Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
DÖNTÉSÜNK A JÖVŐNK - FÓKUSZBAN A FELELŐS SZEXUÁLIS MAGATARTÁS Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. november 13.

Image

„Z” generáció a biztonságos szexről címmel hirdetett középiskolások számára a felelős szexuális magatartásról szóló megyei vetélkedőt a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Székesfehérvár Járási Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

 

 Az elődöntőben beérkezett huszonegy plakátot a székesfehérvári autóbusz-pályaudvaron lehet megtekinteni november 26-ig. Az eseményen a felelős szexuális magatartásról szóló legjobb három alkotást díjazták. Az elismerő okleveleket Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok adta át.


A szex az a kérdés, amiről egyszerre túl sokat és túl keveset beszélünk. Túl sokat, mert a szexuális töltetű reklámok, kiadványok tömkelege zúdul mindenfelől az emberekre, és túl keveset, mert a fiatalok tele vannak kérdésekkel, melyekre nehezen találnak megbízható, igazi válaszokat.

 


 

Napjainkban különösen nagy jelentősége van annak, hogy a fiatalok minél részletesebb és pontosabb tájékoztatást kaphassanak a felelősségteljes szexuális magatartásról. A kétfordulós verseny nagy összefogás eredményeképpen valósulhatott meg: a vetélkedőt Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Székesfehérvár Járási Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya szervezte meg a Székesfehérvár Egészségügyi Ellátásáért Közalapítvány, a Középnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt., a Humán Szolgáltató Intézet, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, valamint a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum támogatásával.

A tárlatot Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnok nyitotta meg. „Nagyon örülök annak, hogy Fejér megye több iskolájából is lelkesen vesznek részt a tanulók ezen a vetélkedőn, akiktől évek óta rendkívül színvonalas munkákat kapunk. A versennyel azt szeretnénk elérni, hogy az egészséges fiataloknak egészséges családjuk és szép gyermekeik legyenek. Úgy gondolom, ez talán a legfontosabb dolog az életben, ez a verseny pedig mindenképpen közelebb visz minket céljaink eléréséhez. Valóban „döntésünk a jövőnk”, amely a gyermekek és a felnőttek közös felelőssége. Reményeim szerint a pályázaton résztvevő tanulók minél több kortársukhoz eljuttatják ennek a rangos versenynek a hírét és mondanivalóját.” – mondta Östör Annamária, aki köszönetét fejezte ki a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetének és a Középnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt-nek.

 


 

Dr. Almási Ferenc, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetének tisztifőorvosa szerint nagyon lényeges, hogy a tanulók felelősen és átgondoltan tudják döntéseiket meghozni a szexuális élet megkezdésének vonatkozásában. „Több mint tízéves hagyománya van Székesfehérváron az AIDS-el és a felelős szexuális magatartással kapcsolatos vetélkedőnek. Korábban a lexikális tudás került előtérbe, az újfajta lebonyolítási mód azonban a kreativitást, a hosszantartó elmélkedést segíti elő. Ennek köszönhetően nemcsak maguk a versenyen elindulók, hanem a tanulók környezetében lévők is elgondolkodhatnak erről a roppant fontos témáról. A vetélkedőre nagyon színvonalas plakátok érkeztek, látszik, hogy elmélyülésre okot adó perceket okoztunk a diákoknak.” – mondta Dr. Almási Ferenc, aki kiemelte: feltétlenül foglalkoznunk kell ezzel a rendkívül komoly témával, mivel az AIDS-fertőzöttség vonatkozásában Fejér megye az éves harmadik helyen áll.

A „Döntésünk a jövőnk” verseny célja, hogy a középiskolás diákok körében játékos, szórakoztató formában hívják fel a figyelmet a felelős szexuális magatartás jelentőségére, ezen belül a szexuális úton terjedő betegségek, a nem kívánt terhességek megelőzésére, illetve a tudatmódosító szerek befolyásoló hatására. A versenyprogram teljesítéséhez az előző évekhez hasonlóan nemcsak lexikális tudásra, hanem jelentős kreativitásra is szükség volt. Cél, hogy minél több fiatal magáénak érezze a megelőzés fontosságát.

 


 

A felelős szexuális magatartás magában foglalja a családtervezést, a fogamzásgátlási ismereteket és a nemi betegségek, illetve a HIV elkerülésének szabályait is. Ezekről a témákról tett fel kérdéseket a benevező diákoknak a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Hét város tíz középiskolájából huszonkét csapat indult a felelős szexuális magatartásról szóló megyei vetélkedőn. Az első forduló – igazodva a Z generáció tagjaihoz – az interneten zajlott. A második fordulóban olyan plakát elkészítésére kérték a versenyzőket, amely kifejezi generációjuk érzéseit, ismereteit a biztonságos szexről. Szenzációs, kreatív alkotások születtek, sokféle technikával és gazdag tartalommal. Az elkészült munkák helyenként meghökkentően nyíltak, másutt szemérmesek, közös ugyanakkor bennük, hogy fiatalosak, de felelős gondolkodást is tükröznek.

A plakátverseny első helyezettje az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola „Foucault” nevű csapata lett. László Renáta, Horváth Dorina, Kovács Szilveszter, Ratkai-Szabó Laura Amira tanulókat Hanzelikné S. Márta tanárnő készítette fel. Második helyen a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola „Gumibetyárok” nevű csapata végzett. A 10. évfolyamos Füleki Dávid, Szabó Erik, Vass Ádám István tanulókat Urbán Zoltán tanár segítségével készültek. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lórántffy Zsuzsanna Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma „Bacilusok” nevű csapata, Zolta Blanka, Zolta Hanna, Gyarmati Andrea, Komáromi Klaudia 10. osztályos tanulók végeztek a harmadik helyen. Felkészítő tanáruk Bozsó Krisztina Zsanett volt.

 


 

A székesfehérvári autóbusz-pályaudvaron november 26-ig tekinthető meg a mobil kiállítás, amely ezután a versenyben résztvevő középiskolákban lesz látható. A verseny 2015. december 1-jén, az AIDS Nemzetközi Világnapján megrendezésre kerülő döntővel ér véget a Fehérvári Civil Központban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >