája” című általános iskolai tanulóknak szóló irodalmi pályázatot. A diákok prózában, vagy versben mutathatják be a kitüntető cím elnyerésére javasolt nagyszüleiket. A beadott pályázatok alapján a megyében a Fejér Nyugdíjas Egyesület által felkért pedagógusokból álló értékelő bizottság tesz javaslatot a kitüntető cím nyerteseire. A pályázatokat 2016. január 31-ig lehet írott formában postán, vagy személyesen beküldeni a Fejér Nyugdíjas Egyesület címére (8000 Székesfehérvár, Várkörút 56.). Az átadásra a március 4-i „Nyugdíjas Nőnapi” ünnepség keretében kerül sor.

 


 

A tanácskozás utolsó pontjaként Paál István a krónikus légzést akadályozó betegség (COPD) megelőzésére hívta fel a figyelmet. A Fejér Nyugdíjas Egyesület november 11-én, szerdán közös sétával hívja fel a város és a megye lakosságának a figyelmét, hogy a tüdő számára milyen fontos a belélegezhető tiszta levegő és környezet. A sétát jövő szerdán 13.30 órai kezdettel szervezik meg a Sóstói tanösvényen, ahol a résztvevők kitűzőt kapnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >