Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Táplálkozási zavarokról szülőknek, gyerekeknek Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. november 17.
Negyedik évadához érkezik az idei tanévben a Szülők Akadémiája. Székesfehérvár Önkormányzata a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolával közösen indított előadássorozat témája az idei évben a táplálkozási zavarral összefüggő betegségek kialakulása, megelőzése.

 

A november 24-én, kedden 17.00 órakor kezdődő programról Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, dr. Vizi László Tamásné, az oktatási intézmény igazgatója és dr. Molnár Andrea pszichiáter tájékoztatta a sajtó képviselőit.


Az anorexia nervosa, a bulimia nervosa és egyéb táplálkozási zavarok leggyakrabban a 12 és 18 éves kor közötti fiatalok betegsége. A megelőzés, a betegség korai felismerése és annak kezelése is szóba kerül a Szülők Akadémiája idei előadásain. Székesfehérvár Önkormányzata és a Tóparti Gimnázium és Szakközépiskola által közösen életre hívott programján a szülők és gyermekek dr. Molnár Andrea pszichiáterrel beszélgetnek a betegségről.

„Székesfehérvár Egészségfejlesztési Tervében a prevenció, a betegségekkel kapcsolatos ismeretterjesztés is fő helyen szerepel. A Szülők Akadémiája felvállalta azt, hogy a középiskolás fiatalokat és szüleiket megszólítva foglalkozik e korosztályt érintő mindennapi problémákkal.” – hangsúlyozta Östör Annamária. Az egészségügyi és sporttanácsnok örömét fejezte ki, hogy a Tópartiban nagyon fontos segítséget nyújtanak a kamaszok nevelésében. A november 24-i keddi előadásra mindenkit szertettel várnak a városból, akit ez a probléma érdekelhet.

 


 

Dr. Vizi László Tamásné, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója elmondta, a négy évvel ezelőtt elindított előadássorozatban többek között szó esett a konfliktuskezelésről, az internet használatáról és számtalan kamaszkori problémáról is. „Igyekszünk megtalálni a legjobb szakembereket, akik a napi problémákra gyors és pontos választ adnak, a szülőknek segítséget nyújtanak.  Az idei évben dr. Molnár Andrea pszichiáter várja a szülőket, gyerekeket egyaránt, hiszen ezek az alkalmak kiválóak arra is, hogy közösen beszélgessen gyerek és szülő ezekről a problémákról.”

A Szülők Akadémiája idei tematikájának előkészítésekor először az volt a terv, hogy valamennyi táplálkozási zavarról egy előadáson beszélgetnek, de olyan fontos témákról lesz szó, hogy külön-külön foglalkoznak a táplálkozási zavarokkal, mondta Dr. Molnár Andrea. „Jövő héten az anorexiáról beszélgetünk, ami 12-18 év között indul a leggyakrabban, és nagyon komoly az egészségre való káros hatása, illetve a halálozási adatai is nagyon riasztóak. Ebben a korosztályban az elhízás mellett a harmadik leggyakoribb betegsége a kamaszoknak. Nem könnyű előre jelezni, és idejében felfedezni, azonban ha kialakul, akkor már látványos a fogyás. Az is jellemző, hogy a betegségben szenvedők igyekeznek elkerülni az orvosi segítséget, és csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már nagyon komoly a baj. Gyakoriak a visszaesések és a kezelés is nagy kihívást jelent.”

Dr. Molnár Andrea előadása 2015.november 24-én, kedden 17.00 órakor kezdődik a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola aulájába. Az ingyenes előadásra minden érdeklődőt szertettel várnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >