Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Megszépült az emlékkereszt környéke Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. november 19.
A Krisztus Király Napokra készülve ismét megszépítették a Budai út – Kisteleki utca – Lehel utca kereszteződésében található katolikus keresztet és annak környékét.

 

 

A programon részt vett Deák Lajosné, a körzet önkormányzati képviselője, akinek az Egyházközség önkéntesei, valamint a Gaja Környezetvédő Egyesület tagjai segítettek a terület rendbetételében.


A hétvégén tartja hagyományos búcsúját a Krisztus Király Templom és Egyházközség. Erre készülve tették rendbe a Vezér utcák körzetében élő önkéntesek a Budai út – Kisteleki utca – Lehel utca kereszteződésében található katolikus kereszt környékét. A keresztet 1894-ben Fister János és Peresztegi Nagy Éva állítatta gyermekük csodálatos gyógyulásának tiszteletére. A Zsolt utcai templom hívei örömmel vettek részt a szerdai takarításban és parkosításban, melynek köszönhetően a kereszt továbbra is méltó dísze lehet a környéknek, emelve ezáltal városunk szépségét.

 


 

Deák Lajosné, a körzet önkormányzati képviselője biztosította a munkálatok költségeit, melyek kapcsán elmondta, hogy a 100. évfordulóra, 1994-ben restaurált kőkeresztet nagy becsben tartják a környékbeliek. Szép hagyomány a körzetben, hogy az itt élők minden évben rendbe teszik a kereszt közelében lévő területet a Krisztus Király Templom búcsújára. A huszonegy évvel ezelőtt restaurált emlékmű sokáig méltatlan állapotban volt. Tizenhét évvel később, 2011-ben került sor környezetének parkosítására, virágosítására, kovácsoltvas kerítésének festésére. A négy évvel ezelőtti felújítást az Alba Korona Kft. és a Kor-Fel Kft. anyagi hozzájárulásukkal támogatták, a körzetben élő hívők pedig önkéntes munkával tettek rengeteget a közös célért, amelyben részt vettek a Városgondnokság szakemberei és Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület irodavezetője is.

Gárdonyi László kiemelte: a Gaja Környezetvédő Egyesület számára nagy jelentőséggel bír a szerdai környezetszépítő akció. Mint mondta, a zöldterületeknek hatalmas szerepük van a város életében, hiszen élőhelyet biztosítanak a növény- és állatvilágnak, másrészt jelentős a talajra gyakorolt jótékony hatásuk is.

 


 

Zemlényi Katica, az Almássy-telepi Krisztus Király plébánia kántora arról beszélt, hogy a kereszt és annak környéke egészen más képet kapott a felújításnak köszönhetően. Mint mondta, a városrészben élők magukénak érzik a keresztet, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék jelenlegi állapotát.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az évben is háromnapos programsorozat keretében pénteken, szombaton és vasárnap tartják meg a Krisztus Király Egyházközség búcsúját. November 20-án, pénteken 18.00 órakor „Ferenc pápa enciklikája: A teremtett világ iránti keresztény felelősség” címmel Nobilis Márió tart előadást.

 


 

November 21-én, szombaton a 17.00 órakor kezdődő szentmisét követően fáklyás körmenet indul a Lehel utcai kereszthez, amelynek környékét önkéntesek szépítették meg szerdán.

Végül november 22-én, vasárnap reggel 09.00 órakor ünnepi szentmisét mutat be Spányi Antal megyés püspök. Az eseményen a Vox Mirabilis Kamarakórus énekel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >