Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Szakképzett munkaerő, de honnan?
Szakképzett munkaerő, de honnan? Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. november 11.

Image

„Szakképzett munkaerő, de honnan?” címmel szervezett konferenciát a Pannon Gazdasági Kollégium a székesfehérvári Városházán. A vállalatok és különféle szakmai szervezetek képviselői a fejlődés alapvető feltételeiről tanácskoztak, és keresték a megoldást a munkaerőpiac legégetőbb kérdéseire.

 

 

 A konferencia megnyitóján Elekes András főszervező, Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága stratégiai ügyvezető igazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötték a résztvevőket. 

 

 


A szakképzett munkaerő hiánya, a szaktudást igénylő munkakörök betöltése egyre nehezebb feladatot jelent Magyarország több pontján, főként a gazdaságilag fejlettebb régiók és a külföldi országok elszívó hatása miatt. Még a jól fizető cégek között is óriási verseny alakult ki a hiányszakmákban foglalkoztatott munkavállalókért, de gyakran a multinacionális cégek sem tudnak olyan béreket ajánlani, melyek itthon tartanák a munkaerőt. Ennek hátteréről, megoldási lehetőségeiről szervezett konferenciát a Pannon Gazdasági Kollégium a gazdasági szereplők és a különféle szakmai szervezetek képviselőinek részvételével a Városházán.

A főszervező Elekes András bevezető gondolatai után Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága stratégiai ügyvezető igazgatója köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszélt a Fejér Megyei Foglalkoztatási Paktumról, és az egyre nyomasztóbb, globális munkaerőhiányról, mint a gazdasági fejlődés legfőbb akadályáról. Mint mondta, a probléma összefogást, közös gondolkodást igényel. Idén áprilisban a megoldás fórumaként életre hívták a Pannon Gazdasági Kollégiumot, amely mellé neves szakmai partnerek – többek között Székesfehérvár Önkormányzata – sorakoztak fel. Kázmér Judit hangsúlyozta, jelentős szellemi tőke és gyakorlati tapasztalatok birtokában tehetjük meg az első lépést, hogy érvényes válaszokat találjunk. Mindent meg kell tennünk azért, hogy közelebb jussunk a megoldáshoz.

 

 


Ugyancsak felszólalt a konferencián Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a gazdaságpolitikában zajló, igen gyorsan és váratlanul változó folyamatokról beszélt. Mint mondta, míg húsz-huszonöt évvel ezelőtt, a rendszerváltoztatás idején a piacokért, új piacok megszerzéséért, majd a befektetőkért folyt a küzdelem, addig ma már a szakképzett munkaerő, főként a mérnökök és a szakmunkások megszerzése jelenti a prioritást. A szakképzés reformjára hívja fel a figyelmet a negyedik, igen veszélyes tényező, mely szerint ma a tanulni vágyó, a felsőoktatási tanulmányaikat elkezdő diákokért, illetve a szakképzésbe bevonható tizenéves fiatalokért is küzdeni kell a külföld elszívó hatásával szemben. Radetzky Jenő szavai szerint a hirtelen változó világgazdasági helyzetben határozott, gyors válaszokra van szükség, az államnak törvényi szinten, az önkormányzatoknak településfejlesztési szinten, az oktatás szereplőinek a képzés megreformálásában, a kamaráknak pedig a vállalatok képviseletében vannak meg a saját feladataik.


Mindannyian egy hajóban evezünk. Ha sikeres Magyarországot, növekvő gazdaságot és boldog társadalmat akarunk elérni, akkor fel kell tárnunk és elemeznünk kell a helyzetet, majd közös erővel kell megtalálnunk a megoldásokat. – zárta szavait a kamara elnöke.

 Székesfehérvár fejlődése szempontjából stratégiai fontosságú a szakképzett munkaerő megléte. A város Önkormányzata az éves költségvetésben azokat a forrásokat tudja fejlesztésre, üzemeltetésre elkölteni, melyeket a helyi gazdaság megteremt. A kölcsönhatás egyértelmű: a gazdasággal együtt Székesfehérvár is gyarapszik, és a városnak is szükséges előrelépéseket tennie a vállalatok, cégek fejlődéséhez. – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint fogalmazott, a szakképzéssel kapcsolatos gondok sokkal kellemesebb feladatot jelentenek annál, mintha 20-30 százalékos munkanélküliség okozta feszültségeket kellene kezelnie a városnak, ám a probléma így is rendkívüli fontosságú. A város a felsőoktatási intézményekkel közösen és új képzési formák meghonosításával segíti a szakképzett fiatalok számának növelését Székesfehérváron.

A köszöntőket követően a Videoton Holdig Zrt. vezérigazgatója előadásával folytatódott a konferencia szakmai programja. Sinkó Ottó a hazai munkaerőhiány okairól és a teendőkről tartott prezentációt. A délután folyamán szó volt még a Közép-dunántúli Régió és Fejér megye munkaerőpiacáról, a migrációs tendenciákról, a munkaerő-importtal kapcsolatos érvekről és ellenérvekről, az átalakuló szakképzési rendszerről, a területfejlesztésről, továbbá az innovációról, mint munkahelyteremtő és -megtartó erőről.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >