Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Hétvégi programkavalkád a Múzeumban Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. november 20.
Színes programokkal várja az érdeklődőket hétvégén a Szent István király Múzeum. Natúrkozmetikumokat készítenek a Patikusinas szakkörön, I. világháborús kiállítást nyitnak meg, hangversenyt ad a Hermann László Kamarazenekar, felavatják Pesovár Ferenc néprajzkutató emléktábláját, papírcsodákat hajtogatnak az első adventi foglalkozáson, vasárnap este pedig az Authentic Quartet ad koncertet.

 

 

A Szent István Király Múzeum novemberben is várja a képzőművészetek kedvelőit, a zenerajongókat és a kulturális érdekességek iránt érdeklődő családokat. A hétvége a következő programokat kínálja:


„Az Égből dühödt angyal dobolt” - Székesfehérvári ezredek az I. világháborúban
 címmel nyílik kiállítás az Országzászló téri épületbennovember 20-án, pénteken 17 órakor. A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti, a kiállítást Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Rózsafi János történész nyitják meg. A kiállítás a 20. század elején, Székesfehérváron található katonai alakulatokat és azok épületeit mutatja be, végigkíséri a városban állomásozó ezredek I. világháborús tevékenységét, amely során megelevenednek a front eseményei, illetve a katonák front mögötti élete. A tárlat megemlékezik arról is, hogy a hadiárvák, hadiözvegyek és hadirokkantak megsegítésére a hátország milyen erőfeszítéseket tett. A kiállítást 2016. április 17-ig lehet megtekinteni, szerdától vasárnapig, 10–18 óráig.

A ’Művészetek találkozása’ szlogennel rendezik meg a Hermann László Kamarazenekar hangversenyét, a magyar–olasz estet Farkas Ferenc, Kossuth–díjas zeneszerző születésének 110. évfordulója alkalmából Csók István Képtárban november 20-án, pénteken 18.30 órakor. Az est vendége Gombos László zenetörténész lesz, a MTA Zenetudományi Intézet munkatársa. A hangversenyen közreműködik Jobbágy Andor hegedűn, Bernáth Balázs oboán, Kárász András gordonkán, a művészeti vezető Major István.

Pesovár Ferenc néprajzkutató előtt tisztelegnek emléktábla-avatással
 november 21-én, szombaton 11 órakor az Országzászló téri épületben. Kulcsár Mihály igazgatóhelyettes köszöntője után az emléktáblát dr. Cser-Palkovics András polgármester avatja fel. a résztvevők meghallgathatják dr. Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár Egy évtized Pesovár Ferenccel a Szent István Király Múzeumbancímű visszaemlékezését, majd az Alba Regia Táncegyüttes Pesovár Ferenc gyűjtéséből mutat be egy összeállítást, kísér a Tilinkó Zenekar. Az avatóünnepség előtt, 10 órától belépődíj nélkül látogatható a Marosi Arnold Múzeumi Könyv és Régiség Látványtár,a Tárgyalkotó hagyomány – Fejezetek Fejér megye néprajzából című néprajzi állandó kiállítás, valamint a Pesovár Ferenc munkásságát, műveit bemutató kamarakiállítás.

Mi a téMA? – folytatódnak a szombati családi foglalkozásoknovember 21-én, 15 órai kezdettel. A Múzeumban is megkezdődik az adventre hangolódást: Varga Magdi várja szeretettel az érdeklődőket, akik különféle papírcsodákat, angyalokat, csillagokat készíthetnek a segítségével. Szeretnék megmutatni, hogy kis költségből hogyan lehet nagyszerű dolgokat készíteni, ajándékozni – a gyerekek mellett a felnőtt alkotókat is szeretettel várják.

Az adventi foglalkozások a december 12-i munkanapot leszámítva délelőtt 10 órakor kezdődnek, és a felnőtt részvevőket is alkotásra buzdítják: segítünk abban, hogy ez technikában, kivitelezésben és anyagban is magas szintű legyen. Az alapanyagokat és az eszközöket biztosítják, a részvételi díj: felnőtteknek 1000 Ft/fő/alkalom, gyerekeknek 600 Ft/fő/alkalom. November 28-án a résztvevők agyagból, gipszből készült különleges díszeket, mécsestartókat készíthetnek Kovács Alinával.  

Az Authentic Quartet koncertje zárja a hétvégét november 22-én, vasárnap 17 órakor a Budenz-házban. A műsorban I. Pleyel, Mozart és Haydn-darabok szerepelnek.

A programokról a www.szikm.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >