Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 56 őszének két fiatal áldozatára emlékeztek a nemzeti gyásznapon
56 őszének két fiatal áldozatára emlékeztek a nemzeti gyásznapon Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. november 05.
Székesfehérvár alpolgármestere és a Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület elnöke helyezett el koszorút annak a két 18 éves fiatalnak a sírjánál, akik 1956 őszén haltak mártírhalált, és azóta városunkban nyugszanak. Mindkettejük síremlékét az egyesület gondozza.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 59. évfordulóján, Székesfehérváron két hősi halott előtt rótta le kegyeletét Róth Péter alpolgármester és Poklosi Péter a Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület elnöke.

Gumpl József 1956. október 24-én Székesfehérváron, a Szabó palotánál halt meg. A forradalom fiatal mártírja a Feketehegy-Szárazréten lakott egy idős özvegyasszonynál, innen indult el a tüntetésre, ahol a gyilkos sortűz eldördült. 

 


Szabó Jánost 1956. november 4-én a Sárbogárdi Vasútállomáson lőtték le.

 

Gumpl József és Szabó János is mindössze 18 éves volt. Halálukat követően a Hosszú temetőben lévő sírjukat – életben maradt családtag híján - nem volt, aki gondozza. A Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület volt az, aki mindkettőjük síremlékét néhány évvel ezelőtt felújította, és azóta is rendben tartja. A város vezetése évről évre megemlékezik a két fiatal áldozatról.

 


 

Ma délután néma főhajtással és koszorúzással tisztelgett mindkét mártír előtt a Hosszú temetőben Róth Péter alpolgármester és Poklosi Péter a Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület elnöke, valamint azok a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola végzős diákjai, akik önkéntesként vesznek részt az egyesület munkájában és szívügyüknek tekintik a hadisírok gondozását. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >