Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Márton-napi libator szombaton a Palotavárosi tavaknál Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2015. november 13.
Szent Márton napján sajtótájékoztató keretében invitálták meg az érdeklődőket a Palotavárosi tavaknál megrendezésre kerülő Libatorra.

 

A program fővédnöke, Vargha Tamás államtitkár mellett Viza Attila önkormányzati képviselő, Úrfi Tamás, a szervező Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége ügyvezetője és Pamminger Ede mesterszakács ismertette a szombati rendezvény részleteit. Az egész napos családi programot a nyáron elkészült közösségi pavilonban és környékén tartják, az esemény ad alkalmat az új kemence felavatására is.


Szent Márton-napi libatorra készül a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége a Fehérvári Polgárok Egyesületének közreműködésével. Lesz libasimogató, körhinta, színpadi műsor és kemencében sült finomságok egész sora várja majd a vendégeket. A Palotavárosi tavaknál hagyományteremtő céllal rendezett családi programra szerdán sajtótájékoztatón invitáltak meg mindenkit a szervezők és a támogatók. 

 

 



„A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének köszönhetően immár háromszor találkozhattunk a Halünnep keretében itt, a Palotavárosi tavaknál. Nekik és a Fehérvári Polgárok Egyesületének köszönhető most ez az újabb kezdeményezés, a Márton-napi libator is. A találkozás másik apropóját az adja, hogy elkészült az új kemence a közösségi pavilon mellett. Szeretettel várunk mindenkit a két tó közötti területen szombaton 10 órától.” – ezekkel a gondolatokkal hívta megVargha Tamás államtitkár a fehérváriakat a hétvégi Libatorra, valamint köszönetet mondott a horgászoknak, hogy teret engednek a libából készült ételeknek és újabb közösségi programmal gazdagítják Palotavárost.

Széleskörű összefogással idén nyárra készült el egy közösségi pavilon, amely a Palotavárosi tavak mellett alkalmas szabadtéri programok, csoportos összejövetelek megrendezésére. A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége kezdeményezését a pavilon melletti kis tér burkolatának elkészítésével és a Márton-napi libator technikai eszközeinek biztosításával segíti Viza Attila, a 8. számú választókörzet önkormányzati képviselője. „Ha a hal és a liba között közös pontot keresünk, akkor talán a legjobb kapocs az a kemence, amely remélem, hogy ezentúl megkerülhetetlen része lesz Palotaváros életének. Köszönöm a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége tagjainak, hogy mindig valami újításon gondolkodnak és kitalálnak olyan programokat, amelyek a városrészben élők és minden fehérvári számára szólnak. Remélem, hogy a gasztronómiára fogékony emberek szép számmal ellátogatnak majd ide szombaton.” – emelte ki a képviselő.

A HOFESZ egyik fontos célja, hogy segítse a horgászokat és természetesen a többi fehérvári közösséget is szabadidős tevékenységek szervezésében, sőt a következő időszakban az iskolák felé is nyitnak, szabadtéri órákkal ismertetve meg a gyermekeket a horgászattal és a vizes élőhelyekkel. Minderről Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezetője beszélt. „Nagyon örülök, hogy a két tó közötti területnek olyan funkciót találtunk, amely több közösséget is megszólít. A pavilon használata kapcsán is sok megkeresést kaptunk az átadás óta és ez a kemence sem csak a horgászoké, hanem egész Palotavárosé. Beszélgettünk arról, milyen rendezvénnyel avathatnánk fel az új kemencét, ekkor jött az ötlet a Márton-napi libatorra. Bízunk abban, hogy a jövő nemzedékek továbbviszik, sőt gazdagítják a most megteremtett hagyományokat.” – hangsúlyozta az ügyvezető.

 



A most átadásra kerülő kemencét már a sajtótájékoztatóra is befűtötték, étkek azonban szombaton készülnek majd benne először. Pamminger Ede mesterszakács, a Királyi Város Ízmestere ismertette a menüsort. Mint elmondta, közel ötven darab liba fog a kemencében sülni, hogy aztán ropogósan a vendégek asztalára kerülhessen. Három nagy klasszikus ételt fog elkészíteni, új köntösbe öltöztetve. „Lesz egy fehérboros tárkonyos libaragu-leves, egy pirított libacomb pirított káposztás csuszával, valamint elkészül természetesen a hagyományos ludaskása is, amit libapörccel, illetve rozmaringos libamellel és újboros pecsenyemártással fogunk tálalni. A sütésben segítségükre lesznek a felsővárosi hagyományőrző asszonyok, akik kézzel nyújtott házi rétest és pogácsát fognak szintén az új kemencében elkészíteni.”     

Az ételsorokat támogatói jegy vásárlásával kóstolhatják meg a vendégek, ezeket a Tourinform Irodában, a HOFESZ Pilinszky téri irodájában és szombaton a helyszínen is meg lehet váltani. Szent Márton napja egyben az újbor ünnepe is, erre készülve a Csóbor Pincészet idei termését kóstolhatják meg szombaton, valamint Pannonhalmán készült pálinkák is érkeznek. 

A tájékoztató során az is kiderült, hogy a gyerekeket is sok érdekesség várja. Lesz libasimogató, ugrálóvár, arcfestés, valamint körhinta. Ezek, valamint a színpadi programok ingyenesek, mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A Márton-napi libator 2015. november 14-én, szombaton 10.00 órakor kezdődik a Palotavárosi tavaknál, a HOFESZ közösségi pavilonjánál. Felállításra kerül egy rendezvénysátor is, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület jóvoltából pedig este egy batyubállal zárul a Libator a Városi Piac emeleti részén. 

Az István király Általános Iskola diákja már a mai napon figyelemfelhívó felvonulást szerveztek, invitálva a járókelőket a hétvégi rendezvényre. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >