Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Konferencia, tanácsadás és termékbemutató a cukorbetegséghez kapcsolódóan Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. november 05.

Image

A Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó fehérvári programokról tartott közös sajtótájékoztatót Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Dr. Balsay Miklós diabetológus főorvos, Dr. Tóth László osztályvezető főorvos (II. Belgyógyászat) és Kovács Ilona, a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének elnöke.

 

 

November 14-én országos rendezvényt szerveznek a Vodafone Sportcsarnokban, amelyen szakorvosi előadások mellett dietetikai tanácsadással, termékbemutatóval és kóstoltatással várják a résztvevőket.


A Diabétesz Világnapon, november 14-én országos rendezvényt szervez a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete a Vodafone Sportcsarnokban. A rangos program védnökei a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház és Székesfehérvár  Megyei Jogú Város Önkormányzata. „Nagy megtiszteltetés, hogy a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete révén az Országos Diabetes Világnap konferenciája Székesfehérváron valósulhat meg. Egy város számára fontos esemény, ha olyan országos egészségügyi rendezvénynek adhat otthont, amelyre magyarországi és határon túli résztvevők is érkeznek. A leglényegesebb az, hogy ez konferencia és a programok elérjék a céljukat, ezért az Önkormányzat minden erkölcsi, szervezésbeli, anyagi segítséget megad, biztosítja a helyszínt, így köszönve meg az egyesület munkáját.” – fogalmazottÖstör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

 


„A Diabétesz Világnap rendezvényének civil kezdeményezése mellé az egészségügynek mindenképpen oda kell állnia.” – mondta Dr. Tóth László főorvos. „A cukorbetegség világméretű járványa Magyarországot is érinti. A szövődmények leküzdése óriási terhet ró mind az egészségügyi kasszára, mind a kórházi dolgozókra, a szükségletek pedig messze meghaladják a lehetőségeket. A betegség gyógykezelése, megelőzése, a rizikócsoportok felmérése és a betegekkel, a hozzátartozókkal és a civil szervezetek képviselőivel való együttműködés kiemelt fontosságú, és az egészségügynek kötelessége, hogy szaktudásával segítse az ilyen rendezvényeket.” A főorvos kiemelte, hogy a tájékoztatás elsőrendű feladat – minden érintett tekintetében. 

Dr. Balsay Miklós
 diabetológus főorvos csatlakozott ahhoz a gondolathoz, hogy a rendezvény polgári kezdeményezése támogatásra érdemes érték, és az egyesület működése az orvosi tevékenység kiváló kiegészítője. A főorvos a világnap kapcsán az ENSZ határozatára hivatkozva kifejezte: „A cukorbetegség járványszerű terjedésének megakadályozása érdekében összehangolt lépéseket kell tenni. Világszerte 285 millióra tehető a diabéteszes betegek száma, ami exponenciálisan nő; Magyarországon 1,5 millió ember érintett ebben a betegségben. A diabétesz a szív- és érrendszeri betegség kialakulását négyszeresére, a végtag-amputáció kockázatát tízszeresére emeli, a szerzett vakságnak a második, a veseelégtelenségnek pedig a legnagyobb okozója.” – sorolta azokat az adatokat Dr. Balsay Miklós, amelyek a betegekre és a gazdaságra is nagy terhet rónak. A társadalmi összefogásnak fontos tényezője a média is: az egészséges életmódra és a mozgásra való figyelemfelhívás a megelőzést tekintve létfontosságú – erről fognak szólni a rendezvény előadásai.

 


A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete szervezi a rendezvényt, amelyre 28 településről érkeznek egyesületek, megközelítőleg ezer résztvevővel, mondta el Kovács Ilona, az egyesület elnöke. „A cukorbetegek számára azért fontos a szervezetünk, mert olyan fórumot képviselünk, ahol a betegek  végighallgathatják mások tapasztalatait és megoszthatják a saját érzéseiket, élményeiket. Nagy elismerése a működésünknek, hogy idén a MACOSZ (Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége) minket kért fel a 25. világnapi rendezvény megszervezésére.” – hangsúlyozta Kovács Ilona.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én, Frederick Banting születésének napján ünnepeljük, akinek a világ az inzulin felfedezését köszönheti. Első alkalommal 1991-ben szervezte meg a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését látva. A rendezvényekhez az egészségügyi ellátás szakemberei, ápolói, a cukorbetegek és a társadalom tagjai nagy számmal csatlakoztak, hiszen a kór terjedése az egészséges életmóddal, diétával, rendszeres fizikai aktivitással és életmód-változtatással visszafordítható lenne.

Az Országos Diabetes Világnap 2015-ös székesfehérvári rendezvényén az érdeklődők előadásokat hallhatnak a cukorbetegséggel kapcsolatban a lipidológia, a kardiológia, a szemészet, a gyermekgyógyászat, a pszichológia és természetesen a diabetológia szemszögéből. A rendezvényen dietetikai tanácsadással, diabetikus termékek bemutatójával és kóstoltatással várják a résztvevőket, valamint sor kerül az év diabétesz terméke díj átadására.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >