Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Új adventi faházak teszik szebbé idén a Belvárost Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. november 12.

Image

A Belvárosba kerülő új faházakról tartott közös sajtótájékoztatót Brájer Éva alpolgármester és Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezető igazgatója. A Városház térre 36 faházat készítettek, amelyeket vendéglátósok és kereskedők vesznek majd birtokukba. Az idei adventi időszakra megvalósult fejlesztéshez a forrást az Önkormányzat biztosította.

 

Új faházakat készíttetett az Önkormányzat, amelyek először adventkor kerülnek ki a Városház térre, az ünnepi időszak első vasárnapjától működnek. „A Fő utca felújításával és a nagy városi rendezvényekkel élet költözött a Belvárosba. A rendezvények színvonala nemcsak tartalmi, hanem technikai kérdés is: a vizuális igényesség és az esztétikum az utcaképben is meg kell, hogy jelenjen.” – fogalmazottBrájer Éva. Az alpolgármester elmondta, hogy az Önkormányzat a Városgondnoksággal együtt egységes installációt tervezett, így került sor az adventi faházak elkészítésére: „Ezek nemcsak külsőleg járulnak hozzá az adventi vásár rendezvényének sikeréhez, hanem fontos szempont volt számunkra, hogy a tervezésnél a kereskedők és a vendéglátók szakmai szempontjait is figyelembe vegyük.” Brájer Éva elmondta, hogy bővül a karácsonyi díszvilágítás is: a faházakra egységes karácsonyi dekoráció kerül, a felújított Várkörút is új ünnepi fényeket kap, és izgalmas meglepetéssel készülnek a Hotel Magyar Király előtti téren, amely nemcsak vizuális élményt, hanem egy kis játékot is ígér az arra járóknak. A további beruházásokkal kapcsolatban az alpolgármester a belvárosi összképhez illő sörpadokat és asztalokat említette, mint a város előtt álló feladatot.

 

 



Bozai István
 városgondnok azt emelt ki, hogy az új faházakat adventre már „beüzemelik”, az ünnepváró időszakban a vásár – a 36 újjal együtt – már több mint 70 faházzal és ugyanennyi kereskedővel, vendéglátóval várja a járókelőket. „Az új faházak nem szétszedhetőek, egy méretben szállíthatóak, így a minőségük jobban megőrizhető. A régieknél várhatóan jóval tartósabbak lesznek.  A már bevált típustervek alapján készítettük el a fehérvári faházak terveit, a használók bevonásával: ezek mind színükben, mind formájukban teljesen egyediek, a város építészei, belsőépítészei tervezték a Fő utca új, hangulatos képéhez formálva. A berendezést a szolgáltatástól függően alakítjuk, a leendő bérlőkkel egyeztetve.”

36 új faház készül összesen: 18 – a vendéglátással foglalkozóknak megfelelő funkcióval – a Polgármesteri Hivatal előtti térrészen, valamint 18 – a kereskedőknek kialakított –ház a Püspökség előtt kap helyet. Minden házba első pult készül az ablak magasságáig, valamint a kereskedőknek bérbe adott  házakba hátsó polcok is kerülnek. Egyedi belső-külső világítás és belső (szükség szerint ipari) áramvételi lehetőség, ezen felül egységes cégér és ártábla lesz a faházakon, amelyre filckrétával lehet majd írni. A házak elkészítése 24 millió forintba került, ezen felül a berendezéseket a Városgondnokság biztosította.  

 



Az adventi faházakon felül a Belváros új ünnepi fényekbe öltözik. A Várkörút új kandeláberei kapnak fénydekorációt, valamint a Belváros is szépül, a régi fényeket újak egészítik ki. A Fő utcára például a Hotel Magyar Királyig a Varkocs szobortól 20 méteres fényalagutat terveznek az ünnepekre.

A vásár elindulásától állandó biztonsági felügyeletet biztosítanak a Belváros érintett területén, addig a térfigyelő kamerák vigyáznak a kihelyezett értékekre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >