Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Pesovár Ferenc emléktáblája is bekerült a Székesfehérvári Múzeumi Panteonba Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2015. november 23.
Újabb domborművel gazdagodott a Székesfehérvári Múzeumi Panteon. Pesovár Ferenc néprajzkutató emléktábláját szombaton délelőtt avatták fel. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán őrzi az alkotás az egykori kolléga emlékét, munkásságából pedig egy kamarakiállításon kapnak ízelítőt az érdeklődők.

 

A mohai Tikverőzés hagyományának megismertetőjeként emlékeznek talán a legtöbben Pesovár Ferencre. Felfedezte és segített megőrizni ezt a télűző, farsangi népszokást. Fejér megyei és erdélyi gyűjtései nemcsak helyben, hanem az egész országra kiterjedően máig nagyon jelentősek a néptánc-, a népzene- és a népdalkincsre vonatkozóan – fogalmazott Lukács László, a Székesfehérvári Múzeumi Panteon ötletgazdája.

Rengeteg ismerős és tisztelő eljött az Országzászló téri múzeumépülethez, hogy részt vegyen a néprajzkutató emléktáblájának avatásán. Még szülővárosa, Herend polgármestere is itt volt az ünnepségen.

A résztvevőket Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte, aki azt emelte ki, hogy minden közösség életében fontos a tradíciók őrzése és azok minél szélesebb körű megismertetése.



Pesovár Ferenc 1957-től haláláig volt a múzeum néprajzosa, osztályvezetője, miközben az akkori Alba Regia Táncegyütteshez is ezer szállal kötődött. Székesfehérvár polgármestere avató beszédében kitért arra, mennyire fontos a Szent István Király Múzeum a város életében. Ehhez az intézményhez azonban – bár kell, de nem elég – az infrastruktúra. Kell hozzá az alkotó és törekvő ember, amilyen Pesovár Ferenc is volt.

„Elég csak körbe nézni, mennyien eljöttek a mai ünnepségre. Vannak itt táncosok, vannak népzenészek, vannak tudós emberek, múzeumi kollégák és vannak tisztelők. Ők nemcsak jeles alkalmakkor, hanem a mindennapokban is továbbviszik Pesovár Ferenc örökségét. Mindannyian tiszteljük őt, alapvetően azért, mert olyan tudományos munkát végzett, ami már akkor is hiánypótló volt. Nélküle nem lenne meg a néptáncról, a népzenéről, sok népi hagyományról az a tudásunk, amivel ma rendelkezünk. Fájdalmas belegondolni, hogy mi lett volna, ha nem ilyen fiatalon vesztjük el, hanem még hosszú évtizedekig gyarapíthatta volna közös értékeinket.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

Az ünnepi köszöntőt követően került sor a Nagy Benedek szobrászművész által készített dombormű leleplezésére, melyet Botos Józseffel közösen avatott fel Székesfehérvár polgármestere.  

 



Az Alba Regia Táncegyüttes abból az utókornak megmentett „anyagból” adott ízelítőt, amely Pesovár Ferenc gyűjtésének köszönhetően őrződött meg az egykori hagyományokból. A Tilinkó zenekarral közösen énekelték el a néprajzkutató közös nótáját – megénekeltetve a népes közönséget is -, valamint egy legényes tánccal tették még emlékezetessé az ünnepséget az Albások.

A múzeum Országzászló téri épületének utcai homlokzatán található Székesfehérvári Panteonban korábban Marosi Arnold, Weöres Sándor és Fitz Jenő múzeumigazgatók, valamint Gunda Béla néprajzprofesszor emléktábláját helyezték el. A Szent István Király Múzeum, az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a Pesovár Ferenc Alapítvány kezdeményezésére, a város támogatásával immár Pesovár Ferenc domborműve is kikerült a nagy elődök közé. Az Országzászló téri múzeumépületben most kamarakiállítás mutatja be a néprajzkutató műveit, munkásságát.

 



 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >