Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
= esélyek Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. november 12.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Fejér megyei tevékenységéről tartottak sajtótájékoztatót a Hiemer-házban. Az egyenlő bánásmód-referens beszámolójából kiderült, Fejér megyében a lakosok egyre szélesebb köre ismeri a hatóság tevékenységét, amivel maximálisan elégedettek.

 

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény – mely 2005. január 1-jén lépett hatályba - védett tulajdonságok alapján tiltja a hátrányos megkülönböztetést. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az emberi méltóság garanciális intézménye, az egyenlő bánásmód követelményének megvalósulását ellenőrző autonóm állami jogorvoslati fórum. A diszkrimináció megelőzésére törekszik, amit különböző szakmai kiadványokkal támogat, illetve jogi segítséget nyújt, valamint emellett a hátrányos megkülönböztetéssel érintettek panaszos ügyeiben jár el. Eljárást a jogsértésről való tudomásszerzést követő egy éven belül indíthat, amennyiben a jogsértés bekövetkezésétől számított egy év még nem telt el.   

 


 

Mint az dr. Szatmári Éva, Fejér megyei egyenlő bánásmód-referens Hiemer-házban ma tartott tájékoztatójából kiderült, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz - 2009. szeptemberi megalakulása óta idén augusztus 31-ig bezárólag - országosan összesen 12 021 fő fordult, különböző diszkriminációs ügyekben. Ebből Fejér megyében 904 fő ügyében járt el, ami azt jelenti, hogy átlagban naponta 12 fő kereste fel őt. Ez országos szinten kiemelkedő. Valamennyi megye ügyfélforgalmi adatát, sőt az országos átlagot is megelőzve.


A referens elmondta, az ügyfelek mindössze 5%-a fordul kimondottan panasszal hozzá. Azon védett tulajdonságok között - amikkel kapcsolatban panaszt nyújtottak be - az első két helyen a fogyatékosság és az egészségi állapot áll. 


A prezentáció során hangsúlyt kapott az esélyegyenlőség médiában való megjelenésének a szerepe. Mint kiderült, a diszkriminációs témákkal kapcsolatos kommunikációs tevékenység Fejér megyében kiemelkedő. Míg az országos átlag 3,03, addig a Fejér megyei adat 7,06. Ugyanígy a megyei referens nyilvánossági adata is messze meghaladja a többi megye átlagát. Ezek között csak Pest megye kivétel. Ugyanígy pozitív számokról adott tájékoztatást a referens az ügyfél elégedettségi indexek tekintetében is. Ez azt jelenti, hogy mind a referens nyitottságával, szakértelmével, az ügyintézés gyorsaságával, az információk rendelkezésre állásával és a körülmények kulturáltságával, a megközelíthetőséggel, valamint az ügyfélfogadási idővel teljesen illetve inkább elégedettek voltak az ügyfelek.    

       


A beszámolóból az is kiderült, hogy magáról a referensi hálózatról a lakosok általában ismerősökön keresztül értesülnek. Ezt követően a legmagasabb szám az internetes felületen keresztüli informálódásé volt, míg harmadik helyen a plakátok általi illetve a szórólapokról való tájékozódás végzett.  

 


A Fejér megyei egyenlő bánásmód-referens azzal zárta beszámolóját, hogy kihangsúlyozta, a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központtal nagyon jó az együttműködésük, amit ezúton meg is köszönt.

A két szervezet közötti konstruktív kapcsolatról beszélt Tisztl Henrik, a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője is. Elmondta, hogy három évvel ezelőtt az együttműködésről szóbeli megállapodást kötött az Egyenlő Bánásmód Hatóság referensével, és ennek köszönhetően nagyon jól tudnak együtt dolgozni.


A jelenlévőket arról tájékoztatta, hogy a referensi hálózathoz az ügyfelek 8,5 %-a a hivatalos értesítés útján jut el, ami mögött az ő munkatársai állnak.  Mind a felnőtt-védelemmel foglalkozó családsegítő központ, mind a gyermekvédelemmel foglalkozó gyermekjóléti központ szakmai egységeiből közvetítenek a referensi hálózat munkatársához olyan ügyfeleket, akiknek jogi segítségre van szükségük. Ez pedig az általuk nyújtott szociális, mentálhigiéniás, pszichológiai problémákat kezelő szakmai segítséget jól ki tudja egészíteni jogi tanácsadással.

 


 

A beszámolókat követően dr. Dienesné Fluck Györgyi, szociális ügyekért felelős tanácsnok megköszönte azt a részletes tájékoztatást, amit a referens prezentált, valamint azt a hathatós segítséget, amit a hozzá fordulóknak nyújt. Ezen kívül köszönetét fejezte ki a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központnak is, akikkel nagyon jó kapcsolata alakult ki Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának.


Elmondta, hogy éppen ma van a szociális munka napja, így ez a téma pont időszerű. Majd kiemelte, minden embernek meg kell adni az esélyt arra, hogy emberi körülmények között tudja élni az életét. Ehhez azonban nagyon sok családnak segítségre van szüksége, amihez az ő kezüket meg kell fogni.      

A Fejér megyei egyenlő bánásmód-referens – aki a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házban (Rákóczi út 25.) minden hónap második szerdáján, míg a Székesfehérvári Regionális Álláskeresők Egyesületének Tolnai u. 10. szám alatt lévő irodájában minden hónap további szerdáján érhető el – prezentációja megtalálható az alábbi linken:
http://okkfehervar.hu/index.php?pg=media69571_hu

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tevékenységéről, valamint elérhetőségeiről az alábbi linken lehet tájékozódni:
http://www.egyenlobanasmod.hu/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >