Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fellépés a túlzott fogyasztással szemben
Fellépés a túlzott fogyasztással szemben Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. november 25.

Image

A Gaja Környezetvédő Egyesület a nemzetközi Ne vásárolj semmit! naphoz kapcsolódóan rendezi meg hagyományos Zöld suli konferenciáját november 25-én, szerdán a Munkácsy Mihály Általános Iskolában.

 

 

A rendezvényt Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója nyitja meg, majd előadások következnek az ökoiskolákról, a Natura 2000 programról, valamint bemutatót is szerveznek a műanyag háztartási hulladékok kreatív felhasználásáról. A konferencia a túlzott fogyasztás átgondolására hívja föl a figyelmet.


Hagyományos Zöld suli konferenciát szervez a Gaja Környezetvédő Egyesület a Munkácsy Mihály Általános Iskolában november 25-én, szerdán 13 órakor. „Ez nap abban különbözik a többi jeles naptól, hogy érzelemmentesen, kizárólag a racionális gondolkodásunkra építve szembesítsen bennünket a létünk következményeivel. Ezen a napon nem a megvédendőnek tartott állatok, különleges növények vagy tengeri csodák kerülnek a  figyelem központjába, hanem az a második Föld, ami nincs, mert csak virtuálisan létezik, de amelyikre 100 éven belül át kellene költözniük az utódainknak, mert a jelenlegiből csak a csupasz földkéreggel borított élettelen gömb marad.” – hangsúlyozza a téma fontosságát Varga Gábor, az Egyesület elnöke.

 



„Gandhi jól ismert mondása, amely szerint „A Föld ki tudja elégíteni mindenki szükségletét, de nem tudja kielégíteni mindenki kapzsiságát”, a fogyasztási, vásárlási szokásaink átgondolására szólít föl bennünket. Erre szeretnénk felhívni a pedagógusok és a gyerekek figyelmét: tegyenek különbséget a szükségleteik és az igényeik között. A reklámok azt sugallják: Vedd meg! Dobd el! Ez jár neked!  Környezeti problémáink jelentős része a túlzott fogyasztásból adódik. Mindnyájan tehetünk azért, hogy ökológiai lábnyomunk kisebb legyen.” – fogalmazza meg a konferencia célját Vajgerné Bőhm Erika, a Gaja Környezetvédő Egyesület képviselője mint a rendezvény egyik szervezője.

A Zöld suli konferenciát Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója nyitja meg. Előadást tart Némethné Nagy Irén tanár A Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola – Örökös Ökoiskola – ökoiskolai programjának, jó gyakorlatának bemutatása, valamintFenyvesi László környezeti nevelő a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviseletében A Natura 2000 fogalma, Natura területek Fejér megyében címmel. A konferencia vendégei Krepsz Gyöngyi zoológus a HEROSZ Fehérvári Állatotthontól és Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezetője. Futterer Judit a műanyag háztartási hulladékok kreatív felhasználásába vonja be a résztvevőket. A rendezvényen részletes tájékoztatást adnak arról, hogy a még nem Ökoiskolák hogyan pályázhatnak az Ökoiskola címre.

A Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda, valamint az Ökoiskola és Örökös Ökoiskola címre kiírt pályázatok célja, hogy mind az óvodás mind az iskolás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenységorientált környezeti nevelésben részesüljön. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektet hajt végre, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. A cél a gyerekek, környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése és a Natura 2000 területek ismertségének növelése. A közép-dunántúli régióban, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben a Gaja Környezetvédő Egyesület a Hulladék Munkaszövetség partnereként mint regionális forrásközpont 2014-2016 között segíteni kívánja a régió oktatási intézményeit abban, hogy sikeresen pályázzanak a címek elnyerésére.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >