Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Átadták az Albacomp Innovációs Központot Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. november 09.
Ünnepélyesen átadták a közel 1,5 milliárd forint összköltségű beruházás eredményeként megépült Albacomp Innovációs Központot. A négyszintes, négyezer négyzetméteres irodaházban és gyártócsarnokban minden kutatási, fejlesztési, back office, kereskedelmi, szolgáltatási, oktatási és gyártási tevékenységhez kapcsolódó funkció helyet kapott.

 

 

Az Albacomp RI Kft. Raktár utcai új Innovációs Központját ünnepélyes keretek között adták át. A közel 1,5 milliárd forint összköltségű GOP-1.2.1-12/B-2012-0017 azonosítószámú projekt az „Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása” című pályázat keretein belül csaknem 850 millió forintos támogatást nyert.

Az országos szinten egyedülálló beruházás keretében az Albacomp RI Kft. egy olyan kutató-fejlesztő központot valósított meg, ahol a betelepülő klaszter tagokkal egyedi, innovatív K+F projekteket valósítanak meg, amelyekhez eddig nem volt meg a megfelelő infrastruktúra. Az új központban a társaság komplex szolgáltatást nyújt a betelepülő kutató-fejlesztő cégek számára a nagy biztonságú szerver terem, a felhő alapú ASP szolgáltatásokhoz szükséges szerverek, nagy teljesítményű hálózati infrastruktúra által. Az új székházban elektromágneses sugárzásmérést lehet végezni, valamint szélsőséges környezeti hőmérsékleten történő tesztelésre is lehetőség nyílik, amely elérhető a betelepülő vállalkozások és a külső érdeklődők számára is.

 


 

Az épület ünnepélyes átadásán köszöntőjében Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár örömét fejezte ki, hogy több mint másfél milliárd forint értékben adhatnak át és nyithatnak meg egy új innovációs központot Székesfehérváron. „Egyedülálló és roppant előremutató ez a beruházás, amely a XXI. század ipari forradalom egyik legfontosabb szegmensében, a digitális-, infokommunikációs iparban valósulhatott meg. Magyarország Kormányának döntése nyomán az európai uniós forrásokat a gazdaságfejlesztésre kívánjuk felhasználni. Több mint 60%-ban a kis-, közép- és mikrovállalkozásokat, illetve a magántulajdonú nagyvállalkozások támogatására szeretnénk felhasználni a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintot. Az elmúlt években Székesfehérvár több mint 32 milliárd forintot gazdaságfejlesztési, további 20 milliárd forintot pedig településfejlesztési célokra nyert pályázati úton. A fejlesztések nyomán a megyeszékhely ipari és kereskedelmi központtá, valamint Magyarország legdinamikusabban fejlődő városává vált. A Területfejlesztési Operatív Program keretében több mint 17 milliárd forintot fordíthat Székesfehérvár az általa elkészített ambiciózus tervek megvalósítására.” – mondta Rákossy Balázs, aki azt is kiemelte, hogy a Modern Városok Program keretében Székesfehérvár további 10 milliárdot fordíthat gazdaságfejlesztésre.

 


 

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár kiemelte, hogy 2010-ben azzal a határozott céllal kezdték meg a kormányzást, hogy a termelés és az értékteremtés legyen a gazdasági növekedés motorja. „2014-et követően úgy érezzük, hogy nagyon sokat léptünk előre ez ügyben, de természetesen akad még dolgunk bőven. A termelés és az értékteremtés nem képzelhető el kutatás, fejlesztés, innováció, ötletek nélkül. Az Albacomp Innovációs Központ ebben óriási segítségünkre lesz. Hatalmas előrelépést jelent, hogy soha nem tapasztalt mértékű európai uniós támogatás áll rendelkezésünkre innovációs feladataink megvalósításában.” – közölte Vargha Tamás.

„Székesfehérvár egy olyan gazdasági erőcentrum, amelynek stratégiai jövőképét is megadja és erősíti ez a mostani beruházás.” – kezdte beszédét dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. „Azért is örülök ennek a fejlesztésnek, mert néhány évvel ezelőtt a Raktár utca ezen szakasza és a Mártírok útja finoman szólva sem nézett ki ilyen impozánsan. A megvalósult innovációknak köszönhetően egy olyan rendezettebb városrészben lehetünk, amely a gazdaság fejlesztéséről, az innovációról, a jövőről, valamint arról szól, hogy fehérvári cégek újabb beruházásokat valósítanak meg. Külön öröm, hogy egy olyan cég gyarapodhat ezzel az új központtal, amely nélkül elképzelhetetlen lett volna Székesfehérvár gazdasága az elmúlt években. Teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarország és a város is csak abban az esetben tud előrelépni, ha a helyi gazdaság is fejlődik. Pontosan ezért nagyon lényeges az a változás, hogy a források 60%-át a gazdaság fejlesztésére tudjuk fordítani. Rajtunk áll most az, hogy milyen hatékonysággal tudjuk minél sikeresebben építeni a magyar gazdaságot. Kiemelendő: olyan pályázatokra tudunk forrást lehívni, amelyekre mi tehetjük le a terveket.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki örömét fejezte ki, hogy megint egy olyan fehérvári cég fejlődött, amely soha nem feledkezett meg a Társadalmi Felelősségvállalásról és Székesfehérvárról.

Minárovits Márton, a cég ügyvezetője elmondta, hogy mindazon infrastrukturális háttér a rendelkezésükre áll majd, melynek segítségével komplex szolgáltatásokat tudnak nyújtani a betelepülő Kutatás, Fejlesztési, Innovatív (K+F+I) cégek számára. „Felismertük, hogy a beszűkült informatikai piacon nagyon nehéz boldogulni a hagyományos tevékenységgel. Több lábon kell állni, és muszáj olyan speciális fejlesztéseket felmutatni, amelyek segítségével jobbak lehetünk versenytársainknál. Az Albacomp RI Kft. egy tudatos paradigmaváltáson megy keresztül, ebben a folyamatban pedig óriási előrelépést, új impulzust jelent az Innovációs Központ. Olyan céggé akarunk válni, amely a hagyományos értékeire és stabil piaci jelenlétére támaszkodva egyedi fejlesztéseket tud végrehajtani. Embert próbáló küzdelmen vagyunk túl, de csak az számít, hogy mire emlékszünk évek múltán. Nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom: csak a szépre.” – zárta gondolatait Minárovits Márton.

 


 

Az ünnepélyes átadóünnepség után pohárköszöntőjében L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára üdvözölte a megvalósult beruházást. „A Székesfehérvárra érkező 850 millió forintos állami és európai uniós támogatás nagyon jól kifejezi azt, hogy a magyar kormány milyen sokra értékeli a város elhivatottsága és gazdasági eredménye mellett az Albacomp RI Kft. több évtizedes munkáját.” Mint azt L. Simon László elmondta, olyan városban lehetünk, ahol már azzal a problémával kell szembenézni, hogy 50 kilométeres körzeten kívül kell szakképzett munkaerőt Székesfehérvárra hozni. Az Albacomp Innovációs Központ átadása is jó példa azonban arra, hogy megéri újabb fejlesztéseket megvalósítani.

Minárovits János, a cég tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt évek során megtanulták: mindig meg kell újulni. „Tetszik, nem tetszik, az embernek igazodnia kell a változásokhoz. Ez az új épület és a komoly technológiai beruházás komoly ugrásra ad lehetőséget számunkra.” – közölte Minárovits János.

 


 

Magyarországon egyedülálló minőségű PREN50147-3 szabványú előminősítő mérésre használható labort (TEMPEST mérőlabor) is kialakítottak a központban. Az Innovációs Központ további fejlődését szolgálja, hogy az Albacomp RI Kft. csatlakozott a duális képzés bevezetésére vonatkozó kezdeményezéshez, mely az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karral együttműködve valósul meg. A felsőoktatási intézményben elsajátított elméleti ismereteket az egyetemi évek alatt a gyakorlatban is megtapasztalhatják a hallgatók.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >